مصرف كنندگان ظروف یكبار مصرف بایستی به علامت های اختصاری مانند PE ،PP یا PS كه در كف ظروف حك شده است و نحوه استفاده صحیح هر یك از انواع ظروف یكبار مصرف توجه ویژه نمایند.
به گزارش روابط عمومی رادیو سلامت مهندس سید سعید جعفری ،مسئول بهداشت محیط شبكه بهداشت و درمان شمیرانات در گفتگو با برنامه ساده مثل سلامت در مورد موضوع بهداشت ظروف یكبار مصرف گفت: در حین استفاده از ظورف یكبار مصرف توجه به این نكات بسیار حائز اهمیت است:
در هنگام استفاده از ظروف یكبار مصرف باید به علامت اختصاری حك شده در كف ظرف یكبار مصرف توجه گردد.
استفاده از ظروف پلی اتیلنی (PE) و پروپیلنی (pp) كه به رنگ سفید می باشند و عمدتا برای بسته بندی و نگهداری محصولات لبنی ، روغن و سركه به كار می روند ، برای مواد غذایی گرم و مرطوب بلامانع است.
استفاده از ظروف پلی استایرنی فوم دار (EPS) و ظروف پلی استایرنی سفید رنگ (HIPS) برای مواد غذایی گرم و مرطوب مشكلی ایجاد نمی كند ، ولی برای نگهداری مواد غذایی داغ نامناسب است . استفاده از ظروف پلی استایرنی شفاف (GPPS) تنها برای نوشیدنی های سرد مناسب می باشد و برای مواد غذایی داغ مانند چای و قهوه مناسب نمی باشد.
ظروف یكبار مصرف پلیمری كه منشاء نفتی دارند، به علت اینكه در مواد غذایی گرم، چربیدار و مواد ترش و اسیدی حل میشوند، بسیار مضر، بیماریزا و به خصوص سرطانزا هستند، ضمن اینكه تجزیهپذیر و تخریبپذیر نیستند و محیط زیست را آلوده میكنند.
ظروف یكبار مصرف پلی استایرنی از مونومر استایرن كه تركیبی آروماتیك است تشكیل شده است و در مواجهه با دمای بالاتر از 65 درجه سانتیگراد این مونومر آزاد می شود كه تاثیرات سرطانزا دارد . از اینرو وزارت بهداشت نگهداری ، حمل و بسته بندی غذا با دمای بالاتر از 65 درجه را در ظروف پلاستیكی پلی استایرنی ممنوع كرده است.
از آنجایی كه چربی ، فرآیند آزاد شدن این مونومر سمی را تسریع میكند ، بسته بندی مواد غذایی چرب نیز در این گونه ظروف ممنوع است.
ظروف پلی استایرنی در سه نوع شفاف شكننده ، نرم و نیمه شفاف و همچنین فومی عرضه می شود .كارشناسان امر غذا و دارو،استفاده از ظروف یكبار مصرف گیاهی را بدلیل برخورداری از مزایای خوب سلامت به تمامی خانوادههاو صنوف توصیه میكنند.
به طور كلی پلاستیكها، پلیمرهایی هستند كه از سنتز مواد اولیهای به نام مونومر تهیه میشوند. مونومرها موادی سمی و برای سلامت انسان مضر هستند؛ در حالی كه پلیمرها خنثی هستند و مشكلی ندارند. اما اشكال كار اینجاست كه معمولاً در فرایند تهیه پلیمرها مقداری مونومر باقی میماند. اگر این فرآیند اصولی و مطابق استانداردهای لازم صورت گرفته باشد، مشكلی برای سلامت افراد به وجود نمیآورد. برای همین در استفاده از پلاستیكها به عنوان ظروف غذا باید بسیار محتاط بود و در ضمن به هرنوع پلاستِیكی نباید مجوز بسته بندی مواد غذایی داده شود.