از ساعت به مدت

رادیو سلامت

فراسو بهداشت و تندرستي

افت ناگهانی فشار خون ؛ از علت تا راه درمان

علت‌های زیادی برای كمبود فشار خون مانند هیپوولمیا، اتساع رگ‌ها، سندروم سوپین و غیره وجود دارد كه تعیین علت آن به نوع درمان كمك كند.

1402/05/10
|
12:12

طب سنتی

داروها و مكمل‌ها

سلامت خانواده

بارداری

رژیم غذایی

پزشكان و مراكز درمانی

زیبایی
lira card
یكشنبه 8 مرداد 1402 - 17:00



كد خبر: 358605
مراقبت و درمان
افت ناگهانی فشار خون ؛ از علت تا راه درمان
علت‌های زیادی برای كمبود فشار خون مانند هیپوولمیا، اتساع رگ‌ها، سندروم سوپین و غیره وجود دارد كه تعیین علت آن به نوع درمان كمك كند.

افت ناگهانی فشار خون ؛ از علت تا راه درمان
به گزارش سلامت نیوز به نقل از زندگی آنلاین، فشار خون پایین معمولاً به فشار خونی می‌گویند كه از حد طبیعی خود پایین‌تر باشد. بسیاری از پزشكان فشار خون نرمال را كمتر از 120 در 80 میلی متر جیوه می‌دانند. زمانی كه فشار خون شما كمتر از حد طبیعی باشد، یعنی مشكلی وجود دارد و باید این مشكل را برطرف كرد. بعضی از مردم كلا با فشارخون پایین به دنیا می‌آیند. مثلا این افراد كمتر به مشكلات قلبی و سكته دچار می‌شوند، از طرفی فشار خون پایین می‌تواند نشانه یك اختلال یا وضعیت جدی در فرد باشد كه نیاز به مراجعه به پزشك دارد اما زمان‌هایی وجود دارد كه فشار خون پایین به كیفیت زندگی افراد مربوط می‌شود و به راحتی می‌توان با اقداماتی از این مسئله جلوگیری كرد. به همین دلیل در این قسمت در مورد این مشكل با شما صحبت خواهیم كرد.

علائم فشار خون پایین
فشار خون را در هر میلیمتر جیوه اندازه گیری می‌كنند . فشار خون زیر 90 میلی متر جیوه برای حالت سیستولیك یا 60 میلی متر جیوه برای حالت دیاستولیك معمولاً به فشار خون پایین تعبیر می‌شود. علائم در این سطح در بعضی از افراد افزایش پیدا می‌كنند اما نمی‌توان همه را با یكدیگر یكسان دانست. زمانی كه فشار خون به طرز شدیدی افت كند، علائم افزایش پیدا می‌كنند.

كه این علائم شامل موارد زیر می‌باشد:
سبك شدن سر

سرگیجه

حالت تهوع

خستگی

بی‌خوابی

كاهش تمركز

تاری دید

غش كردن

درد قفسه سینه

تنگی نفس

ضربان قلب نامنظم

كهیر

تب

سوء هاضمه

استفراغ

علائم جدی افت ناگهانی فشار خون
زمانی كه فشار خون فرد به طور شدیدی افت كند، می‌تواند مغز و دیگر ارگان‌ها را نیز درگیر كند.

كه معمولاً علائم زیر را به همراه خواهد داشت:

ضعف شدید

اضطراب شدید

ضربان ضعیف

نفس‌های كم عمق و سریع

عرق زیاد

افزایش تشنگی

یخ شدن پوست

سر درگمی

علل فشار خون پایین
علل زیادی برای كمبود فشار خون وجود دارد كه بعضی از آن ها رایج و بعضی از آنها غیر رایج می باشد.

فشار خون معمولاً از طریق عصب سیستم عصبی تنظیم می شود كه به صورت زیر است:

سیستم عصبی سمپاتیك كه فشار خون را با پاسخ های تهاجمی افزایش می‌دهد.

سیستم عصبی پاراسمپاتیك كه فشار خون را از طریق كاهش ضربان قلب پایین می‌آورد.

هر وضعیتی كه سیستم سمپاتیك را سركوب كند و سیستم پاراسمپاتیك را بیش از حد فعال كند، تعادل را به هم می‌ریزد و باعث افت ناگهانی فشار خون خواهد شد.

در چنین مواقعی ممكن است به رگ‌های اصلی فرد فشار وارد شود و بیماری‌های مزمن قلبی عروقی را به وجود بیاورد.

وضعیت‌ها
فشار خون پایین بر اساس علل در دسته بندی‌های مختلف تقسیم می‌شود كه شامل موارد زیر است:

هیپوولمیا
در چنین وضعیتی حجم خون كاهش پیدا می كند كه علت اصلی فشار خون پایین می باشد و همچنین باعث می شود كه مایعات زیادی از بدن خارج شود و بدن فرد دچار كم آبی گردد.

