هشدار نسبت به حضور كودكان در اماكن شلوغ /كرونا، ویروسی كه علائم سایر بیماری‌ها را تقلید می‌كند

جز در مواقع ضروری كودكان را از خانه خارج نكنید و تا جای ممكن در اجتماعات حاضر نشوند.

1399/04/14
|
06:11

دكتر ركسانا منصور قناعی فوق تخصص عفونی اطفال با اشاره به نوپدید بودن ویروس كووید 19 و با بیان اینكه در ابتدا خیلی از اطلاعات مطرح شده راجع به كمرنگ بودن انتقال این بیماری در كودكان ناشی از نقص اطلاعاتی بود، گفت: گرچه در اوایل شیوع بیماری، بستری و مرگ و میر در كودكان نسبت به بزرگسالان بسیار كمتر دیده میشد، اما این به آن معنا نبود كه كودكان دچار نوع بی‌علامت و كم علامت بیماری نمی‌شوند. كودكان نسبت به بزرگسالان بیشتر در معرض ابتلا به عفونت‌های مختلف از جمله عفونت‌های تنفسی هستند، بنابر این ممكن بود خیلی از موارد ابتلا به كووید 19 در كودكان تشخیص داده نشود.

وی با بیان اینكه در اسفند ماه كودكان مبتلا علائم خیلی كمتری داشتند و یا بدون علائم بودند، گفت: همین مسئله باعث می‌شد تصور شود كودكان به كرونا مبتلا نمی‌شوند. البته در همان دوران نیز برخی كودكان به علت ابتلا به كرونا بستری می‌شدند، اما این مسئله بیشتر در مواردی رخ می‌داد كه كودك دچار یك بیماری نقص ایمنی یا مزمن بود.

وی با بیان اینكه از فروردین با فرم جدیدی از ابتلا در كودكان رو برو شدیم، فرمی كه به بیماری كاوازاكی شباهت داشت، گفت: این بیماری را به عنوان التهاب بعد از عفونت می‌شناسیم.

منصور قناعی با بیان اینكه با توجه به اطلاعات به دست آمده نه تنها كودكان به كرونا دچار می‌شوند، بلكه می‌توانند به دیگران نیز انتقال دهند، اظهار كرد: همچنین فرمی از بیماری ناشی از فاكتورهای التهابی داخل بدنبه دنبال كرونا ایجاد شد، براین اساس ممكن است در آن دوره جواب تست PCR كودك منفی باشد اما كودكی كه بین یك تا چهار هفته قبل دچار بیماری كرونا شده، ممكن است مانند بیماری كاوازاكی در فاز التهابی باشد. یعنی در آن صورت ارگانهای مختلف بدن كودك بر اثر پاسخ بدن به عفونت اولیه، درگیر شده‌اند.

نحوه بروز كرونا در كودكان

این متخصص ادامه داد: در حال حاضر نیز مواردی از این موضوع در بخش كودكان دیده می‌شوند كه ممكن است با علائمی مثل اسهال، اختلال هوشیاری، اختلالات خونریزی دهنده و یا اختلال در ارگان‌هایی مانند كبد مراجعه كرده باشند و با بسیاری از بیماری‌های دیگر اشتباه گرفته شوند. بسیاری از كودكان ممكن است با فشار خون پایین و حال عمومی بسیار بد مراجعه كنند و بعد از بررسی مشخص شود كودك در چهار هفته گذشته سابقه تماس با یك فرد كرونا مثبت را داشته و یا اینكه خود ردپایی از عفونت كرونا را داشته باشد.

وی یادآور شد: در 60 درصد موارد PCR این كودكان ممكن است منفی باشد، اما بررسی آنتی بادی در برخی موارد مثبت بوده و یا كودك سابقه تماس با فرد مبتلا را دارد.

