مجله دامپزشكی یكشنبه ها از ساعت 15:05 تا 16:00 به مدت 55 دقیقه

«اوتیسم»، یكی از اختلالات روانپزشكی در كودكان

پیش فعالی كودكان را امروز درمان كنیم تا آینده ای بدون مشكل داشته باشند.

1395/08/19
|
10:33

یك روانشناس كودك گفت: 10درصد كودكان و 4.4 درصد افراد بزرگسال به كم توجهی بیش فعالی مبتلا هستند؛ با این تفاوت كه در بزرگسالی عموما جزء بیش فعال خوب شده و جزء كم توجه باقی مانده است.
سلامت روان كودكان و نوجوانان، از مهم‌ترین مباحث بهداشت روان است. از آنجا كه دوران كودكی یكی از تاثیرگذارترین و حساس‌ترین مراحل زندگی است. توجه به بهداشت روان در دوران كودكی و نوجوانی بسیار حساس و بااهمیت است؛ زیرا شناسایی و رفع مشكلات رفتاری و شخصیتی در سنین پایین، كمك بسیار بزرگی در شكل گیری شخصیت سالم در بزرگسالی افراد می‌باشد.
دكتر جواد گل میرزایی، فوق تخصص روانپزشكی كودكان و نوجوانان، در گفتگو با برنامه «مجله پزشكی» شبكه رادیویی سلامت با بیان اینكه بهداشت روان به معنای پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های روانپزشكی و در صورت ابتلا، درمان و نهایتا توانبخشی بیماران است، گفت: بنابراین در رشته روانپزشكی نیز مانند تمام شاخه های علم پزشكی مبحث پیشگیری مطرح است.
وی با تشبیه این كه پیشگیری اولیه مانند دریافت واكسن به منظور جلوگیری از ابتلا به بیماری عفونی است، افزود: برای بیماری های روانپزشكی هم می توان این پیشگیری را لحاظ كرد. به عنوان مثال، مراقبت های قبل و نزدیك به زمان تولد می تواند از عقب ماندگی ذهنی جلوگیری كند و بسیاری از موارد مرتبط را كاهش دهد.
این روانشناس با بیان اینكه تشخیص و درمان به موقع اختلال روانپزشكی قطعا موثر است، ادامه داد: در مرحله سوم، برای توانبخشی اقدام می‌شود تا افراد مجددا به اجتماع بازگردند.
به گفته وی، فروید معتقد بود افرادی كه می توانند كار بكنند و دیگران را دوست داشته باشند، افراد سالمی هستند. در نظریه ای دیگر چنین عنوان شده است كه برای ارزیابی سلامت روان، معدل جامعه را در نظر بگیریم. اگر بخواهیم دیدگاه دم را قبول كنیم، در جامعه ای ممكن است افراد بسیاری دچار اضافه وزن باشند و اگر معدل وزن آنها را حساب كنیم، امكان فردی كه مشمول این معدل می شود، جزء افراد سالم تلقی نشود.
گل میرزایی در ادامه با بیان اینكه در دیدگاهی دیگر عنوان شده است افرادی كه شناخت كامل نسبت به هیجانات خود و طرف مقابل دارند، بهتر می توانند در زمان وقوع مشكل خود را آرام كرده و با دیگرام مذاكره كنند، گفت: به طور كلی اختلالات روانپزشكی بر عملكرد شغلی یا تحصیلی فرد تاثیر سوء دارد و حتی سبب می شود روابط بین فردی وی تحت تاثیر قرار گیرد و منجر به رنج و عذاب فرد شود. به عنوان مثال اگر اضطراب در فردی فراتر از حد انتظار ما باشد، ممكن است فرد از شركت در جمع اجتناب نماید.
*** اختلالات روانپزشكی طیف گسترده ای دارد
وی افزود: اختلالات روانپزشكی طیف گسترده ای دارد و در كتاب جدید روانپزشكی، اختلال رشد عصبی از بدو تولد مورد توجه است و طی مراحل رشد، این اختلالات تعاریف گسترده تری به خود می گیرد كه یكی از آنها، عقب ماندگی یا كم توانی ذهنی است.
این روانشناس كودك با بیان اینكه معمولا افرادی كه كم توانی ذهنی دارند، ممكن است از نظر عقلی با مشكل مواجه شوند یا در روابط بین فردی مانند دوست‌یابی یا استفاده و آگاهی از تجربیات دیگران دچار مشكل شوند، افزود: رفتارهایی مانند راه رفتن، حرف زدن در كودكان طیف خاصی دارد و متغیر است. اگر این رفتارها به هر دلیل با تاخیر باشد، لازم است توسط روانپزشك كودك معاینه شود.
گل میرزایی در ادامه اوتیسم را نیز به عنوان یكی از اختلالات روانپزشكی در كودكان معرفی و عنوان كرد: عدم برقراری ارتباط كلامی با دیگران، تاخیر در شروع به صحبت، داشتن علائقی خاص مانند جمع آوری نی، عدم واكنش به صدا و تكرار كلام خود یا دیگران را می توان به عنوان علائم این بیماری برشمرد. البته گاهی نقص در سیستم شنوایی كودك می تواند سبب بروز این رفتارها شود كه در هر صورت نیاز به معاینه توسط روانپزشك است.
وی همچنین بیان داشت: 10 درصد كودكان و 4.4 درصد افراد بزرگسال به كم توجهی بیش فعالی مبتلا هستند؛ با این تفاوت كه در بزرگسالی عموما جزء بیش فعال خوب شده و جزء كم توجه باقی مانده است. اگر این اختلال روانی در كودكان درمان نشود، در تربیت آنها دچار مشكل می شویم.
این روان شناس كودك در پایان اظهارداشت: این كودكان در بزرگسالی تعویض شغل بسیار دارند، روابط بین فردی آنها خوب نیست و امكان دارد از گروه های دوستی در مدرسه اخراج شوند، چرا كه قوانین بازی و گروه را به خوبی رعایت نمی كنند.

دسترسی سریع
مجله پزشكی