عضو كمیته ملی واكسن كرونا با اشاره به آخرین اخبار پیرامون تولید واكسنهای ایرانی كرونا، گفت: زیرساخت تولید واكسن و هر آنچه كه نیاز داریم در كشور به وجود آمده است و ما به تكنولوژی ساخت انواع واكسنها دست یافتیم؛
بنابراین میتوان گفت از همین امسال هم نیازی به واردات واكسن وجود ندارد.
دكتر مصطفی قانعیدرباره دو واكسن جدیدی كه كمیته علمی كرونا پیشتر درباره ورود آنها به فاز مطالعات بالینی توضیحاتی داده بود، گفت: منظور دو واكسن MRNA شركت رناپ و واكسن كشته شده یا غیرفعال شركت اسوه است. در مورد واكسن MRNA فاز پیشبالینی به اتمام رسیده و منتظر مجوز برای آغاز كارآزمایی بالینی است. واكسن اسوه نیز مجوز ورود به فاز بالینی را اخذ كرده است.
وی ادامه داد: همچنین واكسن نورا هم فاز سوم مطالعات بالینی خود را به اتمام رسانده و منتظر مجوز ورود به بازار عمومی است. تصور میكنیم دو واكسن شركتهای رناپ و اسوه از حدود اردیبهشت ماه سال آتی به چرخه مصرف عمومی برسد.
وی افزود: در حال حاضر هر 3 این واكسنها ساخته شده و تنها اجازه دارند به عنوان بوستر دز مصرف شوند؛ زیرا جمعیت زیادی از كشور واكسینه شده اند. معمولا برای فاز اول مطالعات بالینی كار با حدود 40 یا 50 نفر آغاز میشود.
وی درباره آخرین اخبار از سایر واكسنهای ایرانی كرونا، اظهار كرد: مجموع واكسنهایی كه از تولید داخل، فروش رفته است، حدود 20 میلیون دز بوده است.
قانعی همچنین گفت: واكسن كووایران بركت اعلام كرد كه توانسته است با سویه امیكرون هم نوعی از واكسن را ارائه دهد ولی هنوز مجوز استفاده برای آن صادر نشده است. واكسنهای پروتئینی پاستوكووك، اسپایكوژن و كووپارس همچنان به شیوه سابق موجود هستند. دز استنشاقی واكسن كووپارس نیز در انتظار اخذ مجوز برای ورود به واكسیناسیون است كه با این اتفاق ایران جزو كشورهایی خواهد بود كه واكسن استنشاقی هم دارد.
او با تاكید بر اینكه به تدریج اتفاقات مثبت و بزرگی در حوزه واكسنهای داخلی رخ خواهد داد، بیان كرد: با ورود واكسن MRNA ایرانی به چرخه مصرف دیگر میتوان آن را برای هر جهشی از ویروس كه در گردش است استفاده كرد؛ بنابراین آنچه كه قول داده بودیم كه در بهمن ماه وضعیت مناسبی خواهیم داشت، میسر شده است و نیازی به واردات نداریم.
قانعی درباره واكسن پاستوكووك نیز گفت: تولید این واكسن هنوز از ابتدای زنجیره در ایران اتفاق نیفتاده است؛ تولید در كشور كوبا صورت میگیرد و پر كردن و فرمولاسیون آن در ایران صورت میگیرد؛ بنابراین نیاز ارزی برای واردات آن وجود دارد. البته تجهیزات مورد نیاز برای شكلگیری خط تولید از ابتدای زنجیره خریداری شده است. چون ماده اولیه پاستوكووك در كوبا تامین میشود باید تامین ارزی صورت گیرد.
وی افزود: در مورد سایر واكسنها باید مواد اولیه تامین شود؛ ولی اگر پول واكسن به موقع و با قیمت مناسب پرداخت شود؛ حتی بدون ارز دولتی این شركت ها راحتتر هستند تا اینكه بخواهند ارز دولتی بگیرند و بعد در صف بانك مركزی منتظر بمانند و زمانی طول بكشد تا ارز و ماده اولیه فراهم شود. در صورتی كه مشكلات ارز حل شده بود، این مشكلات نیز قابل برطرف شدن بود؛ اما اكنون چالشهایی وجود دارد.
او درباره خط تولید واكسن اسپوتنیك در ایران نیز اظهار كرد: تولید صورت گرفته است. این واكسن تحت لیسانس روسیه است و مجوزهای لازم را دارد. فكر میكنم تولیدات به سازمان غذا و دارو تحویل داده شده است اما، باید بازار مصرف پیدا كند.
قانعی در خصوص اقدامات برای اخذ تاییدیههای جهانی برای واكسنهای داخلی، تصریح كرد: تمام واكسنسازها در حال انجام اقدامات مقتضی هستند؛ اصل بر این است كه در ابتدا مقالات خود را به چاپ رسانده و مستندات لازم را تهیه كنند. سازمان بهداشت جهانی دیگر عجلهای برای تایید واكسن ندارد و اولویت دیگر تایید واكسن نیست؛ چون به اندازه كافی واكسن و شركت تولید كننده وجود دارد، پس از حالت اضطرار خارج شدهایم.
وی در ادامه صحبتهایش با اشاره به اینكه پیشبینی میشود از سال آینده پاندمی كرونا به اپیدمی تبدیل شود، گفت: در اپیدمیها هم به واكسن نیاز داریم. تجربه نشان داده است كه در افراد بالای 55 سال اثربخشی واكسن بیش از شش ماه طول نمیكشد؛ بنابراین به احتمال زیاد به تزریق دزهای بعدی واكسن كرونا در سالهای بعد نیز نیاز خواهیم داشت. زیرساخت تولید واكسن و هر آنچه كه نیاز داریم در كشور به وجود آمده است و ما به تكنولوژی ساخت انواع واكسنها دست یافتیم؛ بنابراین میتوان گفت از همین امسال هم نیازی به واردات واكسن وجود ندارد.