تعطیلات نوروز كه به پایان میرسد گویی از یك دنیای پر از هیجان و به دور از دغدغه به واقعیت زندگی پرت میشویم و دیگر وقت آن میرسد كه از تخت تعطیلات پایین بیاییم و به دنیای واقعی بازگردیم. شاید بازگشت به زندگی عادی كمی سخت و زمانبر به نظر برسد و احساس خستگی و بیحوصلگی در این دوره طبیعی باشد.
در زندگی و دنیای پرسرعت امروز، شاید تعطیلات نوروز یك فرصت طلایی و بینظیر برای بازیابی و تجدید قوا و دوری از دغدغههای روزمره و بازسازی انرژی را فراهم كند. حالا این تعطیلات با همه شادیها، دید و بازدیدها و سفرهایش به پایان رسیده و ما باید به روال عادی زندگی بازگردیم.
كاری كه شاید در نگاه اول كمی سخت و پرچالش بهنظر برسد و برای بسیاری از افراد با دشواریهایی همراه باشد؛ از اختلال در الگوی خواب گرفته تا انباشت وظایف كاری و تحصیلی كه همگی نیازمند یك برنامهریزی و آمادگی ویژه است؛ تغییر ناگهانی فضای آزاد و بیبرنامه تعطیلات نوروزی كه میتواند تأثیرات بهسزایی هم بر ذهن و جسم افراد داشته باشد. البته خیلی از روانشناسان هم معتقدند كه افراد زیادی پس از این دوره دچار افسردگی پس از تعطیلات میشوند. حالا سؤال اینجاست كه پس از این دوران چگونه بازگشت به روال عادی زندگی را برای خود راحتتر كنیم؟
تعطیلات نوروز كه به پایان میرسد گویی از یك دنیای پر از هیجان و به دور از دغدغه به واقعیت زندگی پرت میشویم و دیگر وقت آن میرسد كه از تخت تعطیلات پایین بیاییم و به دنیای واقعی بازگردیم. شاید بازگشت به زندگی عادی كمی سخت و زمانبر به نظر برسد و احساس خستگی و بیحوصلگی در این دوره طبیعی باشد. با این وجود برنامهریزی دقیق برای ازسرگیری فعالیتهای كاری و تحصیلی، ضرورتی انكارناپذیر است اما این نكته را نباید فراموش كنیم كه همه ما پس از گذران این دوره، كمی به زمان نیاز داریم تا بتوانیم ذهنمان را آماده كنیم و به محیط كار و فعالیتهای روزمره خود بازگردیم.
نداشتن انتظارات غیرواقعبینانه
ماندن در خانه در بازه زمانی طولانی، بیشتر شبیه آرزویی است كه هرگز دلمان نمیخواهد تمام شود اما برگشتن به محیط كار بعد از تعطیلات غیرقابل اجتناب است. علیرضا شریفی یزدی، روانشناس اجتماعی در گفتوگو با جامجم در این خصوص میگوید: «ما نباید توقع خیلی سنگینی از خودمان برای ساعتها و روزهای اول كاری داشته باشیم. وقتی انسان دو یا سه هفته در تعطیلات بهسر میبرد و سبك زندگیاش تغییر كرده، نیاز دارد تا فرصتی به خودش بدهد و آرام آرام و بهتدریج كار را شروع كند. با این حال نباید انتظارات غیرواقعبینانه برای روزهای اول از خودمان داشته باشیم.» بههرحال بازگشت به روال عادی، فرآیندی تدریجی است و نباید انتظار داشت كه همهچیز در روز نخست به حالت ایدهآل بازگردد.
از كارهای كوچكتر و سبكتر آغاز كنید
شاید یكی از سختترین چالشهای پساتعطیلات، بههمریختن نظم خواب افراد و همچنین حجم كارها و مسئولیتهایی است كه روی هم تلنبار شده است. البته شریفییزدی معتقد است كه ما باید از برنامه مشخصی برای خودمان استفاده و آن را تنظیم كنیم. وی همچنین میافزاید: «یكی از ویژگیهای این برنامهریزی، بحث تدریجیبودن آن است؛ یعنی از اقدام كم آغاز و آرامآرام و به میزان نیاز و در حد توانمان، آن را افزایش دهیم. اینگونه راحتتر میتوانیم به آن كارهای مد نظرمان برسیم.» شاید بهتر باشد فهرستی از انجام كارهای روزانه خود در روز اول تنظیم كنیم و هر كاری كه باید انجام دهیم را با اولویت در آن بنویسیم. شریفی یزدی هم در این باره با ما هم نظر است و به ما توضیح میدهد: «برای اینكه افراد بتوانند پس از تعطیلات، سریعتر به آن روال عادی مد نظرشان برسند، باید كارها را از سبك به سنگین آغاز كنند یعنی كارهای كوچكتر و و سبكتر را در اولویت قرار دهند چرا كه اگر كارهای كوچك را انجام دهند یك احساس كامیابی به آنان دست میدهد و پس از آن به سراغ پروژههای بزرگتر بروند.»
پس از نوروز قویتر آغاز كن
شاید مهمترین توصیهای كه اكثر روانشناسان هم به افراد میكنند، دعوت آنان به صبوری است. البته شریفی یزدی میگوید: «برخی از افراد در ذهنشان كارهای ناتمام و انجامنشدهای دارند؛ درنتیجه به این مسأله میرسندكه بسیاری ازكارها بهشدت عقب افتاده و حالا باید با یك فشار مضاعف، روال عادی زندگیشان را طی كنند و این ذهنیت را دارند كه حتما باید با كار بیشتر به این نتیجه برسند.» اما وی معتقد است كه چنینچیزی امكانپذیر نیست و باید برنامهریزی افراد با یك نگاه واقعگرایانه همراه باشد و اصول اولیه در این نوع ازبرنامهریزی این است كه چه اندازه امكانات دراختیارمان است وچه اندازه خودمان توان انجام آن راداریم.این روانشناس اجتماعی همچنین مهمترین عامل موفقیت دراین خصوص را نیز مسأله نظم میداند و میگوید كه ما باید دركارهایمان استمرار داشته باشیم و برنامهریزیمان رابه صورت دقیق انجام دهیم.باهمه این تفاسیر برای بازگشت به زندگی روزمره پس از تعطیلات نوروز، میتوان با تنظیم خواب، برنامهریزی هدفمند،تحرك جسمانی و كمی شكیبایی، آن رابه فرآیندی قابل مدیریت تبدیل كرد. این روزها كه تقویم به شانزدهم فروردین1404 رسیده، فرصتی است تا با نگاهی تازه، گام در مسیر بگذاریم و سال جدید را با قدرت آغاز كنیم.