روانشناس گفت:فرزندانی كه محبت مادر را كسب نكردهاند تا آخر عمر با خود درگیر هستند و از چالشها به سلامت عبور نمیكنند و در دام غرایز منفی اسیر خواهند بود.
كامران شیوندی، روانشناس و عضو هیأت علمی دانشگاه درباره دلبستگی ایمن در روابط خانوادگی،گفت:دلبستگی را یك رابطه عمیق عاطفی، مكانی، اجتماعی و انسانی دانست كه انسانها با اولین مراقبت كننده خود كه مادر است آن را درك میكنند كه باعث ثبات روانی آنها تا آخر عمر خواهد بود.
وی ادامه داد:دلبستگی سرچشمه تمام ناكامیها،كامیابیها و دلگرمیها در سراسر عمر بشر است.
شیوندی با بیان فرازهایی از كتاب تصویر خوشبختی، نوشته برتراند راسل فیلسوف انگلیسی،گفت:فرزندانی كه علاقه پدر مادر را درك و كسب كرده باشند این علاقه و محبت را یك قانون كاملاً طبیعی میدانند و غیر از آن را در عالم هستی تصور نمیكنند.
وی ابراز كرد:این فرزندان در سراسر عمر قوی و با عزت نفس بالا خواهند بود و در تمام چالشها و فراز نشیبهای زندگی موفق عمل خواهند كرد. فرزندانی كه محبت مادر را كسب نكردهاند تا آخر عمر با خود درگیر هستند و از چالشها به سلامت عبور نمیكنند و در دام غرایز منفی اسیر خواهند بود.
این روانشناس گفت: انسانها به محض تولد یك نیاز فطری سرشتی به نام دلبستگی دارند كه با اولین مراقبت كننده خود؛ یعنی مادر انس شدیدی میگیرند.
وی تصریح كرد:دلبستگی ایمن، تمام روابط انسان را مانند یك نقشه از پیش تعیین شده پیشبینی میكند و چشماندازی از زندگی ما به به دیگران نشان میدهد.
شیوندی متذكر شد:امنیت روانی كودك به دست مادر و امنیت روانی مادر به دست پدر خانواده تامین می شود.همچنین مادری كه از امنیت روانی كامل برخوردار باشد سه ویژگی دارد؛ با كودكان خود وقت میگذارد، به فرزندانش توجه میكند و تا سه سالگی به نیازهای كودك به فوریت پاسخ میدهد. این شرایط در كودك دلبستگی ایمن ایجاد میكند.
این روانشناس گفت:خوشبخت ترین حالت انسان زمانی است كه انسان خود را مسافری بداند كه در طول زندگی سفرهای زیادی دارد و پس از پایان هر سفر دوباره به خانه امن خود باز میگردد و این خانه امن، همان دلبستگی ایمن است كه والدین به خصوص مادر در سه سال اول زندگی برای او تامین كرده است.
وی با معرفی كتاب «بازیهای دلبستگی» كه شامل انواع متنوعی از بازیهای والدین با كودكان است،خانوادهها را تشویق به بازی با كودك و كمك به ایجاد دلبستگی ایمن در آنها كرد.
شیوندی اضافه كرد: این بازیها به برون ریزی تنشهای روانی كودك كمك میكند و فرصت طلایی دلبستگی بین مادر و كودك را مهیا میگرداند.
این روانشناس گفت:7 نوع امنیت داریم كه امنیت اجتماعی نیز محصول شكل گیری صحیح دلبستگی ایمن است؛دلبستگی ایمن به حدی اهمیت دارد كه تغذیه نوزاد و كودك در مرحله دوم بعد از آن قرار دارد. مهرورزی و محبت، اصلی ترین نیاز هر موجود زنده است.
وی گفت: اگر مادری شاد، سرحال و با انرژی و خوشرو باشد، بچهها در دام احساس دلبستگی نایمن نخواهند افتاد. پدر تكانشی و تندخو پایگاه امن كودك را از بین میبرد و اولین اثر آن ایجاد دلبستگی ناایمن در كودك است.
شیوندی متذكر شد:در سه سال اول زندگی هرگونه تجربه مثبت و منفی در شكل گیری دلبستگی ایمن كودك و همچنین نوع زندگی آینده او نقش بسیار مؤثری خواهد داشت.
عضو هیأت علمی دانشگاه گفت: آموزش مهارتهای ارتباطی همدلی و خویشتن داری یكی از راههای غلبه بر دلبستگی ناایمن است.
وی گفت یكی از محصولات دلبستگی ایمن اعتماد و اطمینان است؛ اگر ریشه بی اعتمادی حاصل از دلبستگی ناایمن باشد، حتما نیاز به درمان دارد.