نقش ویتامین D‌ بر شدت بیماری و مرگ‌ومیر كووید 19/مصرف خودسرانه ممنوع!

پژوهشگران با انجام یك مطالعه تاثیر كمبود ویتامین D را بر شدت بیماری كووید-19 و مرگ‌ومیر ناشی از آن بررسی كردند. در این مطالعه عنوان شده افرادی كه پیش از ابتلا به كرونا، دچار كمبود این ویتامین بودند، شدت بیماری و مرگ و میر بیشتری داشتند.

1400/10/04
|
10:04

دكتر غزاله اسلامیان، عضو هیئت‌علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی در گفت‌وگو با ایسنا، درباره مطالعه انجام‌شده درمورد ارتباط كمبود ویتامین D با شدت بیماری و مرگ‌ومیر كووید-19، گفت: ما در این مطالعه ارتباط كمبود ویتامین D با شدت بیماری و مرگ و میر ناشی از كرونا را هم در افرادی كه قبل از ابتلا به كرونا، دچار كمبود ویتامین D بودند و هم در افرادی كه در روز اول ابتلا مشخص شد دچار كمبود این ویتامین هستند، بررسی كردیم.

وی با اشاره به نتایج این طرح گفت: در این مطالعه مشخص شد كه در هر دو گروه این افراد، شدت بیماری كووید-19 بیشتر است. جالب توجه این بود كه در افرادی كه از قبل دچار كمبود این ویتامین بودند، ولی درمانی برای آن‌ها انجام نشده بود؛ شدت بیماری كووید-19 و مرگ‌ومیر بیشتر بود.

عضو هیئت علمی دانشكده تغذیه دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی درباره اهمیت این یافته‌ پژوهشی توضیح داد: بسیاری از افراد تصور می‌كنند كه زمانی كه مبتلا به كرونا شدند، باید ویتامین D مصرف كنند. درحالی كه مسئله مهم این است كه باید قبل از ابتلا نیز حواسمان به سطح سرمی ویتامین D باشد و طبق پروتكل‌ها و زیر نظر پزشك درمان خود را پیگیری كنیم.

وی با تاكید بر پرهیز از مصرف خودسرانه ویتامین D، گفت: در دوران همه‌گیری كووید، برخی افراد به خاطر پیشگیری به صورت خودسرانه ویتامین D مصرف كردند و دچار مسمویت شدند.

اسلامیان با اشاره به تاثیرات ویتامین D در سیستم ایمنی بدن گفت: بسیاری از افراد ویتامین D را با پوكی استخوان و جذب كلسیم می‌شناسند؛ در حالی‌كه یكی از تاثیرات این ویتامین در سیستم ایمنی و برخی فرآیندهای مهم ایمنی بدن است. به دلیل همین نقش؛ خیلی از افرادی كه دچار كمبود ویتامین D هستند، خیلی زودتر از دیگر افراد در معرض عفونت‌های تنفسی مثل كووید-19، آنفلوآنزا و ... قرار می‌گیرند.

عضو هیئت‌علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی در خصوص منابع ویتامین D گفت: منابع غذایی برای ویتامین D بسیار محدود هستند. مقدار كمی از این ویتامین در ماهی‌های چرب وجود دارد همچنین در زرده تخم‌مرغ و در محصولات غنی شده با ویتامینD‌، مثل شیر غنی‌شده و ... موجود است؛ ولی نكته‌ مهم این است كه ما معمولاً ماهی‌های چرب و یا زرده تخم‌مرغ را به صورت روتین مصرف نمی‌كنیم. حتی اگر فردی به صورت روتین هم مصرف كند، باز هم نمی‌تواند حد مورد نیاز روزانه را دریافت نكند؛ به همین دلیل مجبور به مصرف مكمل هستیم.

وی ادامه داد: مسئله مهم بعدی این است كه ویتامین D، ویتامینی است كه در بدن ما به وسیله نور خورشید ساخته می‌شود؛ ولی ما به خاطر آلودگی هوا، قرنطینه، استفاده از ضد آفتاب، پوشش در روزهای سرد سال و ...، از این طریق نیز قادر به تامین ویتامین D‌ نیستیم و به همین دلیل نمی‌توانیم روی آن حساب كنیم.

اسلامیان ضمن تاكید دوباره به بررسی سطح سرمی ویتامینD، گفت: سالمندان، بیماران زمینه‌ای، كودكان و افرادی كه داروهای خاص مصرف می‌كنند، باید از نظر میزان این ویتامین بررسی شوند و طبق نظر پزشك ویتامین D را دریافت كنند.

این پژوهشگر تغذیه در مورد تامین ویتامین D برای كودكان، گفت: موضوع جالب توجه این است كه شیر مادر، میزان ویتامین D مورد نیاز نوزاد را تامین نمی‌كند؛ به همین دلیل باید كودكان به صورت منظم ویتامین A+D دریافت كنند. همچنین پس از دو سالگی نیز باید طبق آزمایش برای كودك ویتامین D تجویز شود.

وی ادامه داد: بسیاری از والدین، همان دوز ویتامین D كه خودشان مصرف می‌كنند را به كودكان می‌دهند. در حالی كه میزان مورد نیاز كودكان، پایین‌تر است. به همین دلیل افراد باید حتماً زیر نظر پزشك، مقدار ویتامین D دریافتی خود را تنظیم كنند تا مشكلی ایجاد نشود.

اسلامیان در خصوص جزئیات این مطالعه گفت: این تحقیق بر روی 248 نفر از بیماران در بیمارستان شهدای تجریش و زیر نظر مركز تحقیقات سلامت مردان و بهداشت باروری انجام شده است.

به گزارش ایسنا، در انجام این مطالعه علیرضا فاطمی، سید حسین اردهالی، غزاله اسلامیان و مروارید نورمحمدی؛ پژوهشگران مركز تحقیقات سلامت و بهداشت باروری مردان، گروه بیهوشی و مراقبت‌های ویژه، بیمارستان شهدای تجریش و دانشكده علوم تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی با یكدیگر مشاركت داشتند.

نتایج این مطالعه با عنوان «ارتباط كمبود ویتامین D با شدت و مرگ‌ومیر كووید-19 در ایران: یك مطالعه مشاهده‌ای آینده‌نگر» در نشریه علمی Acute and Critical Care منتشر شده است.

دسترسی سریع