تغییر وضعیت 38 شهرستان قرمز كرونا

چگونگی استفاده از ظرفیت كارت ملی در ارائه خدمات

1399/09/15
|
08:40

سخنگوی قرارگاه ملی كرونا، با اشاره به روند بیماریابی كرونا در كشور، گفت: با رعایت 90 درصدی پروتكل‌های بهداشتی، از چهارشنبه هفته جاری محدودیت 38 شهرستان از وضعیت قرمز به وضعیت‌ نارنجی تغییر می‌كند و فقط گروه شغلی 3 و 4 شامل محدودیت خواهند بود. اما از طرفی 23 شهرستان نیز از وضعیت نارنجی به وضعیت قرمز رسیدند كه اعمال محدودیت در آن‌ها آغاز می‌شود.

دكتر علیرضا رییسی گفت: طی 6 یا 8 هفته گذشته فشار سنگینی به خاطر كرونا بر كشور بود، همان‌گونه كه این فشار بر دوش سایر نقاط دنیا از جمله آمریكا و اروپا هم بود و مردم خبرها را دنبال می‌كنند. با توجه به سرد شدن هوا موجی از بیماری در سراسر دنیا فراگیر شد. در كشور ما خوشبختانه با توجه به سیاست‌های جدیدی كه در وزارت بهداشت در پیش گرفته شد و كارهای جدیدی كه انجام شد و با همكاری مردم، رعایت پروتكل‌های بهداشتی به بالای 90 درصد رسید و قطعا امید داشتیم بعد از رعایت دقیق پروتكل‌ها شاهد كاهش بار بیماری باشیم.

وی افزود: ما از 5 آبان، 43 شهرستان را در وضعیت هشدار 3 یا قرمز قرار دادیم و از 14 آبان هم 46 شهرستان در وضعیت قرمز قرار گرفت و همچنین محدودیت سراسری از اول آذر انجام شد كه 160 شهر شامل آن بودند. مردم و سایر نهادها خیلی خوب همكاری كردند و اكنون مزد این زحمات را می‌بینیم. از 160 شهر قرمزی كه در سطح هشدار 3 بودند فقط با گذشت 10 روز از اجرای محدودیت‌ها، تنها 37 شهر از آن 160 شهر قرمز باقی مانده است، 120 شهر نارنجی و 3 شهر هم به رنگ زرد درآمدند. همچنین از 43 شهرستانی كه از 5 آبان‌ قرمز اعلام شدند حتی یك شهر هم قرمز نیستند، 41 شهر نارنجی و 2 شهر زرد شده‌اند.

معیار تقسیم‌بندی شهرها به 3 رنگ تعداد بستری روزانه است

وی درباره تقسیم‌بندی شهرها بر اساس رنگ‌ها، اظهار كرد: معیار ما برای رنگ‌بندی‌ها بر اساس میزان بستری بیمارستان به ازای هر 100 هزار نفر است. اگر در شهری بیشتر از 10 نفر به ازای هر 100 هزارنفر بستری روزانه داشته باشیم، این شهر قرمز است؛ بیش از 6 نفر بستری در هر 100 هزار نفر در روز نیز نشان‌دهنده وضعیت نارنجی است و عدد 4 بستری به ازای هر 100 هزار نفر هم مربوط به شهر زرد است. بنابراین معیار ما برای رنگ‌بندی شهرها تعداد فوتی‌ها نیست كه در دنیا هم معیار برای اعلام وضعیت هشدار، تعداد بیماران بستری است. از 43 شهری كه 5 آبان محدویت ایجاد كردیم، 41 شهر نارنجی و 2 شهر زرد شدند و از 46 شهرستانی كه در 14 آبان محدودیت اعمال كردیم نیز تنها 6 شهر قرمز باقی مانده و مابقی نارنجی و زرد شدند. همكاری و حمایت مردم سیر نزولی ورودی به بیمارستان‌ها را به دنبال داشته است.

تبدیل وضعیت 38 شهرستان از قرمز به نارنجی

وی با تاكید بر این‌كه نباید صرفا به این كم‌شدن آمار دلخوش بود، اظهار كرد: به محض این‌كه رعایت پروتكل‌ها را فراموش كنیم مجددا بیماری افزایش خواهد یافت. تجمعات، دورهمی‌ها و ترددهای غیرضروری نقش بسیار مهمی در افزایش بار بیماری دارند.

