بعد از مسواكزدن، استفاده از جوش شیرین به هیچ وجه توصیه نمیشود، زیرا هم باعث سایش شیمیایی مینای دندان و هم موجب سایش مكانیكی دندانها میشود.
به گزارش روابط عمومی رادیو سلامت، دكتر كتایون سرگران، متخصص دندانپزشك اجتماعی با حضور در برنامه «فراسو» شبكه رادیویی سلامت در خصوص بهداشت دهان و دندان در سالمندی به سوالات شنوندگان صدای دانش، نشاط و آرامش پاسخ داد كه در ادامه می خوانید.
آیا دندانها در سالمندی شكنندهتر میشوند؟
بله و این شكنندهشدن دندانها را در معرض آسیب قرار میدهد.
در صورت چرخش دندانها به سمت داخل، آیا كامپوزیت در میانسالی موثر است؟
ما در میانسالی كمتر توصیه میكنیم دندان سالم ر ا با ترمیم مثل كامپوزیت ظاهرش را تغییر بدهند، چون به هرحال و به مرور زمان كامپوزیت سایش پیدا میكند و نیاز به تعویض دارد و این كار موجب آسیب مینای دندان میشود و من توصیه نمیكنم.
آیا شستن هفتهای یك یا دو بار دندان با نمك یددار به جای خمیر دندان به دندانها آسیب میزند؟
این یك باور غلط است. به هیچ وجه نمك را جایگزین خمیر دندان نكنید، چون نمك، هم به مینا و هم به لثه آسیب میزند. فقط باید از خمیر دندانهای استاندارد موجود در بازار به این منظور استفاده كنید.
آیا بین مسواكزدن و خواب باید فاصله خاصی باشد؟
خیر.
آیا سركه و نمك دندانها را محكم میكند؟
خیر. سركه حالت اسیدی دارد. مینای دندان در برابر اسیدها ضعیف است و باعث حل شدن آن میشود.
خود مراقبتی دندانی در سالمندی چگونه است؟
سلامت دهان و دندان از سلامت عمومی جدا نیست. بیماریهایی كه در سالمندی شایع است شامل مواردی مانند پرفشاری خون، دیابت و... میشود. در واقع هم خود بیماری به طور مستقیم و هم از طریق مصرف داروهای مربوط به بیماری، روی سلامت دهان تاثیر گذارند. مهمترین ویژگیای كه باعث میشود سلامت دهان تحت تاثیر دارو قرار گیرد، این است كه داروها باعث خشكی دهان میشوند. بیش از 300 نوع داروی مصرفی در سالمندی باعث خشكی دهان میشوند. از آنجا كه سالمندان احساس تشنگی كمتری دارند، توصیه میشود در طول روز مصرف آب كافی داشته باشند و برای كاهش عوارض خشكی دهان به طور منظم آب مصرف كنند. سالمندان حتما با نظر دندانپزشك مسواك مناسب را انتخاب كنند. مسواك اگر سفت باشد موجب تحلیل لثه میشود. از مسواك نرم استفاده كنند بهتر است. با استفاده از مسواك و به آرامی دندانها را باحركات چرخشی یا لرزشی مسواك بزنید. مطمئن شوید پلاك برداشته شده است و نخ دندان را به آرامی از بین دندانها عبور دهید. طوری كه با فشار زیاد با لثه برخورد نداشته باشد. مدت زمان خاصی برای مسواكزدن و نخ دندان توصیه نمیشود تا زمانی كه پلاك دندانی برداشته شود، كافی است. در طول شبانه روز حداقل دو بار مسواك بزنند. اگر مسواكزدن وسواس گونه باشد به مرور زمان باعث سایش مكانیكی مینای دندان میشود.
آیا فاصله ملاقاتها با دندانپزشكی در سالمندان با دیگران متفاوت است؟
فرد سالم یكبار در سال میتواند برای چكاپ نزد دندانپزشك برود. ولی وقتی فرد دچار بیماری زمینهای میشود مثلا مبتلا به بیماری دیابت یا سایر بیماریها میشود فواصل نزدیكتری را باید برای مراجعه به دندانپزشك در نظر بگیرد. سالمندان نیز دو بار در سال باید به دندانپزشك مراجعه كنند، ولی اگر دیابت و پاركینسون دارند باید هر سه ماه یكبار نزد دندانپزشك بروند.
افراد مبتلا به چه بیماریهایی باید در فواصل كوتاهتری به دندانپزشك مراجعه كنند؟
افراد مبتلا به پرفشاری خون، دیابت، پاركینسون، زوال عقل،آلزایمر و بیماریهای قلبی ـ عروقی كه به علت مصرف دارو اثر احتمالی آنها روی سلامت دهان و دندان نیاز به مراقبت بیشتری دارند.
آیا میتوان در پایان مسواكزدن با مقداری جوش شیرین دندانها را سفید كرد؟
بعد از مسواكزدن، استفاده از جوش شیرین به هیچ وجه توصیه نمیشود، زیرا هم باعث سایش شیمیایی مینای دندان و هم موجب سایش مكانیكی دندانها میشود؛ اما هنگام مصرف غذاهای اسیدی و ترش حداقل نیم ساعت فاصله بین مصرف غذا و مسواكزدن باید باشد. بعد از مصرف این غذاها دندان را با آب بشویید زیرا این كار خاصیت اسیدی غذاها را كاهش میدهد و نیم ساعت بعد هم دندانها را مسواك بزنید.