نئوكوو NeoCov یك سویه جدید از كووید19 است؟

دانشمندان ووهان چین درباره جهش جدید كرونا به نام NeoCov هشدار دادند، خبر شناسایی ویروسی مرگبارتر از امیكرون در چین واكنش‌هایی به دنبال داشت.

1400/11/10
|
11:40

دانشمندان چینی گفته اند «این جهش قابل انتقال تر از امیكرون و كشنده‌تر از دلتاست و از هر 3 نفری كه به آن مبتلا می‌شوند، یك نفر می‌میرد، یعنی اگر همه انسان‌های جهان آلوده شوند جمعیت جهان به سال 1989 باز خواهد گشت».

آنها با انتشار مقاله‌ای در پایگاه «bioRxiv» اعلام كردند كه سویه «NeoCov» می‌تواند از تمامی سویه‌های پیشین، مرگبارتر باشد!.

حسن رودگری معاون پژوهش سازمان نظام پزشكی و عضو هیئت علمی مركز تحقیقات ژنومیك دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی به سوالاتی درباره نئوكوو (NeoCov ) پاسخ داد.

نئوكوو NeoCov یك سویه جدید از كووید19 است؟

رودگری: پاسخ هر دو پرسش «خیر» است. NeoCov كه این روزها توسط خبرگزاری هایی كه دوستدار اخبار زرد هستند به یك شایعه نگران كننده تبدیل شده، نه یك سویه جدید از كووید19 است و نه فعلا جای نگرانی دارد؛ البته این قابل درك‌ است كه جامعه نسبت به بیماری ویروس به اصطلاح هزار چهره كووید19 نگران باشد اما تزریق ترس و اضطراب بی جا به مردم امری ناپسند و گاهی با آسیب های جدی همراه است.

از منابع مختلف و از قول دانشمندان چینی در خصوص پیدایش یك سویه جدید از ویروس كرونا اخباری انتشار یافته كه حاوی مقداری مطالب علمی است اما مجموعه ایی از اخطارها و اخبار بی اساس و نامتناسب را هم منتقل می‌كند.

باید نگران این ویروس باشیم؟

متخصص ژنتیك بالینی: سویه مورد بحث كه NeoCov نامیده شده است، ابتدا در خفاش های آفریقای جنوبی شناسایی شد و تا این لحظه فقط در بین جمعیت خفاش‌ها انتقال داشته است. دانشمندان تنها هشدار دادند؛ این ویروس از طریق همان مكانیسمی كه منجر به انتشار SARS-CoV-2 و بیماری كووید19 می شود، در خفاش ها عمل می كند لذا شاید با تغییراتی بتواند آلودگی انسانی بدهد.

همه این داستان ها از یك مقاله پره-پرینت (هنوز مرور و چاپ نشده) برخواسته است كه آقای كینگ ژیونگ و همكارانش از انستیتو تحقیقات واكسن و ویروس شناسی نوین متعلق به دانشگاه ووهان چین در مورد یك فامیل ویروسی از نوع ویروس كرونا كه بسیار به عامل MERS نزدیك است و در خفاش ها از گیرنده ACE2 برای ورود به سلول استفاده می كند، شروع شد.

چون این فرآیند مشابه استفاده ویروس بیماری كووید19 در انسان از گیرنده ACE2 است، عده ایی از آن برداشت نادرست كردند و شایعات هولناكی در مورد شیوع یك سویه تخیلی ساختند كه این ویروس به خطرناكی بیماری MERS و به گستردگی كووید19 است، كه البته اساس علمی و واقعی ندارد. خود ویروس اصلی عامل بیماری MERS از گیرنده دی-پپتیدیل-پپتیداز-4 یا DPP4 برای ورود به سلول انسانی استفاده می‌كند و كاری به ACE2 ندارد‌.

تاكنون مواردی از ابتلا به NeoCov گزارش شده است؟

رودگری: دانشمندان چینی در مقاله خود حدس زدند كه با ایجاد جهش T510F در RBM ژنوم این ویروس احتمال ایجاد توانایی برای استفاده از گیرنده ACE2 انسانی وجود دارد. باید گفت امیدواریم كسی به فكر چنین دست كاری نیفتد، بخصوص دانشمندان چینی كه آن را مطرح كرده‌اند، چون حدس دیگر این است كه چنین دستكاری شاید باعث توانایی فرار ویروس حاصل از هر دو آنتی بادی خنثی كننده SARS-CoV-2 و MERS-CoV شود.

بنابرین باید به مردم اطمینان داد چنین سویه جدیدی هنوز وجود ندارد كه انسان ها را سریعتر از كووید19 مبتلا كند و مرگ و میر بالاتر از MERS نیز داشته باشد.

دسترسی سریع