یك روانپزشك با اشاره به اینكه لزوما استفاده از مشتقات گیاه كانابیس ایندیكا با تغییرات ظاهری یا اصطلاحا تخریب صورت همراه نیست، نسبت به اختلالات روانی مصرف ماده مخدر گُل هشدار داد.
جمال شمس، با اشاره به اینكه ماده مخدر حشیش، گُل، وید، علف یا ماریجوانا برگها و گلهای خشك شده گیاه كانابیس ساتیوا یا كانابیس ایندیكا هستند، اظهار كرد: داخل این گیاه ماده مخدر وجود دارد و بسته به اینكه از كجای گیاه استفاده شود، نامهای مختلفی برای آن استفاده میشود.
وی ادامه داد: اگر از برگ خشك شده این گیاه استفاده شود به آن علف یا گراس هم میگویند.
شمس با اشاره به اینكه تولیدكنندگان مواد مخدر برای بخشهای مختلف بوته كانابیس ساتیوا، نامهای مختلفی میگذارند تا جذابیت آن برای مصرف كنندگان بیشتر شود، خاطرنشان كرد: صمغ این گیاه، حشیش یا ماریجوانا است، وید و بنگ هم بخشهای دیگر این گیاه محسوب میشود و اگر سن گیاه بالاتر رود و گل بدهد به آن گل میگویند.
این متخصص روانپزشكی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی تاكید كرد: گل، حشیش، ماریجوآنا، گراس، بنگ و وید، همه و همه از یك ماده اعتیادآور تهیه میشود ولی نكته اینجاست كه كسانی كه مواد مخدر را تهیه و تولید میكنند با نامهای خاص و اشكال مختلفی این فرآورده را عرضه میكنند و تنها هدفشان فروش و توسعه این محصولات است.
به گفته شمس، بسیاری از افراد آگاهی كافی از این ماده اعتیاد آور ندارند، خیلی از كسانی كه كه گل استفاده میكنند موقعی كه به آنها میگوئیم این ماده همان حشیش یا ماری جوآنا است، تعجب میكنند.
وی با بیان اینكه تمام موادی كه مورد سو مصرف قرار میگیرند، اعتیادآور بوده و وابستگی ایجاد میكنند، نسبت به استفاده از این مواد هشدار داد: فرآوردههای گیاه كانابیس ایندیكا، شیمیایی هستند، این گیاه در عملكرد مغز تغییراتی ایجاد میكند.
این روانپزشك با تاكید بر اینكه گل، كراك، شیشه، كوكائین، همه و همه خاصیت اعتیادآوری دارند و افراد برای رسیدن به احساس لذت یا سرخوشی از آن استفاده میكنند، ادامه داد: مواد مضری از طریق این مواد در مغز آزاد میشود كه نتیجه اولیه آن ایجاد احساسی خوشایند و لذت است، همین مسئله شروع داستان بیانتها و مخرب اعتیاد است.
شمس، نسبت به افزایش مصرف گل، حشیش، ماریجوانا و سایر مشتقات این گیاه در سراسر دنیا هشدار داد و گفت: بعد از سیگار پرمصرفترین ماده مخدر در دنیا همین ماده یعنی حشیش یا ماری جوآنا و یا گل است و متأسفانه باید گفت مصرف آن بین نوجوانان و جوانان بسیار زیاد است.
این روانپزشك ادامه داد: تأسف بیشتر زمانی است كه بسیاری از افراد اصلاً نمیدانند چه ماده خطرناكی را استفاده میكنند.
وی با بیان اینكه زمان تخریب سلولهای مغزی و بروز نشانههای روانپریشی در افراد مختلف متفاوت است، ادامه داد: این تداوم مصرف در افراد مختلف تفاوت دارد، برخی به لحاظ ژنتیكی استعداد ابتلاء دارند و با چند بار مصرف تا آخر عمر دچار روان پریشی و جنون میشوند و باید مادامالعمر دارو مصرف كند ولی نهایتاً پایان این مسیر چیزی جز بیماری و تباه شدن عمر نیست.
شمس با اشاره به این نكته كه برخی فكر میكند گل یا حشیش و سایر فرآوردهای اعتیادآور خطرناك نیست، توضیح داد: بسیاری از افراد تریاك را به عنوان الگوی ماده اعتیادآور كه به محض عدم مصرف نشانههای جسمی دارد میشناسند، بنابراین ناخودآگاه اگر مادهای را مصرف كنند و بعد از مدتی آن را كنار بگذارند، اگر دچار علامتهای فیزیكی نشوند فكر میكنند این ماده اعتیادآور نیست، در واقع شاید این مواد وابستگی جسمی و فیزیولوژیكی نداشته باشد ولی وابستگی روانی بسیار جدی و خطرناك است.
وی در پاسخ به این سوال كه چرا در برخی كشورها مثل كانادا و آمریكا و یا برخی اماكن به خصوص در اروپا استفاده از برخی مواد مخدر و اعتیادآور مجاز است، گفت: همه میدانیم كه سیگار مضر است ولی همچنان مردم به صورت آزادانه در اماكن عمومی از آن استفاده میكنند، بنابراین این نكته در استفاده از مواد اعتیادآور هم مصداق دارد، قطعاً دستهای آشكار و پنهانی پشت این قضیه هستند كه برخی دولتها و سیاستگذاران قوانین سفت و سختی برای پیشگیری از آن لحاظ نمیكنند، ضمن اینكه پولی كه از راه این صنعت مخرب ایجاد میشود قابل توجه است.