تاثیر واكسن "كووبركت" بر ویروس جهش‌یافته كرونا

احتمال تولید انبوه از خردادماه

1399/11/28
|
07:23

محقق اصلی پروژه تولید واكسن ایرانی كووبركت ضمن تشریح وضعیت فاز یك و دو مطالعه بالینی این واكسن، گفت: فكر می‌كنیم می‌توانیم در اواخر خرداد ماه این واكسن را به تولید انبوه برسانیم.

دكتر مینو محرز ، درباره آخرین وضعیت واكسن ایرانی كرونای كوو بركت، گفت: در اواخر فرآیند فاز یك كارآزمایی بالینی قرار داریم. به طوری كه در حال حاضر تمام 56 داوطلب دوز اول واكسن را دریافت كرده‌اند و 30 نفر هم دوز دوم واكسن را دریافت كرده‌اند كه به تدریج سایر داوطلبان هم دوز دوم را دریافت كرده و سپس نتایج برای بررسی و اخذ مجوز آغاز فاز دوم به سازمان غذا و دارو ارسال می‌شود.
زمان آغاز فاز دوم مطالعه بالینی واكسن كووبركت

وی با بیان اینكه فاز اول كارآزمایی بالینی نهایتا تا اواسط اسفند ماه به پایان می‌رسد، گفت: فاز دوم كارآزمایی بالینی این واكسن با 300 تا 500 نفر آغاز می‌شود و سعی می‌كنیم هرچه زودتر قبل از پایان سال فاز دوم را آغاز كنیم. البته در صورتی كه سازمان غذا و دارو زودتر صادر كند، ما هم هرچه زودتر فاز دوم كارآزمایی را آغاز می‌كنیم تا بتوانیم هرچه زودتر واكسن را با رعایت همه ضوابط به مصرف برسانیم.

محرز با بیان اینكه امكان این وجود دارد كه فاز دوم و سوم مطالعه بالینی ادغام شود، افزود: در صورتیكه سازمان غذا و دارو مجوزهای لازم را صادر كند، می‌تواند فاز دو و سه را به صورت ادغام شده پیش برد. به هر حال ما برای آغاز و انجام هر مرحله‌ای باید از سازمان غذا و دارو مجوز دریافت كنیم و سپس كارمان را آغاز كنیم. این موضوع به خوبی پیش می‌رود و ان‌شاءالله به زودی از این واكسن و واكسن‌های دیگر بهره‌مند خواهیم شد.
واكسن ایرانی كرونا چه زمانی به تولید انبوه می‌رسد؟

وی با بیان اینكه امیدواریم نهایتا قبل از سال جدید، فاز دوم را آغاز كنیم، ادامه داد: فكر می‌كنیم می‌توانیم در اواخر خرداد ماه این واكسن را به تولید انبوه برسانیم. بسیاری از واكسن‌ها مجوز مصرف اورژانسی گرفتند، اما ما واقعا داریم بر اساس ضوابط بین‌المللی پیش می‌رویم و همه اقدامات را با دریافت مجوزهای لازم پیش می‌بریم. البته اگر شرایط ایجاب كند، می‌توان به صورت اورژانسی فاز دو و سه را ادغام كرد، اما ما فعلا داریم روی روال پیش می‌رویم.
تاثیر واكسن كرونای كووبركت بر ویروس جهش‌یافته

محرز درباره شرایط احراز مجوز مصرف اورژانسی برای یك واكسن، گفت: اول باید میزان احتیاج جامعه را بررسی كنیم. تا قبل از اینكه جهش‌های بیشتری از سوی ویروس رخ دهد كه ممكن است این جهش‌ها به گونه‌ای باشند كه واكسن بر روی ویروس موثر نباشد، باید اقداماتی انجام شود. البته واكسن كووبركت را بر روی ویروس جهش‌یافته انگلیسی هم آزمایش كردیم كه خوشبختانه روی این ویروس جهش یافته هم موثر است. بنابراین اگر بخواهیم در هیمن شرایط تعداد بیشتری را واكسینه كرده و مصونیت دهیم، می‌توان این مجوز را با بررسی همه مستندات صادر كرد. همانطور كه واكسن فایزر مجوز مصرف اورژانسی گرفت، ممكن است ما هم بتوانیم مجوز مصرف اورژانس را برای واكسن‌مان دریافت كنیم. اما فعلا به روال عادی پیش می‌رویم تا ببینیم چه شرایطی ایجاد می‌شود.

وی اظهار كرد: در فاز سوم هم افراد زیادی به صورت داوطلبانه تحت واكسیناسیون قرار می‌گیرند. اكنون فاز سوم را در بسیاری از كشورهای دیگر پیش می‌برند. به عنوان مثال یك واكسن چینی كه هنوز مجوز نهایی را دریافت نكرده است، در تركیه و دبی همه در مرحله فاز سوم وارد پروژه آن‌ها شدند و واكسن را دریافت كردند.

محرز درباره عوارض و نتایج فاز اول مطالعه بالینی واكسن ایرانی كرونای كووبركت، گفت: البته نتایج باید بعدا اعلام شود، اما به طور كلی واكسن عارضه‌ای نداشته است. البته تاثیرگذاری آن بیشتر در فاز دوم مطالعه مشخص می‌شود. باید نتایج به صورت دقیق استخراج و سپس اعلام شود.

دسترسی سریع