رییسی بیان كرد: از چهارشنبه هفته جاری(12 آذر) محدودیت 38 شهرستان از وضعیت قرمز به وضعیت‌ نارنجی تغییر می‌كند. شهرستان‌های اهر، بناب، شبستر، عجب‌شیر، میانه، مرند در استان آذربایجان‌شرقی؛ شهرستان‌های اشنویه، خوی، سلماس و نقده در آذربایحان‌غربی؛ شهرستان‌های شهرضا، گلپایگان، مباركه در استان اصفهان؛ شهرستان نظرآباد در استان البرز؛ شهرستان‌های قائنات، تربت حیدریه، كاشمر و گناباد در استان خراسان رضوی؛ شهرستان‌های دامغان، شاهرود و گرمسار در استان سمنان؛ شهرستان‌های كامیاران و مریوان در استان كردستان؛ شهرستان‌های رفسنجان و زرند در استان كرمان؛ شهرستان‌های جوانرود، سرپل ذهاب و كنگاور در استان كرمانشاه؛ شهرستان‌های خمین و دلیجان در استان مركزی؛ شهرستان‌های اسدآباد، كبودرآهنگ و بهار در استان همدان، ابركوه، خاتم، مهریز و میبد در استان یزد و بهشهر در استان مازندران همان 38 شهرستانی هستند كه از چهارشنبه 12 آذر وضعیت هشدارشان از قرمز به نانجی تغییر می‌كند و فقط گروه شغلی 3 و 4 شامل محدودیت خواهند بود.

اعمال محدودیت‌های كرونایی در 23 شهر جدید

رییسی ادامه داد: از طرف دیگر از چهارشنبه 12 آذر در 23 شهرستان اعمال محدودیت‌های وضعیت قرمز خواهیم داشت. این شهرها از وضعیت نارنجی به وضعیت قرمز رسیدند و این یعنی پروتكل‌ها را جدی نگرفتند. اگر رعایت نكنند وضعیت فعلی بدتر می‌شود و ناچار به اعمال محدودیت می‌شویم.

وی افزود: در آذربایجان‌غربی شهرستان تكاب؛ آبدانان در ایلام؛ شهرستان سامان در چهارمحال و بختیاری؛ شهرستان مانه در خراسان شمالی؛ شهرستان‌های خرامه، كازرون، گراش، نی‌ریز و خفر در استان فارس، شهرستان‌های بویین‌زهرا و تاكستان در استان قزوین؛ شهرستان‌های بندرگز، علی‌آباد، گمیشان، گنبدكاووس و مرواه‌تپه در استان گلستان؛ آستارا و تالش در استان گیلان؛ گلوگاه و محمودآباد در استان مازندران؛ 23 شهری هستند كه از نارنجی به قرمز تبدیل شدند و اگر رعایت نكنند محبور به اعمال محدودیت‌ها هستیم.

معاون وزیر بهداشت درباره استان‌هایی كه بیشترین شهرستان با وضعیت قرمز را دارند، بیان كرد: استان فارس با 11 شهر قرمز، استان گلستان 9 شهر قرمز، استان مازندارن 6 شهر قرمز، قزوین 5 شهر قرمز، اصفهان 4 شهر، گیلان 4شهر، آذربایجان‌غربی 3 شهر، اردبیل 3 شهر، خراسان‌های رضوی و شمالی 3 شهر، استان كرمان 3شهر، ایلام 2 شهر، چهارمحال و بختیاری 2 شهر و سیستان‌بلوچستان 2شهر قرمز دارند. در خراسان جنوبی، تهران، كرمانشاه و كهگیلویه و بویراحمد هم هر كدام یك شهر قرمز وجود دارد. در استان تهران خود شهر تهران فعلا وضعیت قرمز دارد. اعمال محدودیت‌ها در 160 شهر تا جمعه(14 آذر) ادامه دارد و شنبه هفته آینده(15 آذر) تصمیماتی بر اساس آخرین اطلاعات می‌گیریم و اعلام خواهیم كرد. تا صبح شنبه بجز شهرستان‌هایی كه الان اعلام كردم، سایر مشاغل بر اساس محدودیت‌های قبلی باید فعالیت كنند؛ مگر این‌كه اطلاع‌رسانی دیگری تا روز شنبه انجام شود.

