پیشبینی افزایش موارد مرگومیر
رئیس مركز تحقیقات بیماریهای نوپدید و بازپدید انستیتو پاستور با اشاره به ركوردشكنی ابتلای روزانه به كرونا در موج چهارم بیماری، گفت: با این وجود انتظار داریم طی روزهای آتی همچنان شاهد افزایش موارد مرگ ناشی از كرونا در كشور باشیم.
دكتر احسان مصطفوی ، درباره وضعیت فعلی بیماری در كشور، گفت: همانطور كه میدانید از اوایل هفته دوم فروردین ماه كشور درگیر پیك چهارم اپیدمی شد. این پیك در مقایسه با پیكهای قبلی شیب بسیار تند صعودی داشته و در نتیجه تعداد موارد بستری و سرپایی روزانه در زمانی كوتاه به حد بالایی رسید كه این موضوع در ارتباط با موارد مرگ هم تقریبا با تاخیر یك هفتهای اتفاق افتاد. با این حساب افزایش مرگ و میر و ابتلا تقریبا در تمام استانهای كشور همچنان دیده میشود هرچند كه در روزهای اخیر این شیب شتاب كمتری پیدا كرده و روند موارد بستری در بعضی از استانهای كشور روند نزولی هم به خود گرفته است. در عین حال باید توجه كنیم كه در برخی استانها اكنون تعداد موارد بستری از موارد بستری در پیكهای قبلی هم فراتر رفته است. با این وجود انتظار داریم طی روزهای آتی همچنان شاهد افزایش موارد مرگ ناشی از كرونا در كشور باشیم.
وی درخصوص زمان لازم برای تاثیر محدودیتها بر كاهش بار بیماری در كشور، اظهار كرد: از ابتدا هم میتوانستیم پیشبینی كنیم كه زمان 10 روزه برای تاثیرگذاری محدودیتها بر بار بیماری چندان كافی نیست. محدودیتهایی كه در شرایط مشابه در سایر كشورها دنبال میشود بیش از دو هفته و حداقل تا یك ماه طول میكشد بنابراین؛ مدت زمان اعمال محدودیت و تمركز بر اعمال صحیح محدودیتها بسیار مهم است. از طرفی به نظر میرسد محدودیتهای فعلی چندان توسط اصناف و گروههای مرتبط رعایت نمیشود و در نتیجه آنچه كه انتظار میرفت در بازه زمانی دو هفتهای محدودیتها حاصل شود رخ نداد و به زمان بیشتری نیاز است.
عضو هیئت علمی انستیتو پاستور ایران درمورد تفاوت موج چهارم كرونا با موجهای پیشین، تصریح كرد: شیب این موج بسیار تند و صعودی بوده و تقریبا همه استانهای كشور باهم درگیر پیك اپیدمی شدند و این بر خلاف پیكهای قبلی بود كه هم شیب صعودی ملایمتری داشتند و هم در زمانهای مختلف درگیری استانهای مختلف را شاهد بودیم و این درگیری به یك باره در تمام استانها رخ نمیداد. همچنین ركورد موارد ابتلا در این موج شكسته شد.
وی افزود: البته خوشبختانه در موج چهارم شاهد افزایش ظرفیت تست تشخیصی كرونا بودیم كه سبب میشد موارد بیشتری از بیماری را شناسایی كرده و در نتیجه آنچه در پیك فعلی میبینیم نسبت به پیكهای قبلی بیشتر نزدیك به واقعیت است.
مصطفوی درخصوص واریانتهای موجود از ویروس كرونا در كشور، بیان كرد: ما یك سیستم پایش برای واریانت انگلیسی در اكثر استانهای كشور راه اندازی كردیم و ظرفیت شناسایی این گونه جهش یافته در كشور فراهم است. در مورد پایش سایر واریانتها گرچه طراحیهایی در سطح كشوری برای این موضوع انجام شده است ولی دور از ذهن نیست كه ما سایر واریانتهای در گردش در كشور را در ایران داشته باشیم بنابراین موضوع پایش واریانتها بسیار موضوع مهمی است و نباید رصد تنها قائم به واریانتهای شناخته شده ویروس باشد. از طرفی به نظر میرسد علائم مبتلایان به گونه جهش یافته از ویروس چندان متفاوت با گونه قبلی نیست بنابراین اصل موضوع در ابتدا شدت سرایت پذیری بالاتر و دوم عدم ایجاد ایمنی نسبت به بعضی واریانتهای قبلی در واریانتهای جدید بویژه در واریانت برزیلی و آفریقای جنوبی مطرح است.
رئیس مركز تحقیقات بیماریهای نوپدید و بازپدید انستیتو پاستور افزود: افرادی كه به نوع ووهان ویروس مبتلا میشوند ممكن است به واریانتهای جدید هم آلوده شوند و شاید افرادی كه پیشتر سابقه ابتلا به نوع كلاسیك بیماری را داشتند، ایمنی ناشی از ابتلای قبل كمك كننده برای پیشگیری از ابتلای مجدد آن ها نباشد. این امر هم نشان دهنده اهمیت پایش واریانتهای جدید است. با توجه به اینكه كشور 14 ماه است كه درگیر اپیدمی كرونا است نیاز داریم كه اطلاعات جدیدی در خصوص عفونت مجدد دربارهی افراد مبتلا داشته باشیم تا بررسی كنیم میزان عفونت مجدد در چه حد است.
وی در ادامه در خصوص تاثیر وجود نقاهتگاهها، افزود: در پیكهای قبلی بیماری بویژه پیك اول و دوم این تجربه را امتحان كردیم كه مردم از آنها استقبال نكردند و ترجیح دادند بیمار در منزل یا بیمارستان بماند. در نتیجه یك مشكل فرهنگی در پذیرش استفاده از نقاهتگاه ها داریم. اگر این بستر ایجاد شود كه بتوانیم از نقاهتگاهها استفاده كنیم شرایط درمان بیماران مبتلا به كرونا مطلوبتر پیش خواهد رفت.
رئیس مركز تحقیقات بیماریهای نوپدید و بازپدید انستیتو پاستور در خاتمه درباره طرحهایی كه پیرامون افزایش غربالگری مبتلایان بی علامت كرونا مطرح میشود، تاكید كرد: اگر قرار است این هدف با رپید تستها دنبال شود باید بدانیم این تستها بیشتر برای شناسایی افراد دارای علائم بیماری طراحی شده است و حساسیت كمی برای افراد فاقد علامت دارد.