شادی یكی از هیجانات اساسی انسان است كه وجود آن به انسان كمك میكند سلامت روان بهتری داشته باشد. شاد بودن و شاد زندگی كردن یكی از عوامل مهم پیشگیری از ابتلا به اختلالات روانشناختی است.
درواقع، شادی حالتی هیجانی است كه نشانگر میزان رضایتمندی فرد در زمینه های مختلف بویژه زمینه های روانی است.
هنگامی كه انسان شاد است برخی مناطق مغز او تحریك می شود و ترشح برخی هورمون ها ازجمله سروتونین و نوراپی نفرین و دوپامین در بدن افزایش پیدا می كند.
شاد بودن و شاد زندگی كردن و روی خوش نشان دادن به زندگی و مقابله با مشكلاتی كه در زندگی برای هر فردی به وجود می آید از اركان سلامت روان محسوب می شود.
افراد سالم كه دچار افسردگی نیستند به صورت ذاتی به دنبال شادمانی هستند و لازم به ذكر است كه در حالت شادی انرژی بدن افزایش می یابد و عملكرد ذهنی فرد كارآمدتر و بهینه تر می شود.
افراد درباره یك پدیده یكسان به میزان یكسان هیجان شادی از خود نشان نمی دهند و به همین دلیل راهكارهای متفاوتی پیشنهاد می شود تا در نهایت همه افراد بتوانند شادی خود را افزایش دهند.
با توجه به این كه شادی حالتی روانی است كه پس از برآورده شدن خواسته های انسان ایجاد می شود و شامل میزان عاطفه مثبت و رضایتمندی فرد است، بنابراین برای این كه بتوانیم شاد باشیم می توانیم از این راهكارها استفاده كنیم:
1 ـ بازسازی نگرش ها و شناخت ها: در این تمرین لازم است ابتدا مشخص كنید چه اتفاقاتی باعث می شود تا شما دچار خلق پایین و ناراحتی شوید. سپس معین كنید كنترل كدام یك از اتفاقات تحت اختیار شما بوده است و به نقش خود در بروز آن اتفاق نمره دهید. پس از آن لازم است مشخص كنید چگونه می توانید اتفاقات را بپذیرید و به میزان پذیرش خود نمره دهید. فهرستی از راه حل هایی را تهیه كنید كه می توان بر آن اتفاق غلبه كرد و احتمال موفقیت آن راه حل ها را نیز تعیین كنید.
2 ـ مدیریت زمان: برنامه ریزی به منظور درست و بموقع انجام دادن كارها به كاهش استرس و افزایش شادی منجر می شود.
3 ـ تهیه فهرستی از موفقیت ها و تمركز بر آنها
4 ـ برقراری روابط اجتماعی و رفت آمد با دوستان و اقوام
5 ـ تمرین مثبت نگری: تهیه فهرستی از ویژگی های خوب نزدیكان و اطرافیان و مرور آنها
6 ـ مشورت: همفكری هنگام تصمیم گیری منجر می شود تا تصمیمات بهتری بگیرید و ترس از شكست در شما كاهش یابد.
7 ـ شمارش نعمت ها و تهیه فهرستی از دارایی های مادی و غیرمادی و تمرین شكرگزاری
8 ـ گوش دادن به موسیقی: موسیقی، نواحی خاصی در مغز راتحریك می كند كه به افزایش شادی منجر می شود.
9 ـ تنفس عمیق و تمرین آرام سازی عضلات به منظور كاهش استرس و افزایش شادی
10 ـ عضویت در انجمن های خیریه
11 ـ خواندن مطالب طنز
12 ـ انجام فعالیت های لذتبخش