كرونا چگونه سفر می كند
روزهای پایانی سال را در پیش داریم و اغلب مردم در انتظار رسیدن نوروز و رفتن به مسافرت، لحظه شماری میكنند.
در حالی كه وزیر و معاونان وزارت بهداشت، مدام بر رعایت پروتكلها و اجتناب از تجمع و سفرهای غیر ضروری، تاكید و اصرار دارند، اما معلوم نیست كه ستاد ملی مقابله با كرونا، بر اساس كدام استدلال و منطق پزشكی، تصمیم گرفته مسافرت با وسایل نقلیه عمومی را بلامانع بداند و فقط اصرار بر ممنوعیت تردد با خودروهای شخصی دارد.
ایرج حریرچی معاون كل وزارت بهداشت، در واكنش به تصمیم گیری برای انجام سفرهای نوروزی، گفت: در خصوص ممنوعیت سفرهای نوروزی پیشنهاداتی شده، اما هنوز تصمیمی گرفته نشده كه باید چند روزی صبر كنیم تا ببینیم وضعیت ویروس انگلیسی و رعایت پروتكلها چه میشود.
این اظهارت در حالی مطرح میشود كه پیش فروش بلیت قطار برای سفرهای نوروزی آغاز شده است. ضمن اینكه مشخص گردیده كه امكان سفر با اتوبوس و هواپیما نیز میسر خواهد بود.
فروش اینترنتی بلیت قطارهای مسافری برای بازه زمانی 25 اسفند 99 تا 15 فروردین 1400 از پنجم اسفند 99 آغاز شده است.
همچنین فروش بلیت قطارهای نوروزی از طریق مراكز فروش، از ساعت 8 صبح روز چهارشنبه ششم اسفند 99 در همه مسیرها آغاز خواهد شد.
در همین حال گفته شده كه فروش بلیت در كوپههای 6 نفره، حداكثر سه صندلی است و در كوپههای4 نفره، حداكثر دو صندلی خواهد بود.
سوالی كه اینجا مطرح میشود، این است كه آیا خودروهای شخصی كه فقط دو سرنشین دارند، میتوانند در نوروز تردد داشته باشند. زیرا، اگر معیار فروش صندلی در قطار و هواپیما را در نظر بگیریم، همین شرایط میتواند شامل خودروهای شخصی نیز شود.
بر اساس گفتههای علیرضا زالی فرمانده ستاد مقابله با كرونا در كلانشهر تهران، در دی ماه 28 هزار مراجعه سرپایی داشتیم كه در بهمن ماه به 40 هزار نفر رسید و به این ترتیب شاهد افزایش مراجعان سرپایی نیز در بهمن بودهایم. میزان بستریها در انتهای بهمن نیز نسبت به انتهای دی ماه رشد داشته و در روزهای آغاز اسفند ماه نیز با شیب ملایمی در حال افزایش است.
آنچه را كه پیام طبرسی عضو كمیته علمی ستاد ملی مقابله با كرونا، عنوان داشته و جای نگرانی است، اینكه ك شور در حال حاضر در شرایط خطرناكی به لحاظ شیوع كرونا قرار دارد و اگر چنانچه هرچه سریعتر از شیوع گسترده بیماری جلوگیری نشود ممكن است تا اواخر اسفند درگیر پیكهای شدیدتر بیماری شویم.
به گفته عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، ویروس كرونا مدام در حال جهش و چرخش است بنابراین تنها راه پیشگیری از چرخش و شیوع گسترده كرونا قطع زنجیره انتقال ویروس است.
برخی از شهرها اوضاع بدتری دارند و ممكن است درگیر موج بعدی بیماری شوند. بنابراین ما باید بیشتر مراقبت كنیم اگر مراقبتها ادامه نیابد این ویروس با كسی شوخی ندارد تا زمانی كه به طور كامل واكسیناسیون انجام نشود، مردم همچنان باید به نكات بهداشتی توجه كنند.
كمتر از یك ماه دیگر وارد سال 1400 خواهیم شد و مردم در این یك سال با سختیها و دردسرهای كرونا به خوبی آشنا شدهاند و میدانند كه كوچكترین غفلت از رعایت پروتكلها، میتواند آنها را در سال جدید دوباره غافلگیر كند. بنابراین، برای جشن نوروز، باید این یك ماه پایانی سال را بیشتر مراعات كنیم و تا جایی كه ممكن است، رفت و آمدها را كمتر كنیم و در خانه بمانیم.
حمید سوری رئیس كمیته كشوری اپیدمیولوژی كووید 19، با تاكید بر اینكه هنوز اپیدمی كرونا در كشور كنترل نشده و شرایط شكننده است، گفت: سفرها و به خصوص سفرهای غیرضروری الگوی اپیدمی در جوامع را بر هم زده و جابجاییهای جمعیتی ناشی از سفر، وخامت ناشی از آن را تشدید میكند.
وی با بیان اینكه اصلی ترین عامل شیوع این ویروس حضور در اجتماعات است، تاكید كرد: مبتلایان بدون علامت یا افرادی كه در دوره پنهان بیماری هستند، بیشترین كانونهای خطر شیوع كرونا محسوب میشوند. معمولاً این افراد قابلیت مبتلا كردن دیگران را حتی در فرمهای شدیدتر و مرگبار بیماری را دارند.
از همین رو، سفر و مسافرت میتواند یكی از راههای خطرناك انتقال بیماری باشد. در حالی كه فرد مبتلا نمیداند كه عامل انتقال ویروس است. حالا كه ویروس انگلیسی هم در كشور شیوع یافته است، بهتر است كه قبل از هر گونه تصمیم مخاطره آمیز، نسبت به تبعات آن قدری بیشتر تأمل كنیم. كادر درمان ما خسته است و بیمارستانها نیز مثل روزهای اول شیوع بیماری، آمادگی لازم برای پذیرش بیش از حد بیماران را ندارند.
نكته مهم در روند كنترل اپیدمی مسئله طغیان اپیدمی یعنی افزایش ناگهانی بار بیماری در یك منطقه جغرافیایی محدود اهمیت به سزایی دارد، مانند اتفاقی كه در مازندران رخ داد و به یكباره شرایط را سخت و دشوار ساخت و بعد از آن، وضعیت در استان خوزستان نیز به مراتب بدتر از مازندران یك ماه قبل است. زیرا، ویروس انگلیسی در جنوب كشور شیوع یافته و قدرت انتقال خود را به استانهای غربی كشور كشانده است.
بنابراین، تصمیم برای مسافرت با وسایل نقلیه عمومی مثل اتوبوس، قطار و هواپیما، اگر نگرانی بیشتر از سفر با خودروهای شخصی نداشته باشد، قطعاً كمتر هم نخواهد بود.
در همین حال، دو روز قبل بود كه سعید نمكی به عنوان سكاندار وزارت بهداشت، به شدت از وضعیت ترددها گلایه داشت و گفت كه از انجام سفرها بی خبر است.
وزیر بهداشت كه به شدت از شرایط كرونایی كشور گلایه داشت، فریاد بر آورد كه قرار است ما موج شكن باشیم و عدهای موج آفرینی كنند.
حالا كه قرار است سفرهای نوروزی با قطار، اتوبوس و هواپیما انجام شود و فقط خودروهای شخصی اجازه سفر ندارند، نكتهای مبهم در مقابل فریادهای وزیر ایجاد میشود كه چگونه قرار است كرونا را مدیریت و كنترل كنیم.