بروز همزمان آبله مرغان و كرونا در كودكان

این متخصص همچنین درباره بروز آبله مرغان و كرونا به صورت همزمان در كودكان توضیح داد: ابله مرغان در كودكان مگر در مواردی كه فرد دچار نقص ایمنی است، بیماری چندان جدی نیست؛ در اسفندماه مواردی مشاهده شد كه در كودك كرونا ویروس و آبله مرغون همزمان باهم وجود داشت. بنابر این از روی علائم، درگیری‌ها و اپیدمی باید تشخیص داد كه آیا در كودك همراهی این عفونت رخ داده و یا یكی از این دو رخ داده و علائم دیگری را تظاهر میكند.

منصور قناعی افزود: معمولا انتظار می‌رود در كودكی كه از سن شیرخوارگی گذشته باشد و مشكل زمینه‌ای نداشته باشد، آبله مرغان بیشتر به صورت یك تب گذرا و با علائم پوستی به شكل برجستگی‌های آبدار بروز كند و تشخیص این بیماری چندان دشوار نیست، اما اگر همین علائم به دنبال بیماری كووید 19 رخ داده باشد، علائم بسیار شدیدتر است و ارگانهای دیگری نیز معمولا درگیر می‌شوند و بیشتر ممكن است با یك آبله مرغان عارضه دار اشتباه گرفته شود.البته این دو ویروس می توانند همزمان با هم نیز بروز كنند.

چگونه سیستم ایمنی كودكان را تقویت كنیم؟

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی با اشاره به راهكارهای تغذیه‌ای برای تقویت سیستم ایمنی كودكان اظهار كرد: اطلاعات ضد و نقیض زیادی در این باره وجود دارد، اما بررسی‌ها ‌ نشان می‌دهد كه یك رژیم غذایی سالم و متنوع می‌تواند برای همه التهاب‌ها و عفونت‌ها كمك كننده باشد، ضمن اینكه كماكان ترجیح داده می‌شود كه از رژیم های پر پروتئین با چربی و كربوهیدرات كم استفاده شود تا مواد غذایی ضروری از جمله اسیدهای آمینه، مینرال‌ها و میكروالمان‌ها برای كودكان تامین شود.

وی با بیان اینكه رژیم غذایی مناسب برای پیشگیری از كرونا تفاوت زیادی با سایر بیماری‌های عفونی ندارد، بر ضرورت پیروی از یك رژیم غذایی متنوع، پروتئین دار و كم كربوهیدرات برای كودكان تاكید كرد.

ویروسی كه علائم سایر بیماری‌ها را تقلید می‌كند!

منصور قناعی درباره تزریق واكسن آنفولانزا نیز توضیح داد: كماكان توصیه می‌شود كه واكسیناسیون از شهریور ماه و یا هر زمانی كه واكسن آنفولانزا در اختیار كشور قرار می‌گیرد انجام شود، متاسفانه یكی از مشكلاتی كه پیش‌بینی می‌شود این است كه كرونا ویروس علائم بسیاری از بیماری‌ها از جمله بیماری‌های ریه، گوارش و كبد را تقلید كند. بنابر این با آغاز فصل آنفلوانزا با چند مشكل رو به رو خواهیم بود، اول آنكه ممكن است علائم آن با آنفلوانزا اشتباه گرفته شود و دوم اینكه ممكن است این دو بیماری یكدیگر را تشدید كرده و به افزایش عوارض یكدیگر كمك كنند.

تزریق واكسن آنفلوانزا برای چه كسانی ضروری است؟

این متخصص با تاكید بر ضرورت استفاده از واكسن آنفولانزا برای كودكان زیر پنج سال، گفت: افرادی كه با گروه‌های با ریسك بالا تماس دارند، مانند والدین كودكان زیر پنج سال، افراد دارای نقص ایمنی و یا افراد دارای مشكلات مزمن و همچنین زنان باردار حتما از واكسن استفاده كنند.در باقی موارد نیز توصیه می‌شود هر فردی كه امكان دسترسی دارد از واكسن استفاده كند، زیرا پیش بینی می‌شود پاییز و زمستان آتی آنفلوانزا را همراه با كووید 19 داشته باشیم.

