عضو كمیته ترویج تغذیه با شیرمادر، در خصوص مشكلات شیردهی مادران به گفتگو پرداخت.
مژده مظلومی، با بیان این مطلب كه یكی از مشكلات شیردهی، زخم نوك پستان است، به دلایل ایجاد كننده آن اشاره كرد و افزود: زخمهایی كه در روزهای اول پس از تولد نوزاد ایجاد میشود، قطعاً به دنبال روشهای غلط شیردهی اتفاق افتاده است و باید سریعاً تحت ویزیت پزشك یا مشاور شیردهی، روشهای صحیح شیردهی به مادر شیرده آموزش داده شود.
وی ادامه داد: مادرانی كه در هر بار شیردهی نوك پستان را با آب و صابون شستشو میدهند، با خشكی و زخم نوك پستان مواجه خواهند شد، همچنین گاز گرفتن نوك پستان مادر توسط نوزاد شیرخوار، از دیگر دلایل زخم شدن نوك پستان مادر محسوب میشود.
عضو كمیته ترویج تغذیه با شیر مادر گفت: اگر زخم سینه مادر شدید بود، توصیه بر این است كه یك قطره شیر مادر بر روی زخم مالیده شود تا به ترمیم زخم نوك پستان كمك كند، همچنین پمادهای حاوی لانولین خالص كه خوشبختانه پس از مصرف نیز نیاز به شستشو ندارد از جمله درمانهای زخمهای ایجاد شده در نوك پستان مادر شیرده است.
مظلومی یادآور شد: گاهی زخم ایجاد شده در ناحیه نوك پستان به حدی دردناك است كه به مادر توصیه میشود: مدت كوتاهی از این پستان به نوزاد خود شیر ندهد و با كمك دست یا شیردوش، دوشیدن شیر از این پستان را انجام دهد و با روشهایی غیر از استفاده از شیشه شیر، به نوزاد خورانده شود.
وی به مادرانی كه نوك پستانشان توسط شیرخوار گاز گرفته میشود، توصیه كرد: بدون هیچ گونه واكنشی در چهره و صدا به آرامی سر بچه را به سمت سینه خود فشار دهید، در این حالت راه نوك بینی بسته میشود و كودك نوك پستان را رها میكند، بدین ترتیب نوزاد متوجه میشود كه همراه با گاز گرفتن امكان خوردن شیر قطع میشود و به مرور گاز گرفتن را رها میكند.
مظلومی در پاسخ به این سوال كه تأثیر كافئین بر حالت تهوع و دوران ویار چیست، گفت: كافئین علاوه بر ایجاد حالت رفلاكس در مادر باردار، به دلیل عبور از جفت در صورت مصرف زیاد روزانه، به تولد نوزاد كم وزن و یا حتی به سقط منجر میشود، او از قهوه، چای و نوشابههای گازدار به عنوان مواد غذایی كافئیندار نام برد و افزود: هر فنجان قهوه 100 میلیگرم كافئین دارد و یك مادر باردار حداكثر میتواند 200 میلیگرم یعنی دو فنجان قهوه در روز میل كند.
عضو انجمن ترویج تغذیه با شیر مادر یادآوری كرد: نوشیدن 4 فنجان چای معادل دو فنجان قهوه كافئین دارد، بنابراین مادر باردار باید از نوشیدن بیش از 4 فنجان چای خودداری كند.(در افراد عادی نیز باید مصرف مایعات كافئیندار با محدودیت انجام شود)
مربی ارشد كشوری و مشاور شیردهی ادامه داد: بسته شدن پستان در شرایطی ایجاد میشود كه جریان شیر برقرار باشد اما تخلیه مكرر شیر اتفاق نیفتد، این حالت معمولاً در روزهای چهارم و پنجم بعد از زایمان اتفاق میافتد، در این حالت پوست پستان براق میشود و حالت احتقان پیدا میكند. برای جلوگیری از بسته شدن پستان توصیه میشود تماس پوست به پوست مادر و نوزاد در ساعت اول پس از تولد اتفاق بیفتد و همچنین شیردهی به طور متناوب و حتی در ساعات شب انجام شود.
مظلومی در پاسخ به این سوال كه در صورت بروز احتقان در پستان مادر شیرده، چه باید كرد؟، گفت: مادر قبل از انجام شیردهی كمپرس آب گرم انجام دهد، سپس كم كم پستان را بدوشد و بعد سینه را در دهان نوزاد قرار دهد همچنین با انگشتان دست به صورت دوار اطراف پستان را ماساژ دهند كه اندكی نرم و پستان سبك شود. او به مادرانی كه در این حالت مایل به استفاده از شیردوش هستند، توصیه كرد: باید از شیردوش به آهستگی و با فشار كم استفاده شود.
وی تاكید كرد: بعد از شیردهی از پستان ملتهب شده، به مادر توصیه میشود: به انجام كمپرس یخ (قرار دادن تعدادی یخ در كیسه فریز و گذاشتن آن بر روی سینهها) مبادرت كند.
مظلومی، قانون تولید شیر در پستان مادر را قانون عرضه و تقاضا دانست و گفت: ادامه شیردهی در صورتی میسر است، كه نوك پستان مادر توسط نوزاد مكرراً در طی شبانه روز مكیده شود.