هدف‌گذاری انجام روزانه 100 هزار تست PCR

جزییات انجام تست‌های سریع كرونا

1399/08/19
|
08:44

رئیس انستیتو پاستور ایران با بیان اینكه از ابتدای بیماری كووید-19 هدف‌گذاری در وزارت بهداشت این بود كه بتوانیم به روزانه 100 هزار تست PCR برسیم، تاكید كرد: البته تست زمانی موفقیت آمیز خواهد بود كه اصول قرنطینه و ایزولاسیون برای افراد مثبت اعمال شود.

دكتر علیرضا بیگلری ، درباره وضعیت و میزان انجام تست‌های PCR در كشور، گفت: در حال حاضر مجموع تست‌هایی كه در كشور انجام می‌شود، متغیر است و تقریبا از اردیبهشت ماه تاكنون، بین 25 تا 40 هزار تست روزانه انجام می‌شود. البته نیاز است كه میزان تست‌های تشخیصی كرونا را افزایش دهیم تا بتوانیم بهتر بتوانیم افراد مثبت را پیدا كنیم.
لزوم قرنطینه و ایزولاسیون افراد كرونا مثبت

وی افزود: نكته بسیار مهم این است كه وقتی برای افراد تست PCR انجام شده و به عنوان فرد مثبت تشخیص داده می‌شوند، برایشان هزینه شده و واقعا باید قرنطینه برای آنها اعمال شود. بنابراین فردی كه مثبت می‌شود، هم در خانه باید ایزولاسیونش را با افراد خانواده حفظ كند و هم اینكه فرد مثبت نباید طی دوران قرنطینه وارد جامعه شود و از تاكسی و وسایل حمل و نقل عمومی استفاده كند. در غیر این صورت تست كردن، ارزشی ندارد. بنابراین خود انجام تست مهم نیست، بلكه قرنطینه كردن و ایزوله كردن بعد از تست اهمیت دارد.

بیگلری ادامه داد: یكی از اهداف از انجام تست این است كه افراد مثبت را شناسایی كنیم تا دیگران را به بیماری آلوده نكنند. فردی كه می‌داند كرونا مثبت است، اما نه در خانه قرطینه را رعایت می‌كند و نه در بیرون از خانه، بسیار بد است. بنابراین مردم باید این موضوع را جدی بگیرند.

وی تاكید كرد: نكته دوم این است كه به عنوان مثال اگر در خانواده‌ای یك نفر كرونا مثبت ‌شود، وقتی سایر افراد خانواده را تست می‌كنیم، شاهدیم كه از 10 نفر اعضای خانواده، پنج نفر مثبت شده‌اند و مابقی اعضای خانواده منفی شدند و وارد اجتماع می‌شوند. در حالی كه همان افرادی كه پاسخ تست‌شان منفی شده، اگر دو تا سه روز بعد مجددا تست دهند، ممكن است پاسخ تست‌شان مثبت باشد. زیرا ویروس در بدن‌شان بوده، اما هنوز مثبت نشده باشند. در اوایل بیماری ممكن است ویروس قابل تشخیص نباشد. بر همین اساس بهترین راهكار این است كه افرادی كه در تماس با فرد كرونا مثبت بوده‌اند نیز به مدت 14 روز قرنطینه شوند. این راهی است كه بسیاری از كشورها آن را طی می‌كنند. بنابراین نباید به پاسخ تست منفی اكتفا كرد. به عبارت ساده‌تر، مردم تماس با فرد كرونا مثبت را جدی بگیرند. به‌ویژه تماسی كه از نزدیك و بدون محافظ بوده است.

بیگلری با تاكید بر اینكه ارزش تست تشخیصی دادن، به قرنطینه كردن افراد مثبت است، گفت: بنابراین اولا باید به مردم آموزش دهیم كه در اجتماع ظاهر نشوند. هر اجتماعی خطر آلودگی را به شدت بالا می‌برد. نكته دوم بحث قرنطینه معقول و درست برای افراد مثبت است و نكته سوم هم این است كه هر كس كه با فرد مثبت در تماس بوده، باید اینطور در نظر بگیرد كه خودش هم مثبت خواهد بود و اصول قرنطینه را رعایت كند.
وضعیت انجام تست رپید آنتی ژن كرونا در كشور

رییس انستیتو پاستور ایران، درباره وضعیت استفاده از تست های رپید آنتی ژن كرونا در كشور، گفت: قبلا در تمام دنیا از تست‌های رپید آنتی بادی استفاده می‌شد كه سازمان بهداشت جهانی به درستی با این تست‌های رپید آنتی بادی مخالفت كرد. زیرا تست‌های آنتی‌بادی تماس قبلی با ویروس را نشان می‌دهند. به این معنا كه فرد ویروس را گرفته و در بدنش آنتی‌بادی ساخته شده است. حال آنتی‌بادی فردی كه در روزهای ابتدایی ابتلا به كرونا است و می‌تواند ویروس را پخش كند، منفی خواهد بود. بنابراین این تست منجر به سردرگمی می‌شود. بنابراین تست رپید آنتی‌بادی را باید كنار گذاشت.

بیگلری ادامه داد: این درحالیست كه تست رپیدی كه ذرات ویروس و آنتی‌ژن‌های ویروسی را تشخیص می‌دهد كه اصطلاحا به این نوع تست، تست رپید آنتی‌ژن اطلاق می‌شود، درست است. دقت تست‌های رپید آنتی‌ژن مقداری كمتر از تست PCR است، اما از آنجایی كه زمان و سرعت انجام این تست ها و سهولت آن بهتر است، می‌توان از آن استفاده كرد. البته این تست هم باید از سوی افرادی انجام شود كه ایمنی زیستی را رعایت می‌كنند. زیرا در این تست هم از حلق نمونه‌گیری می‌شود. این نوع تست به افزایش سرعت كمك می‌كند تا بتوانیم تست بیشتری انجام دهیم. البته نكته مهم این است كه قرنطینه افراد مثبت را تضمین كنیم. وگرنه این هزینه بی اثر خواهد بود.

وی اظهار كرد: از ابتدای بیماری كووید-19 هدف‌گذاری در وزارت بهداشت این بود كه بتوانیم به روزانه 100 هزار تست PCR برسیم كه البته این موضوع مشروط و منوط به این است كه بتوانیم منابع مالی مورد نیاز را تامین كنیم. در عین حال موفقیت در انجام تست مشروط بر این است كه بتوانیم قرنطینه افراد مثبت را اعمال كنیم. زیرا اگر به جای 100 هزار تست روزانه 300 هزار تست روزانه هم انجام دهیم، اما افراد مثبت وارد اجتماع شوند، هیچ فایده‌ای ندارد. البته 100 هزار تست روزانه برای جمعیت و گستره كشور ما هدف‌گذاری خوبی است، اما به شرط اینكه قرنطینه و ایزولاسیون برای افراد مثبت لحاظ شود.

بیگلری تاكید كرد: طبق تصمیم گرفته شده، فعلا در یك مدت زمانی كه اعلام می‌شود، تست رپید آنتی‌ژن كرونا فقط در سیستم دولتی مورد استفاده قرار می‌گیرد تا از كاركرد آن مطمئن شویم و بعد بررسی كنیم كه آیا آزمایشگاه‌های خصوصی هم می‌توانند از آن استفاده كنند یا خیر.

دسترسی سریع