دقت كنیم! آنچه كه در مورد سالمندان حتی در دوران كرونا باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد، حرمت و نكوداشت سالمندان بعنوان اصلی مهم در سلامت جسم و روح آنها است.
پدر بزرگ و مادر بزرگ، یكسالی است كه دیگر نتواستهاند روی پسر و دختران و به ویژه چهره معصوم و با نمك نوهها و نتیجههای خود را ببینند و با آن انرژی گیرند.
اگر هر هفته روزهای جمعه و تعطیلات گوش به زنگ درِ خانه بودند تا صدا و لحن دلنشین نوههای شیرین زبان خود را با این جمله كه «درو باز كنید، ما آمدیم» را بشنوند و با ذوق و شوق به سمت آیفون بروند، حالا باید در بهترین حالت ممكن، به زنگ تلفن دل ببندند تا صدایش را شنیده و از پشت آن، دلبری نوهها و حال و احوال پرسی فرندان خود را بشنوند.
در این یكسال و اندی كه كرونا، این موجود نامرئی پا به گیتی گذاشته، همه افراد را با محدودیتهایی روبرو ساخته كه تبعات جسمی و روحی آن حال و روز بسیاری را دگرگون ساخته است.
در چنین شرایطی سالمندان مهمترین گروه آسیب پذیر در مواجه با این ویروس مرموز هستند. پیشگیری و مراقبت از كرونا در سالمندان به دلیل آسیب پذیر بودن سالمندان در برابر كرونا اهمیت زیادی دارد.
*مراقبت از سالمندان در كرونا
اطرافیان عضو سالمند برای پیشگیری و جلوگیری از كرونا در سالمندان باید نكاتی را رعایت كنند كه عبارت اند از:
1.اطرافیان فرد سالمند برای كاهش احتمال ابتلای عضو سالمند تا حد امكان كمتر از خانه خارج شوند.
2.آموزشهای لازم را به افراد سالمند در منزل بدهید و از نحوه اجرای صحیح آن آموزشها اطمینان یابید.
3.قبل از هرگونه ارائه مراقبت مانند غذا دادن به فرد سالمند و… دستهایتان را با آب و صابون به مدت 20 ثانیه بشویید و یا از ضدعفونیكنندههای حاوی الكلی استفاده كنید.
4.از بغل كردن،لمس و بوسیدن پدر بزرگ و مادر بزرگ خود پرهیز كنید.
5.سعی كنید رفت و آمد عضو سالمند را در وضعیت همه گیری كرونا محدود كنید.
6.ماسك، دستكش، محلولهای ضدعفونی حاوی الكل 70 درصد در اختیار عضو سالمند در منزل قرار دهید.
7.در طول همهگیری كرونا از هرگونه پذیرش مهمان و مهمانی رفتن برای حفظ سلامت اعضای سالمند در منزل پرهیز كنید.
8.در صورت سابقه ابتلا فرد سالمند به بیماریهای زمینهای مانند دیابت، بیماریهای قلبی – عروقی، تنفسی و نقص ایمنی از خروج فرد سالمند از منزل جلوگیری كنید.
9.در طول همهگیری برای جلوگیری از از هرگونه مسافرت بیماری كرونا در سالمندان خودداری كنید.
10. افراد سالمند در روز به میزان كافی مایعات میل كنند. مثلا روزانه هفت الی هشت لیوان مایعات میل كنند.
11.به كودكان در منزل بگویید برای پیشگیری از ابتلای مادربزگ یا پدر بزرگ خود، با فاصله یك متری با او در ارتباط باشند.
12.سعی كنید شرایط استراحت و خواب افراد سالمند در منزل فراهم شود.
13.در صورت داشتن تب و سرفه و عطسه در هركدام از اعضا خانواده، حتما از ماسك استفاده كنند.
14.مراقب علائم سرفه، عطسه و تب در خود و عضو سالمند منزل باشید و در صورت مشاهده فورا با پزشك خود تلفنی مشورت كنید و به دیگر اعضا خانواده اطلاع دهید.
15. در صورت داشتن علائم سرفه، عطسه و تب در عضو سالمند در منزل كلیه نكات مراقبتی برای سالمند را فراهم و محیط استراحت وی را مكررا ضدعفونی كنید.
16.در شرایط اضطرار خارج از خانه مراقب باشید سالمندان از گرفتن اشیا مجاور برای كنترل خود، پرهیز كنند.
17. ترجیحا غذاهای پخته شده كامل برای سالمندان تهیه شود.
توصیههایی به شكل كلی در تغذیه سالمندان مبتلا به كووید 19 وجود دارد كه عبارتند از: مصرف روزانه 3 تا 3.5 لیتر مایعات و پایین آوردن درجه حرارت بدن برای پیشگیری از كم آبی بدن، مصرف رژیم غذایی پركالری و مواد غذائی نرم؛ مگر اینكه بیمار دچار اضافه وزن یا چاقی باشد.
مصرف غذاهای كم حجم و در تعداد وعدههای غذایی بیشتر، تاكید به دریافت بیشتر مواد غذایی پر فیبر مثل نان سنگك، نان جو، غلات سبوسدار و انواع سبزی و میوه تازه به منظور جلوگیری از یبوست، استفاده از آب میوهها و آب سبزیجات مانند آب هویج و آب گوجه فرنگی كه سبب دریافت بیشتر مایعات، كالری و تا حدودی فیبر غذایی میشود.
