از ساعت به مدت

رادیو سلامت

روي خط خبر

تب دنگی بازار سوءاستفاده‌گران را داغ كرد

«دوركننده پشه آئدس، 480هزار تومان»،«اسپری دوركننده وكشنده پشه آئدس و...تضمینی، 165هزار تومان»، «دستگاه دوركننده پشه دنگی، یك‌میلیون و900هزارتومان»،«روغن دفع پشه 178هزار تومان» و... .اینها تنها بخشی از تبلیغات سوءاستفاده‌گران است.

1403/04/24
|
10:37

این روزها كه بسیاری از هموطنان‌مان با وحشت بیماری تب دنگی درگیر شده‌اند، اگر سری به فضای مجازی زده باشید حتما با انواع و اقسام تبلیغات مختلف فروش روغن، پماد و سم دفع پشه آئدس مواجه شده‌اید! تبلیغاتی كه صرفا كاسبی عده‌ای سودجو ست و به گفته روابط عمومی سازمان غذا و دارو فاقد مستندات علمی موثق هستند.


فرآورده‌های دفع پشه آئدس غیرواقعی است

هرچند كه با افزایش نگرانی‌ها نسبت به ابتلا به تب دنگی عده‌ای سودجو قصد دارند تا با سوءاستفاده از فضای فعلی، رونقی به كسب‌وكار خود دهند و به‌نوعی از آب گل‌آلود ماهی بگیرند اما سازمان غذا و دارو خط بطلانی بر این ادعاها كشیده است. روز گذشته روابط عمومی سازمان غذا و دارو نسبت به افزایش تبلیغات دروغین دفع پشه آئدس واكنش نشان داد و اعلام كرد: این فرآورده‌ها كه به‌صورت انواع روغن‌های گیاهی و سایر محصولات و با ادعای مشابه عرضه می‌شوند، فاقد مستندات علمی موثق هستند. روابط عمومی سازمان غذا و دارو همچنین با اشاره به ورودمحصولات جدید با مجوزسازمان غذاودارو برای دفع پشه آئدس تاكیدكرده است: درحال‌حاضر محصولات دفع‌كننده حشرات دراشكال اسپری،استیك، لوسیون با ماده موثره DEET در داروخانه‌ها و مراكز معتبر در دسترس هستند.



نه روغن اثر دارد و نه مكمل!

البته ماجرای كاسبی از شیوع پشه آئدس در كشور فقط به فروش روغن، سم ودستگاه دفع پشه محدودنبود،چراكه پیش ازآن مكمل‌هایی با شعار بالابردن سیستم ایمنی بدن و جلوگیری از ابتلا به تب دنگی نیز در فضای مجازی تبلیغ می‌شد كه با اطلاع‌رسانی مسئولان نسبت به بی‌اثر بودن آنها و افزایش آگاهی مردم، تا حد زیادی بساط كاسبی سودجویان را برچید.

اسماعیل‌زاده، مدیركل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت نسبت به فروش این دسته از مكمل‌ها گفت: هیچ‌گونه شواهد علمی متقن در مورد نقش مكمل‌های غذایی در پیشگیری و كنترل علائم بیماری تب دنگی تاكنون وجود نداشته و تبلیغات ارائه‌شده در این خصوص هیچ‌گونه وجهه علمی ندارد و مورد تأیید وزارت بهداشت نیست؛ لذا افراد جامعه نباید خودسرانه به مصرف مكمل‌های غذایی روی آورند.وی همچنین در واكنش به تبلیغ روغن‌های مختلف به‌منظور دفع پشه آئدس هشدار داد كه درحال‌حاضر هیچ منبع علمی و مستندی برای اثربخشی این روغن‌ها وجود ندارد و هموطنان در این زمینه مراقب باشند كه فریب عطاری‌ها و افراد فاقد تحصیلات آكادمیك طب سنتی را نخورند.



پیشگیری اصولی

سازمان غذا و دارواعلام كرده كه با توجه به شرایط كنونی براساس هماهنگی‌های انجام‌شده با كارخانجات تولیدكننده، محصولات جدیدی در این زمینه به‌زودی وارد بازار خواهد شد و تمامی اقلام مورد تایید سازمان غذا و دارودرداروخانه‌ها و مراكز معتبر در دسترس عموم قرارخواهد گرفت. لذا استفاده ازمحصولات فاقد مجوزبهداشتی به‌دلیل عدم‌اطمینان از ایمنی و كارایی به‌هیچ‌وجه توصیه نمی‌شود.

بنابراین تا پیش از ورود محصولات مورد تایید، با رعایت چند راهكارساده حدود70درصد می‌توان از ابتلا به تب دنگی جلوگیری كرد.بنا بر اعلام مسئولان وزارت بهداشت، بهترین روش برای جلوگیری از كاهش خطر ابتلا به تب دنگی محافظت از خود در برابر نیش پشه آلوده از طریق پوشیدن لباس‌های آستین‌بلند و شلوار بلند و جوراب، درزمان سفر به مناطق همه‌گیری بیماری، استفاده از كرم یا مواد دافع حشرات روی قسمت‌هایی از پوست كه با لباس پوشیده نمی‌شوند، استفاده از پشه‌بند در صورت استراحت در فضای باز، نصب توری روی دروپنجره، تخلیه و تمیز كردن مرتب ظروف محتوی آب گلدان‌های شیشه‌ای، ظروف زیر گلدان و ظروف آب پرندگان وحیوانات، تعبیه درروی ظروف حاوی آب مانندتانكر وجلوگیری ازتجمع آب راكددرزباله‌هاوضایعات جامداست.



كلام آخر

تجربه نشان داده در كشور ما بازشدن پای سودجویان در هر موضوعی كه عده زیادی ازافراد رادرگیرخودمی‌كند،امری غیرقابل‌انكار است. یك‌بار سلامت مردم دستمایه كاسبی این افراد و رونق كسب‌وكارشان می‌شود و یك‌بار هم احساسات و عواطف آنها! تنها راه در امان ماندن ازتله شیادان، آگاهی وهوشیاری است.لذا درشرایط فعلی، توجه به توصیه‌های افراد موثق در حوزه سلامت و رعایت آنها و پیگیری اخبار و مطالب تنها از منابع رسمی می‌تواند تا حد زیادی دست این سودجویان را از این ماجرا قطع كند.




مواد غذایی مناسب تب دنگی

سوپ
مایعات
سبزیجات



مواد غذایی مضر تب دنگی

قهوه
چای
نوشابه‌های گازدار

دسترسی سریع
روی خط خبر