رعایت 90 درصدی پروتكل‌های بهداشتی و كاهش تعداد شهرستان‌های قرمز

سخنگوی قرارگاه ملی كرونا، بیان كرد: الان در كشور 64 شهر قرمز، 278 شهر نارنجی و 106 شهر زرد هستند. گرچه الان فوتی‌ها كاهش یافته است ولی این‌ها حاصل محدودیت‌های جدید از اول آذر نیست و مربوط به محدودیت‌های قبلی، افزایش مراقبت‌ها و... است.

وی با بیان این‌كه در حال حاضر مردم 90 درصد پروتكل‌های بهداشتی را رعایت می‌كنند، گفت: این شاخص فوق‌العاده است‌. اگر مردم بتوانند به همین شیوه رعایت كنند بهتر است تا ما محبور به ایجاد محدودیت نشویم. كاهش آمار با ایجاد محدویت‌ها چندان مورد خواست ما نیست. اكنون تنها 64 شهر قرمز است و با رعایت مردم تعداد محدودیت‌ها كاهش می‌یابد.

نگرانی‌ها از پیك زمستانه كرونا/ عادی‌انگاری، آفت كنترل بیماری

وی درباره پیك زمستانه‌ی كرونا، اظهار كرد: هوای سرد مهم‌ترین پیامدی كه دارد این است كه افراد در مكان‌های سربسته جمع می‌شوند بدون آن‌كه تهویه مناسبی صورت گیرد و میزان ابتلا افزایش می‌یابد. با نگاهی به استان‌های جنوبی كشور كه گرم‌تر هستند معتقدیم زمانی كه اسفند كرونا وارد كشور شد وضعیت بهتری داشتند اما به محض گرم شدن هوا كه مجبور به ماندن در منزل بودند تا كولر روشن كنند و ... آمار بیماری افزایش یافت و شهرهای جنوبی در تابستان پیك سختی را تجربه كردند. در مهر كه هوا خنك‌تر شد و افراد كمتر در منزل دور هم جمع شدند وضعیت بهتر شد. ولی به‌طور قطع و یقین سرد شدن هوا یك هشدار است و كافی است دورهمی خانوادگی را ادامه دهند تا پیك بیماری را شاهد باشیم.

وی با تاكید بر این‌كه می‌توان از پیك‌های بیماری پیشگیری كرد، ادامه داد: سایت‌های معتبر بین‌المللی پیش‌بینی كرده بودند كه در این ماه میزان مرگ و میر از روزی 800 مورد فراتر رود اما با اراده مردم و تصمیمات خوب ستاد ملی كرونا این پیش‌بینی شكسته شد. البته به محض عادی‌انگاری بلافاصله بیماری شدید خواهد شد و كوچك‌ترین غفلت همه را درگیر خواهد كرد.

هنوز برای قضاوت‌كردن زود است

وی افزود: قضاوت كردن در مورد مدیریت كرونا در كشورهای مختلف تا پیش از پایان اپیدمی نابخردی است. چند اصل وجود دارد كه اولین آن انضباط است، این‌كه مردم باید ماسك بزنند یك اصل است. حال در كشوری به محض اعلام این نكته همه ماسك زدند، در كشور دیگری به جریمه متوصل شدند و در جای دیگر مردم را با چوب زدند. بنابراین انضباط اجتماعی امر مهمی است‌. اما بحث دوم حمایت‌های مادی، معنوی و علمی است. اكنون چینی‌ها با دو ابزار انضباط و سیستم دیجیتال موفق به كنترل بیماری شده‌اند. در كشور ما هم اپلیكیشن ماسك از اسفند آماده بود اما تنها بحث این سامانه نیست؛ دولت الكترونیك ما باید كامل باشد، چرا باید هنوز به بانك برویم و از بستر بانكداری الكترونیك استفاده نكنیم؟

معاون وزیر بهداشت با اشاره به اعمال محدودیت عدم تردد و مسافرت مبتلایان كرونا، تصریح كرد: طی همین چند روز مانع از سفر رفتن بیش از 3000 نفر شدیم. در جایی سیستم آماده است و حتی تجریاتی هم برای برخی كشورها وجود داشته است اما ما سبك جدیدی از زندگی را تجربه كردیم. اكنون در آمریكا پس از انتخابات و تجمعات ناشی از آن چنان بیماری اوج گرفته است كه شدیدا گرفتار شده‌اند، ویروس صادق است و هیچكس نمی‌تواند بگوید بیمار نمی‌شود.

