متخصص چشم درخصوص درمان قوز قرنیه توضیحاتی ارایه داد.
مریم آشناگر متخصص چشم در گفتوگو با خبرنگار سلامت خبرگزاری فارس به پارهای از پرسشهای متداول درباره بیماریهای چشمی پاسخ داد.
وی درباره افرادی كه دیابت دارند گفت: اگر دیابت از نوع 2باشد و بعد از سن 40 سالگی شروع شده باشد فرد بیمار باید به محض تشخیص به پزشك متخصص مراجعه كند ولی اگر فرد كودك بوده و درگیر دیابت نوع 1 باشد باید 5 سال پس از شروع بیماری حتما به پزشك مراجعه كند و پس از آن هر سال، حداقل یكبار چشمها باید توسط پزشك بررسی شوند ضمن اینكه حتما باید قند خون هم كنترل شود.
آشناگر درخصوص درمان قوز قرنیه اظهار داشت: این بیماری معمولا در سنین نوجوانی ایجاد میشود و پیشرفت آن تا 30 سالگی امتداد مییابد كه علائم آستیگماتی بالایی دارد. بیماری در افراد بالای 40 سال معمولا پیشرفت ندارد و اگر فرد از عینك استفاده می كند و دیدی متوسط دارد توصیه می كنیم همچنان از عینك استفاده كنند اما اگر دید ضعیفی دارند باید به پزشك مراجعه كنند. اما در سنین پایین تر از لیزرهای مخصوص استفاده می كنیم و اگر جواب نداد از عمل های دیگری استفاده می شود تا پیشرفت آستیگمات كم شود. اگر قوز قرنیه شدید باشد و پیشرفت سریعی داشته باشد و بیمار را بسیار درگیر كند باید از پیوند قرنیه استفاده كنیم.
وی در پاسخ به این پرسش كه اگر فردی 60 ساله دچار سكته چشمی شده و طی دو سال 80 درصد بیماری خود را از دست داده باشد گفت: این افراد معمولا انسداد عروق دارند و این سكته در این سنین شایع است. در نوع حاد راه حلهایی وجود دارد اما وقتی بیماری مزمن میشود راهكارها كمتر شده و كمتر موثر خواهد بود. ولی بر اساس معاینات شبكیه و ضخامت لكه زرد بینایی تزریق هایی درون زجاجیه صورت می گیرد تا نو رگزایی كاهش یابد. اگر سكته عروقی باشد تا 3 تا 4 سال پس از آغاز بیماری هم می توان راهكار درمانی انجام داد. این افراد حتما باید به فوق تخصص شبكیه مراجعه كنند.
وی در پاسخ به پرسش فردی 44 ساله كه برخی مواقع اطراف چشم خود حباب و ریسه های رنگی می بیند و بعد از چندثانیه تصاویر محو و بعد خاكستری میشود و دید به طور كامل حدود 20 ثانیه از بین میرود و سپس تعادل بدن كاهش می یابد گفت: این ویژگی ها بیشتر شبیه اختلالات میگرنی است. این فرد اول باید به متخصص مغز و اعصاب مراجعه كرده و MRI مغز انجام دهد در صورت تشخیص میگرن و دریافت دارو اگر بیمار بهبود نیافت باید به چشم پزشك مراجعه كند.
آشناگر با اشاره به اینكه اكثر انسانها با عبور از 40 سالگی دچار پیرچشمی می شوند و لازم است تا از عینك برای مطالعه استفاده كنند درباره بلفاریت و خارش پلك بالای چشم گفت: در این حال شوره هایی بر روی پلك و در ریشه مژه ها ایجاد می شود. برای از بین بردن این حالت هر روز باید چشم ها با شامپوی بچه برای یكبار شسته شوند به طوریكه شامپو درون چشم نرود. اگر شوره با این اقدامات برطرف نشد باید هیدوركورتیزون چشمی را روزی یكبار به چشمها بمالند و شبها از پماد تتراسایكلین چشمی استفاده كنند. برای خارش چشم نباید پلك را خاراند چون خراشهای ریزی را روی پلك ایجاد میكند و سیكل معیوبی را برای ورود به پلك موجب می شود. عملكرد نادرست عصب واگ نمی تواند موجب درد دائمی پشت چشم شود. برای درمان باید به متخصص مغز و اعصاب مراجعه كرد.
متخصص چشم كشورمان پاسخ به اینكه آیا دید پس از وازكتومی به دلیل پارگی شبكیه و تعویض عدسی چشم قابل برگشت است و آیا امكان پیوند شبكیه وجود دارد؟ گفت: فعلا امكان پیوند شبكیه وجود ندارد و متخصصان در كشورهای پیشرفته در حال تحقیق بر روی این موضوع هستند. بهترین درمان همان ویتركتومی یا تخلیه زجاجیه است كه معمولا بیماران به دلیل مراجعه دیرهنگام پاسخ خوبی از عمل دریافت نمی كنند. ولی با این حال بیماران باید تحت نظر پزشك فوق تخصص شبكیه باشند.