بدن ممكن است از طریق لخته شدن خون، جریان خون را متوقف كند و این روند آسیبهای جدی سلامت مانند سكته مغزی و حمله قلبی را به همراه دارد؛ اما رقیق شدن خون میتواند از این موضوع جلوگیری كند.
رقیق شدن خون در این میان، می تواند به بازگرداندن جریان خون و جلوگیری از آسیبهای عمده كمك كند. با این حال رقیق كنندههای طبیعی خون فقط داروهای قوی تجویز شده نیستند بلكه برخی مواد غذایی نیز به طور طبیعی همین خاصیت را دارند.
بنابر اعلام دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، با مصرف 6 ماده غذایی میتوان از غلظت خون جلوگیری كرد:
_ سیر: سیر خاصیت رقیق كنندگی خون را دارد و مصرف آن به طور منظم باعث جلوگیری از لخته شدن خون میشود. البته اگر شما از داروهای رقیق كننده خون استفاده میكنید با پزشكتان در مورد میزان مصرف سیر مشورت كنید چون سیر میتواند با مصرف این داروها تداخل ایجاد كند.
_ روغن ماهی: سرشار از اسیدهای چرب امگا3 است كه نه تنها به تقویت عملكرد مغز كمك میكند بلكه مشكلات جدی سلامت مانند سكته مغزی را نیز كاهش میدهد. اسیدهای چرب امگا 3 همچنین با جلوگیری از ایجاد مواد تشكیل دهنده پلاكتی، باعث رقیق شدن خون میشود. اگر طرفدار طعم ماهی نیستید، مكملهای امگا 3 را برای رقیق شدن خون روزانه مصرف كنید.
_ ویتامین D: منجر به جلوگیری از تشكیل لخته خون و كاهش خطر ابتلا به حمله قلبی و سكته مغزی میشود. ویتامین D در طیف گستردهای از مواد غذایی مانند بادام، دانههای كامل، آفتابگردان، تخم مرغ و آجیل یافت میشود. از مكملهای ویتامین D نیز برای رقیق شدن خون میتوان بهره برد.
_ زنجبیل: نه تنها منجر به كاهش التهاب گوارشی و كمك به رفع سوء هاضمه میشود، بلكه سالیسیلات موجود در آن، اسیدی است كه میتواند منجر به كاهش خطر ابتلا به سكته مغزی شود. زنجبیل به صورت تازه، ادویه یا چای در دسترس است و از این رو گنجاندن آن به صورت منظم در رژیم غذایی روزانه دشوار نیست. تنها پیش از استفاده از زنجبیل با پزشك خود مشورت كنید تا این ماده غذایی با داروهای تجویزی برای شما تداخل ایجاد نكند.
_ آووكادو: از دو طریق مانع ایجاد لخته خون میشود. اول این كه سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 است و از تشكیل پلاكتها جلوگیری میكند و دوم این كه حاوی اسید سالیسیلات است و با كاهش تشكیل لخته، از بروز سكته مغزی نیز پیشگیری میكند.
_ روغن زیتون: یك مطالعه كه نتایج آن در مجله تغذیه بالینی آمریكا منتشر شده، حاكی از آن است كه فنولها در روغن زیتون برای جلوگیری از لخته خون موثر است. علاوه بر این، روغن زیتون علاوه بر اثر حفاظتی بر روی سرخرگهای بدن، چسبندگی پلاكتهای خون را به تاخیر میاندازد و مقدار ترومبوكسان را كه از عوامل افزایش دهنده چسبندگی پلاكت هاست، كاهش میدهد. نمونه بارز این اثر مفید رژیم غذایی مدیترانهای است كه غنی از زیتون، ماهی، سیر یا حبوبات و سبزی است و به همین علت است كه آمار مبتلایان به بیماریهای قلبی عروقی در كشورهای حاشیه دریای مدیترانه به كمترین مقدار رسیده است.