جزئیات طرح محله‌محور كرونا

وی درباره تست‌های سریع كرونا، گفت: طرح محله‌محور شهید قاسم سلیمانی با كمك بسیج و هلال‌احمر آغاز شده است و ما بسیار به این طرح خوشبین هستیم و می‌تواند یكی از بهترین‌ مدل‌های كنترل بیماری باشد. مبنای ما پایگاه‌های سلامت است، هر 12 هزار و 500 نفر مربوط به یك پایگاه می‌شوند و هر دو پایگاه مركزی برای تحت پوشش قرار دادن حدود 25 هزار نفر خواهد شد. افراد در این طرح غربالگری می‌شوند و تست‌های سریع كاملا رایگان در اختیارشان است. اگر فردی مثبت شود اطرافیان او را هم ردیابی می‌كنیم. تیم‌های مراقبتی، نظارتی و حمایتی فعال خواهند بود. محل‌هایی برای قرنطینه انتخاب كرده‌ایم تا كسانی كه شرایط قرنطینه در منزل را ندارند، به آنجا بروند. حدود 7000 تخت قرنطینه‌ای در هتل‌ها آماده شده است، استفاده از این ظرفیت مورد حمایت بیمه است البته وزیر گردشگری هم قیمت‌ها را برای ما كاهش داده‌اند.

رییسی افزود: اگر تست فردی در بانك اطلاعاتی ما مثبت باشد به او مراجعه می‌كنیم تا اطرافیانش را با تست‌های سریع ارزیابی كنیم. تیم‌های حمایتی هم سایر حمایت‌ها را انجام می‌دهند. اساس قطع زنجیره انتقال، شناسایی زودرس و جدا كردن فرد آلوده و ایزوله كردن اوست. فرض كنید روزانه بر اساس برآوردهای سایت‌های معتبر حداكثر 120 هزار مبتلا داشته باشیم اگر 14 روز ایزوله شوند در جمع حدود 2تا 3 میلیون نفر می‌شوند كه می‌توانیم آن‌ها را ایزوله كنیم تا بقیه بتوانند بیایند بیرون و كارهایشان را انجام دهند.

وی افزود: اكنون 1200 مركز در سراسر كشور داریم كه بااضافه شدن تست‌های سریع و استقرار تیم جدید، ظرفیت‌مان دوبرابر می‌شود، علاوه بر این، انجام تست در سطح روستاها قرار است راه‌اندازی شود. تا امروز 303 هزار تست سریع بین دانشگاه‌ها توزیع شده است و تا هفته آینده به تعداد كافی تست در كشور توزیع می‌شود. اكنون روزانه حدود 42 هزار تست انجام می‌دهیم و می‌خواهیم به 100 هزار تست در روز برسد. تست PCR مربوط به بیمارستان است. آزمایشگاه خصوصی و دولتی به سامانه‌های ما متصل شده‌اند و اگر آزمایشگاه خصوصی تست انجام دهد و در سامانه ثبت نكند حتما متخلف است.

چگونگی استفاده از ظرفیت كارت ملی در ارائه خدمات

وی كه در یك برنامه تلوزیونی صحبت می‌كرد، درباره الزام به گرفتن خدمت از ادارات با كارت ملی، گفت: بر اساس تصمیم ستاد ملی كرونا، این موضوع الزامی می‌شود. از هفته آینده این موضوع اجرایی خواهد شد و زر شنبه(15 آذر) به بعد هر فردی كه بخواهد به ادرات مراجعه كند باید كارت ملی همراه خود داشته باشد و شماره‌اش را حفظ باشد.

وی درباره گزارش تخلفات از عدم رعایت پروتكل‌ها، گفت: مردم می‌توانند تخلفات را به 190 یا صنف مربوطه كه تخلف كرده است، گزارش دهند.

دسترسی سریع