از ساعت به مدت

رادیو سلامت

روي خط خبر

بهترین زمان تزریق واكسن آنفلوانزا

یك فوق تخصص بیماری‌های عفونی، در خصوص بهترین زمان تزریق واكسن آنفلوانزا، توضیحاتی داد.

1402/06/05
|
09:08

سید مهدی حق دوست عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشكی، با بیان اینكه جهت تأمین ایمنی زایی واكسن آنفلوانزا در بدن به حدود یك تا یك و نیم ماه زمان نیاز است، گفت: بهترین توصیه برای تزریق واكسن آنفلوانزا قبل از ورود به پیك اول شیوع بیماری است.

وی افزود: بهترین فرصت برای كسب حداكثر ایمنی زایی برای پیك نخست شیوع آنفلوانزا، شهریور ماه و حداكثر تا مهر ماه است كه آنتی بادی برای مقابله با ویروس در زمان مناسب در بدن ساخته شده و موجود باشد.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشكی گفت: سالیان سال فن آوری تولید این واكسن در اختیار یكی دو كشور خاص دنیا بود ولی به همت متخصصان دانش بنیان كشورمان واكسن آنفلوانزا تولید شده و در اختیار هموطنان قرار دارد.

وی با تاكید بر اینكه واكسن آنفلوانزای تولید داخل با فناوری نوین ساخته شده و توصیه می‌شود برای افراد بالای 18 سال تزریق شود، افزود: تقریباً تمام واكسن‌های تولید شده در جهان بر پایه تخم مرغ تهیه می‌شوند ولی واكسن داخلی با فناوری نوتركیب ساخته شده و كارایی خیلی بهتر و ایمنی زایی بیشتری دارد.

حق دوست گفت: ایران از نظر تولید انواع واكسن در میان كشورهای تراز اول و موفق دنیا است و واكسن داخلی نیز از لحاظ ایمنی زایی و سطح كیفیت حتی می‌توان گفت كمی بالاتر از نمونه‌های خارجی است؛ این واكسن از نظر كارایی و یا عوارض احتمالی، همپای نمونه‌های خارجی در دنیا است.

وی افزود: توصیه می‌شود افراد در معرض خطر كه قصد تزریق واكسن آنفولانزا دارند، هرچه سریع‌تر و قبل از ورود به اپیدمی فصلی پیش از نیمه اول مهر ماه برای واكسیناسیون اقدام كرده باشند.

حق دوست با اشاره به اینكه آغاز نخستین پیك از شیوع بیماری آنفلوانزا در ایران و كشورهای نیمكره شمالی به طور معمول همه ساله نیمه دوم مهر ماه است، یادآور شد: آنفلوانزا دو پیك دارد؛ یكی از پانزدهم مهر تا پایان آبان و پیك دوم نیز بعد از این زمان تا اواخر اسفند رخ می‌دهد.

عضو انجمن متخصصین بیماری‌های عفونی ایران گفت: این واكسن برای گروه‌های اصلی هدف و افراد در معرض خطر شامل سالمندان و افراد بالای 65 سال، كسانی كه بیماری زمینه‌ای دارند، بیماران دیابتی، همچنین برای افرادی كه سیستم ایمنی ضعیف دارند و شیمی درمانی یا رادیوتراپی می‌شوند اكیداً توصیه می‌شود؛ خانم‌های باردار به خصوص اگر سه ماهه دوم و سوم حاملگی آنان در پاییز و زمستان و زمان پیك آنفلوانزا قرار دارد نیز باید در اولویت تزریق واكسن آنفولانزا باشند.

وی تصریح كرد: واكسن در داروخانه‌های كشور توزیع شده و از این نظر كمبودی وجود ندارد ولی توصیه مهم اینكه ساكنان شهرهایی كه از نظر دمای هوا گرم‌تر است، باید زنجیره سرمایی واكسن را به طور دقیق از داروخانه تا مكان تزریق حفظ كنند و سعی شود به منزل منتقل نكنند چون امكان دارد در این فاصله زمانی واكسن بخشی از كارایی خود را از دست بدهد.

حق دوست تاكید كرد: هنگام ابتلاء به آنفلوانزا نباید خود درمانی كرد، به خصوص آن دسته از افرادی كه در گروه‌های در معرض خطر هستند؛ نكته مهم دیگر اینكه حتی یك دوز داروی كورتون مانند دگزامتازون و بتامتازون در بیماری آنفلوانزا می‌تواند خطر آفرین باشد. گاهی همین تزریق كورتون می‌تواند بیمار را درگیر ذات الریه با احتمال مرگ و میر بالا كند؛ استفاده از آنتی بیوتیك ها در بیماری آنفلوانزا نه تنها كارایی ندارد بلكه می‌تواند به تشدید بیماری كمك كند و موجب مرگ میكروب‌های طبیعی بدن شده و سیستم ایمنی را نیز تضعیف كند؛ اگر مطمئن نیستیم كه آنفولانزا مبتلا شدیم یا خیر، نباید خودسرانه آنتی بیوتیك مصرف كرد.

حق دوست با اشاره به اینكه بیماری آنفلوانزا متأسفانه هر سال درصدی از مرگ و میر را به خود اختصاص داده است، افزود: در خصوص افرادی كه دچار تنگی نفس و یا دیسترس تنفسی می‌شوند، زنان باردار یا افراد پیوند شده و دارای سطح ایمنی پایین نباید تعلل كرد و هر چه سریع‌تر تحت مراقبت‌های بیمارستانی و بستری قرار گیرند.

وی گفت: نقش تغذیه و تقویت سیستم ایمنی در كنترل و درمان بیماری آنفلوانزا خیلی مهم است. تقویت سیستم ایمنی بر تغذیه مناسب، خواب مناسب و استفاده از برخی مكمل‌ها استوار است. استفاده خودسرانه از مولتی ویتامین‌های به شكل تركیبی مانند فارماتون و نوروبیون توصیه نمی‌شود. تركیبات حاوی ویتامین "ث" به خصوص در مرحله حاد بیماری آنفلوانزا بسیار كاربردی است و اثر درمانی دارد ولی با این دیدگاه كه ویتامین "ث" اثر پیشگیری از این بیماری دارد، پایه علمی نداشته و اشتباه است.

دانشیار دانشگاه علوم پزشكی افزود: استراحت كافی و كامل، استفاده از مركبات و نوشیدن مایعات فراوان همچنین دوری از استرس‌های شغلی و اجتماعی نقش مهمی در تسریع بهبودی دارد.

حق دوست در پایان گفت: شروع ناگهانی بدن درد، تب بالا، سردرد، تعریق شدید، درد شدید در پاها، سرفه‌ها خشك بدون خلط، مهم‌ترین علائم شاخص آنفلوانزا است و قطعاً رعایت بهداشت فردی و شستشوی به موقع دست‌ها، استراحت، استفاده از ماسك و فاصله گذاری اجتماعی نكات مهم و كاربردی هنگام ابتلاء به این بیماری است.

دسترسی سریع
روی خط خبر