علل هیپوولمیا شامل موارد زیر است:

كاهش خون

كم آبی بدن

اسهال یا استفراغ شدید

سكته

گرسنگی

استفاده بیش از حد از داروهای ادرار آور

مشكلات كلیوی كه باعث ادرار زیاد و كاهش آب و سدیم بدن می‌شود

مشكلات لوزالمعده كه باعث نشت آب می‌شود

كاهش خروجی خون از قلب
حتی اگر حجم خون در حالت طبیعی و نرمال باشد، وضعیت‌هایی هستند كه توانایی بدن را برای پمپاژ خون كاهش می‌دهند و باعث كم خونی می‌شوند كه یكی از آنها كاهش خروجی خون از قلب می‌باشد.

برخی علل رایج آن شامل موارد زیر است:
نارسایی قلب

حمله قلبی

مشكلات ضربان قلب كه معمولاً به دلیل رگ های آئورت می باشد

ضربان قلب كمتر از حد طبیعی

آلفا بلاكرها و بتا بلاكرها كه هر دو ضربان قلب را پایین می آورد

اختلالات مربوط به غدد درون ریز

این اختلالات معمولاً بیماری های مختلف را شامل می شود و سیستم عصبی سمپاتیك را درگیر می كند.

اتساع رگ‌ها
اتساع رگ‌ها معمولاً ناگهانی اتفاق می‌افتد و به دلیل ریلكس شدن عضلات مربوط به رگ‌های خونی است كه هنگام پاسخ به مواد شیمیایی، نورونی و محرك‌های ایمنی پاسخ می‌دهند.

گشاد شدن رگ‌ها باعث افت فشار خون می‌شود زیرا نمی‌توانند خون را در فضای رگ‌ها پر كنند، حتی اگر حجم خون هم بالا باقی بماند.

علل این مشكل شامل موارد زیر است:

استفاده از داروهایی كه باعث اتساع رگ‌ها می‌شود، مثل بلاكرهای كانال كلسیم، آتزیوتنسین دوبلاكرهای دریافت كننده، نیتروگلیسیرین، نیتروس اكسید

آنافیلاكسی یا آلرژی‌های شدید

اختلال در سیستم عصبی

پاسخ بیش از حد سیستم ایمنی به عفونت

اسیدی بودن خون

آسیب رسانی به نخاع و مغز كه به عملكرد پاراسمپاتیك و سمپاتیك آسیب وارد می‌كند.

سندروم‌های عملكردی

سندروم‌های فشار خون پایین معمولاً می‌توانند علت‌های روانشناسی نیز داشته باشند كه باعث افت فشار خون می‌گردند. گاهی اوقات نیز بر اثر بیماری‌های طولانی مدت به وجود می‌آیند.

سندروم NOH
این سندروم هنگام تغییر پوزیشن اتفاق می‌افتد. مثلاً زمانی كه خواب هستید و به یكباره از جای خود بلند می‌شوید كه باعث ناگهانی فشار خون می‌گردد و همچنین ممكن است بر اثر اختلالات هورمونی در بدن ایجاد شود كه روی سیستم ایمنی و عصبی نیز تاثیرگذار است. معمولاً در افراد مبتلا به پاركینسون، جنون و افراد مبتلا به دیابت نیز بیشتر دیده می‌شود.

سندروم OH
علائم این سندروم با سندروم قبلی یكسان است اما بر اثر علت‌های دیگری مثل كاهش خون خروجی از قلب، اتساع شدید رگ‌های قلبی، استفاده از داروهای ادرارآور، داروهای ضد افسردگی و داروهای مربوط به ضد فشار خون اتفاق می‌افتد.

سندروم سوپین
این سندروم معمولاً برای خانم‌های بارداری كه به پشت دراز می‌كشند، اتفاق می‌افتد زیرا وزن نوزاد به دو تا از بزرگترین رگ‌های خونی بدن فشار وارد می‌كند. این سندروم، خون رسانی به قلب را كاهش می‌دهد و گاهی اوقات در موارد شدیدتر می‌تواند به مرگ جنین و مادر نیز منجر شود.

افت فشار خون بعد از غذا
این سندروم معمولاً حدود 30 تا 75 دقیقه بعد از خوردن غذا طول می‌كشد و زمانی است كه خون وارد معده می‌شود و قصد دارد كه به گوارش غذا كمك كند. ممكن است به طور موقت خون‌رسانی و اكسیژن رسانی به مغز كاهش پیدا كند زیرا رگ‌های خونی باریك می‌گردند كه معمولا در افراد سالخورده نیز بیشتر اتفاق می‌افتد.

