مرگ ناشی از تصادفات رانندگی در ایران، پس از بیماریهای قلبی و سرطانها، سومین عامل مرگومیر است. به گفته مسئولان، عامل انسانی مهمترین فاكتور در بروز تصادفات بوده و میتوان با پیشگیری و اقدامات مناسب، این آمار را كاهش داد.
سرپرست دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، دكتر محمداسماعیل قیداری، در نشست خبری خود با اشاره به مرگهای ناشی از تصادفات رانندگی، این عامل را سومین علت مرگ در كشور خواند و تاكید كرد كه تصادفات تنها پس از بیماریهای قلبی و سرطانها قرار دارند. وی در ادامه افزود: «این مرگها اغلب در قشر فعال جامعه اتفاق میافتد كه پیامدهای اجتماعی و اقتصادی بزرگی به همراه دارد.»
قیداری همچنین به هزینههای اقتصادی تصادفات اشاره كرد و گفت: «هر مرگ تصادفی 18 میلیارد تومان صدمه اقتصادی به جامعه وارد میكند، فارغ از تبعات اجتماعی و روانی آن.» وی بر لزوم پیشگیری از تصادفات و كاهش مرگومیر ناشی از آن تأكید كرد و افزود: «در پویش ملی "نه به تصادف!" هدفگذاری شده است تا حداقل 8 درصد از مرگومیر ناشی از تصادفات كاهش یابد.»
وی همچنین تصریح كرد كه در دوران كرونا، آمار تصادفات كاهش یافت، اما از سال 1400 این آمار مجدداً رو به افزایش است. قیداری با اشاره به اهمیت پیشگیری در كاهش این آمار، مهمترین عامل مرگ و میر ناشی از تصادفات را عامل انسانی دانست و تاكید كرد: «اگر بتوانیم عوامل انسانی را كنترل كنیم، میتوانیم تاثیرات آن را بهطور قابل توجهی كاهش دهیم.»
در ادامه، دكتر خادمی مدیر ستاد بحران دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، از امكان پیشگیری بیش از 50 درصد تصادفات سخن گفت و بر لزوم اصلاح رفتارهای رانندگی تأكید كرد. همچنین، دكتر سهرابی معاون بهداشت دانشگاه، پویش "نه به تصادف" را بهعنوان یك برنامه جامع برای كاهش مرگومیر ناشی از تصادفات معرفی كرد و گفت: «هدف ما تغییر الگوی زندگی و آموزش مردم بهویژه در مناطق روستایی و استفاده از سفیران سلامت است.»
این مسئولان در نهایت با اشاره به پروژه «شهر سالم»، اعلام كردند كه شهرستان دماوند و منطقه 13 تهران در حال اجرای این پروژه هستند كه یكی از مهمترین شاخصهای آن، كاهش حوادث و سوانح ترافیكی است.