توصیه به نوشیدن مایعات گرم نظیر چای كم رنگ به مقدار فراوان به ویژه در صورت وجود احتقان و گرفتگی بینی، تا حد امكان پرهیز از مصرف كربوهیدراتها از جمله قند، شكر و روغنهای جامد، كره و چربیهای حیوانی موجود در گوشت، لبنیات پرچرب، خامه و … مورد توجه قرار گیرد.
مواردی كه پس از ابتلای سالمندان به كرونا باید رعایت شود:
1.بیمار سالمند را در یك اتاق منفرد با تهویه مناسب قرار دهید.
2.تعداد مراقبان را محدود كنید. در حالت ایدهآل، مراقبت را به شخصی اختصاص دهید كه از سلامت خوبی برخوردار باشد و هیچ شرایط اساسی مزمن یا مصون سازی ایمنی را ندارد.
3.تا زمانی كه بیمار به طور كامل بهبود یافته و علائمی نداشته باشد، نباید به ملاقات كنندگان اجازه عیادت داده شود.
4.اعضای خانواده باید در اتاق دیگری بمانند یا در صورت عدم امكان، فاصله حداقل 1 متر از فرد بیمار را حفظ كنند.
5.مراقبین باید در هنگام قرار گرفتن در اتاق بیمار، ماسك پزشكی محكم داشته باشند كه دهان و بینی آنها را بپوشاند. در حین استفاده ماسك نباید لمس شود یا دستكاری شود.
6.اگر ماسك از ترشحات خیس یا كثیف شود، باید بلافاصله با ماسك تمیز و خشك جدید جایگزین شود. ماسك را بلافاصله پس از استفاده دور انداخته و بهداشت دست را انجام دهید.
7.از تماس مستقیم با مایعات بدن، به خصوص ترشحات دهان یا تنفس و مدفوع خودداری كنید. هنگام بیماری كرونا در سالمندان و انجام مراقبت از دهان یا تنفس و هنگام دست زدن به مدفوع، ادرار و سایر زبالهها از دستكش یكبار مصرف و ماسك استفاده كنید. بهداشت دست را قبل و بعد از از بین بردن دستكش و ماسك انجام دهید
8.موادی كه برای پوشاندن دهان و بینی استفاده میشود باید بعد از استفاده به طور مناسب دور انداخته یا تمیز شوند.
9.سطوحی در اتاق مراقبت از بیمار كه اغلب روزانه لمس میشوند نظیر میزهای كنار تختخواب، تخت خواب و سایر مبلمان اتاق خواب را تمیز و ضدعفونی كنید.
10.از قرار گرفتن در معرض سایر موارد در معرض آلودگی از محیط نزدیك بیمار خودداری كنید؛ مثلاً مسواك، سیگار، وسایل غذاخوری، ظروف، نوشیدنی، حوله، دستشویی یا ملحفه خود را از بیمار جدا كنید.
یدالله ابوالفتحی ممتاز، دكترای تخصصی سلامت سالمندان در گفتوگو با خبرنگار سلامت خبرگزاری فارس درباره «بیماری كرونا و پیامدهای جسمی روحی آن در سالمندان»،اظهار داشت: بسیاری از متخصصان و رسانههای بینالملی تصورشان بر این بود كه بیماری كرونا مخصوص سالمندان است و شاید برای اینكه استرس عمومی را كم كنند، این تصور شده بود كه فقط سالمندان در معرض خطر هستند.
وی ادامه داد: همین موضوع باعث شده ترس و اضطراب را در سالمندان بیشتر كند و همین ترس، باعث میشود سیستم ایمنی سالمندان را ضعیف كند؛در حالی كه در همان موقع مشخص شد كه همه گروهها در معرض ابتلا هستند.
این متخصص سلامت سالمندان اضافه كرد: اما متاسفانه رسانهها طوری وانمود میكردند فقط سالمندان در خطر هستند. شاید یكی از دلائل آنها این بود كه میخواستند ترس عمومی را كاهش دهند اما مشخص شد كه میانگین سنی افراد مبتلا 45 سال است؛ یعنی در واقع همه گروههای سنی در معرض ابتلا هستند.
ابوالفتحی ممتاز افزود: متاسفانه این مسئله باعث شد یك ترس بیش از حد در سالمندان ایجاد كند، اما بعدا مشخص شد این طور نیست و هركسی میتواند به كرونا مبتلا شود. افرادی كه دارای بیماری زمینهای هستند احتمال ابتلای بیشتری دارند.
وی ابراز داشت: با توجه به این وضعیت همه افراد به خصوص سالمندان سعی كردند در قرنطینه خانگی بمانند و اصولا رعایت ماندن در خانه در بین سالمندان بیشتر از دیگر افراد بوده است.این در خانه ماندن میتواند مشكلاتی ایجاد كند؛ چراكه تجربه در قرنطینه ماندن، تجربه منحصر به فردی است و هیچكدام از افراد این تجربه را نداشتند و یك تجربه خاصی بود كه همه ما در حال تجربه كردن هستیم.
این متخصص سلامت سالمندان تصریح كرد: در خانه ماندن برای همه افراد به خصوص سالمندان یك احساس ناخوشایندی ایجاد كرده و میكند؛ مثل كلافگی، سردرگمی، تنهایی، انزوا و افسردگی و معمولا در همه افراد ایجاد شده اما در سالمندان زیاد تر است.این احساسات در سالمندان مرد ممكن است بیشتر باشد؛ چراكه معمولا سالمندان زن یاد گرفتن در خانه مشغول به خانه داری شوند.