سنكوپ وازوواگال
این سندروم زمانی اتفاق می‌افتد كه بدن واكنش شدیدی نسبت به استرس‌های روانی، كمبود خواب و مشكلات روحی نشان دهد كه گاهی اوقات باعث افت شدید خون و غش كردن می‌گردد و سیستم عصبی پاراسمپاتیك را درگیر خواهد كرد.

سندروم رفلاكس موقعیتی
این سندروم معمولاً روی عصب تاثیرگذار است اما بر اثر استرس‌های روانی نیز اتفاق می‌افتد. به حركات روده، بلند كردن وزنه های سنگین و ایستادن در مدت زمان طولانی نیز مربوط می‌باشد.

سنكوپ رگ كاروتید
این سندروم به سندروم رگ كاروتید معروف است و هنگام فشار به رگ‌های اصلی اتفاق می‌افتد. در چنین مواقعی رگ داخلی كاروتید گردن می‌گیرد كه معمولا به دلیل استفاده از لباس‌های سفت و تنگ، شیو كردن و چرخش سریع سر رخ می‌دهد.

درمان فشار خون پایین
فشار خون پایین معمولاً از طریق راه‌های مختلفی قابل تشخیص است. تعیین علت می‌تواند زمان بر باشد اما به نوع درمان كمك كند. برای درمان این مشكل، تاریخچه دارویی فرد را مورد بررسی قرار می‌دهند، آزمایش‌هایی نیز از او گرفته می‌شود تا علت اصلی مشخص گردد. بر اساس یافته‌های اولیه، آزمایش‌های دیگری هم برای تشخیص و هم برای درمان مورد نیاز است، مثل آزمایش خون، آزمایش‌های عكس برداری، الكتروكاردیوگرام، تست استرس و غیره.

اگر لازم باشد پزشك، شما را به متخصص خون، قلب، نورولوژیست و تخصص‌های دیگر ارجاع می‌دهد تا وضعیت درمانی شما مورد بررسی قرار بگیرد. هرگز نباید در كوتاه مدت و بلندمدت علائم مربوط به كاهش فشار خون را نادیده بگیرید. اگر علت اصلی مشخص شود، می‌توان درمان موثرتری را برای بیمار در پیش گرفت.

راه‌های پیشگیری از فشار خون پایین و افت فشار خون
با رعایت برخی نكات در سبك زندگی، می‌توان از بروز فشار خون پایین پیشگیری كرد كه برخی از آنها عبارتند از:

استفاده از یك بالشت اضافه هنگام خواب
این كار یكی از بهترین راه‌ها برای مقابله با كاهش فشار خون است زیرا باعث می‌شود كه سر از سطح قلب بالاتر باشد و اثر جاذبه زمین را كاهش خواهد داد.

دوری از استرس و اضطراب
برخی شرایط مثل اتفاقات ترسناك و ناراحت كننده و استرس عاملی برای افت كاهش فشار خون هستند كه انجام یوگا و مدیتیشن و داشتن تفكرات مثبت بهترین راه مبارزه با آنها است.

مصرف قهوه
مصرف قهوه و هر گونه نوشیدنی دارای كافئین برای درمان كاهش فشار خون بسیار مفید است زیرا باعث افزایش گردش خون و مبارزه با افت فشار خواهد شد.

كاهش مصرف نمك
بدن برای عملكرد صحیح و پیشگیری از افت فشار خون نیاز به مصرف كافی نمك در روز دارد كه یك فرد باید به طور متوسط روزانه یك قاشق چای خوری یا در حدود 2300 میلی گرم سدیم دریافت كند.

مصرف ریشه شیرین بیان
شیرین بیان از عملكرد سالم آدرنال حمایت می‌كند و باعث تنظیم فشار خون خواهد شد. می‌توان ریشه شیرین بیان را به صورت كپسول، قرص، یا حتی چای مصرف كرد. اگر از داروهای رقیق كننده خون، یا داروهای فشار خون استفاده می‌كنید، حتما در مورد استفاده از این گیاه با پزشك‌تان مشورت نمایید.

افزایش مصرف مایعات
نوشیدن مایعات از كاهش فشار خون پیشگیری می‌كند.

مصرف وعده‌های كوچك و منظم غذایی
خوردن وعده‌های غذایی بزرگ و سنگین باعث كاهش ناگهانی فشار خون می‌شود كه بهترین راه برای پیشگیری از آن، داشتن وعده‌های غذایی كوچك و كم كربوهیدرات در طول روز است.

پوشیدن جوراب واریس
پوشیدن این جوراب‌ها فشار به پاها را افزایش می‌دهد و كاهش فشار خون را بهبود می‌بخشد و جریان خون در سراسر بدن را افزایش خواهد داد. جوراب واریس یك درمان شناخته شده برای پیشگیری از ترومبوز عروقی نیز خواهد بود.

دسترسی سریع
فراسو بهداشت و تندرستی