هشدار نسبت به حضور كودكان در اماكن شلوغ بدون وسایل حفاظت فردی

وی نسبت به حضور كودكان بدون وسایل حفاظت فردی در فضاهای مختلف جامعه از جمله مترو، مراكز خرید، مهمانیها و به طور كلی اماكن پرجمعیت هشدار داد و گفت: از علائم خطری كه درباره هر كودكی بررسی می شود، سابقه تماس با افراد مبتلا و یا مشكوك، حضور در اماكن پر ریسك و همچنین سفر است. به عبارت دیگر اگر 15 دقیقه با یك فرد مبتلا بدون حفاظ در فاصله یك متری در تماس باشید، حتی اگر صحبت، سرفه و عطسه نیز اتفاق نیافتند باز هم امكان ابتلا وجود دارد و در صورت صحبت، سرفه و عطسه نیز شانس ابتلا افزایش می‌یابد. بنابراین از افراد می‌خواهیم از خروج غیر ضروری از منزل خودداری كنند و با توجه به بروز این بیماری در كودكان از حضور كودكان در اماكن پر ریسك ممانعت كنند.

وی در ادامه نسبت به لزوم استفاده از ماسك برای كودكان تاكید كرد و گفت: والدین باید سعی كنند ماسك را با اندازه صورت كودك تنظیم كنند، ضمن اینكه در حال حاضر استفاده از ماسك‌های ساده جراحی برای كودكان كافی است. همچنین رعایت فاصله یك تا دو متری از افراد برای پیشگیری از ابتلای كودكان به كرونا ضروری است.

وی با بیان اینكه كرونا علائم بسیاری از بیماری‌ها را تقلید می‌كند، گفت: هر كودكی كه دچار علائمی همچون تب شده و به درمان‌های عادی پاسخ نمی‌دهد حتما باید به مراكز درمانی ارجاع شود.

كرونا در كودكان با چه علائمی بروز می كند؟

این متخصص درباره علائمی كه در صورت بروز در كودكان باید حتما به پزشك مراجعه شود، توضیح داد: در كودكان زیر یك سال تب بالا اهمیت بسیار زیادی دارد، بنابر این در صورت تبی كه با درمان‌های عادی پایین نیاید والدین باید كودك را نزد پزشك بیاورند و پزشك كرونا را نیز در لیست تشخیص‌های خود قرار دهد. علامت دیگری كه بسیار شایع است و هر سال در فصل تابستان بسیاری از كودكان با آن مواجه می‌شوند، اسهال و استفراغ است و با توجه به اینكه اسهال و استفراغ نیز می‌تواند از علائم گوارشی كرونا باشد، اگر در حال حاضر در كودك اسهال و استفراغی اتفاق بیفتد كه پزشك نتواند با درمان‌های عادی آن را بر طرف كند و یا با درگیری سیستم‌های دیگر بدن مانند سرفه و یا بروز دانه‌هایی بر روی پوست و یا زردی همراه باشد باید به پزشك مراجعه كرد.

وی با بیان اینكه بی میلی كودك نسبت به غذا خوردن و كاهش ادرار از علائمی است كه والدین در صورت مشاهده باید نسبت به آن‌ها احساس خطر كنند، تاكید كرد: بروز این علائم به ویژه در كودكانی كه با افراد مبتلا به كرونا در تماس بوده‌ و یا بدون وسایل حفاظتی در اماكن شلوغ حاضر شده‌اند، باید شك ما نسبت به ابتلای كووید 19 را برانگیزد.

این فوق تخصص عفونی اطفال در پایان با تاكید بر ضرورت شست و موی مرتب دست ها و حفظ فاصله اجتماعی با افراد، به والدین توصیه كرد جز در مواقع ضروری كودكان را از خانه خارج نكنند و تا جای ممكن در اجتماعات حاضر نشوند.

دسترسی سریع