یك متخصص ارتودنسی تنها راه ردیف كردن دندانها را ارتودنسی دانست و گفت گاهی اوقات برای تغییر ظاهر دندان میتوان با دادن تراش به دندان و قرار دادن موادی خاص روی آن، به این هدف رسید، اما این كار در شرایط خاص انجام میشود.
به گزارش روابط عمومی رادیو سلامت، حوریه میرمحمد صادقی ، متخصص ارتودنسی در گفتگو با برنامه «فراسو» شبكه رادیویی سلامت با بیان اینكه ارتودنسی هم از نظر زیبایی و هم از نظر درمانی اهمیت دارد، گفت: با انجام ارتودنسی، عملكرد فك و دندانها اصلاح میشود. كسی كه فك پایینش جلو است باید ضمن ارتودنسی، اصلاح فك را هم انجام بدهد؛ اگر فقط ارتودنسی انجام دهد، باعث میشود دندانها با هم تماس درستی نداشته باشند و سرانجام باعث پوسیدگی دندانها میشود. از آنجا كه جویدن خوب انجام نمیشود، روی گوارش او اثر میگذارد و با هر بار جویدن، ضربه به فك میخورد و روی مفصل فك پایین هم اثر میگذارد.
وی با اشاره به این باور غلط كه در 30 سالگی باید همه دندانها را كشید، بیان كرد: در مراقبتهای بهداشت دهان و دندان، پیشرفتهای زیادی داشتهایم و با مراقبت صحیح از دندانها، در قالب بهداشت و مراجعه به دندانپزشك میتوانیم دندانها را در دوره سالمندی هم حفظ كنیم. از بین رفتن یك دندان طبیعی آنقدر عوارض دارد كه حتی اگر بهترین دندانپزشك یا بهترین تجهیزات و صرف هزینه سنگین، دندان را جایگزین آن كند، باز هم نمیتواند شبیه دندان طبیعی باشد.
این متخصص ارتودنسی با تاكید بر اینكه برای ارتودنسی محدودیت سنی نداریم، گفت: حتی فرد 70 ساله هم ممكن است قبل از ایمپلنت به ارتودنسی نیاز داشته باشد. بهترین زمان ارتودنسی قبل از بلوغ و زمانی است كه آخرین دندانهای دائمی در حال رویش هستند یعنی تا سن 15 تا 16 سالگی.
صادقی در ادامه بیان كرد: اگر فرد نزد متخصص برود و كارها درست انجام شود و فرد هم بهداشت را رعایت كند، امكان پوسیدگی دندان وجود ندارد. این افراد باید بیشتر به بهداشت دهان و دندان توجه كنند. اطراف براكت را به درستی و با دقت تمیز كنند. لكههای سفید و قهوهای رنگ اطراف براكت نشان دهنده رعایت نكردن بهداشت است.
وی تنها راه ردیف كردن دندانها را ارتودنسی دانست و افزود: گاهی اوقات برای تغییر ظاهر دندان میتوان با دادن تراش به دندان و قرار دادن موادی خاص روی آن، به این هدف رسید، اما این كار در شرایط خاص انجام میشود یا شاید بیمار ارتودنسی را نمیپسندد. برخی دندانپزشكان با وجود اختلافات بیشتر هم این روش را انتخاب میكنند كه البته این روش مضراتی هم دارد.
این متخصص ارتودنسی در مورد كاربردهای درمانی ارتودنسی گفت: اول این كه باید دو فك روابط مناسبی با هم داشته باشند تا فرد بتواند خوب غذا را بجود. معمولا آنچه در سنین پایینتر شایعتر است و نیاز به درمان دارد، تنگی فك بالاست كه با استفاده از یك پلاك ساده در كوتاهمدت درمان میشود و افزایش عرض فك بالا، هم فضای كافی برای رویش دندان ایجاد میكند هم رابطه دندانهای فك بالا و پایین را مناسب میكند.
وی ادامه داد: در مورد دیگری كه اهمیت دارد، ممكن است فك پایین عقبتر باشد كه این مورد اگر در زمان مناسب، یعنی قبل از بلوغ با یك پلاك ساده یك فكی یا دو فكی درمان شود، حتما این كه تناسب در فك ایجاد شود، وجود دارد. در این صورت فرد از نظر عملكردی تا آخر عمر شرایط خوبی دارد و ظاهرش بهبود مییابد.
صادقی با بیان اینكه ارتودنسی، رشد فكی را هم تحریك میكند، تاكید كرد: این نوع درمان با نقشی كه دارد، در محدوده خاص باعث رشد فك جلو میشود. البته این مساله در شرایط خاص و بیمار خاص و با مهارت خاص امكانپذیر است.
وی در پایان اظهار كرد: مردم برای انجام درمانهای ارتودنسی به مراكز دانشگاهی كه دانشجوی دندانپزشكی یا دستیاران دندانپزشكی تربیت میكنند مراجعه نمایند، زیرا فعالیت این دانشجویان توسط اساتید هدایت میشود و كار آنها مطمئن است. در غیر این صورت میتوانند به مطب متخصص ارتودنسی مراجعه كنند.