«اكنون» زمان پیشگیری از موج بعدی كروناست/تزریق واكسن تكلیفی اخلاقی است

عضو كمیته علمی كشوری مقابله با كرونا با بیان اینكه وقتی نقشه كرونایی كشور قرمز می‌شود، دیگر كاری نمی‌شود انجام داد و با بستری زیاد در بیمارستان‌ها و آی‌سی‌یو و تعداد بالایی مرگ‌ومیر مواجه می‌شویم، گفت:

1400/09/30
|
10:44

زمان پیشگیری از موج بعدی كرونا الان است.

دكتر احسان شمسی‌گوشكی در گفت‌وگو با ایسنا، درباره تاثیر واكسیناسیون كرونا بر كنترل اپیدمی در كشور، گفت: واكسیناسیون در كنترل همه‌گیری كووید 19 در كشور، قاعدتا تاثیر بسیار جدی داشته و شرایط آرامی كه در حال حاضر در كشور شاهدیم، حاصل همین واكسیناسیون گسترده‌ای است كه اتفاق افتاده است.

چرا جهش‌های كرونا متوقف نمی‌شوند؟
وی با بیان اینكه واكسیناسیون فقط یك اقدام فردی نیست، گفت: واكسیناسیون یك جنبه فردی دارد و دارای جنبه مشاركت اجتماعی نیز هست. بر این اساس افرادی كه واكسن تزریق نمی‌كنند، نوعی مسئولیت اجتماعی را كه برای این موضوع برعهده دارند، ‌نادیده می‌گیرند. قاعدتا تزریق واكسن یك مسئولیت اجتماعی و وظیفه‌ای اخلاقی در قبال خود و سایرین است. زیرا تا زمانیكه واكسیناسیون عمومی علیه كووید 19 انجام نشود، چرخش این ویروس متوقف نمی‌شود. زمانی هم كه چرخش كرونا متوقف نشود، ‌جهش یافتن این ویروس متوقف نمی‌شود. این موضوع در سطح جهان هم مطرح است و همانطور كه می‌بینیم سویه اُمیكرون از آفریقای جنوبی آمده است؛ یعنی از كشورهایی كه میزان واكسیناسیون در آن‌ها بسیار پایین بوده است.

شمسی‌گوشكی ادامه داد: وقتی میزان واكسیناسیون در یك جای دنیا پایین است، ‌ باعث می‌شود كه مردم بیشتر با این بیماری درگیر شوند. در آن جامعه ویروس به طور مرتب جهش می‌یابد، ویروس جهش‌یافته به كشورهای دیگر منتقل می‌شود و نتیجه همین بساطی می‌شود كه شاهدیم. البته اینكه كشورهای آفریقایی واكسن در اختیار ندارند، ناشی از عدم عدالت در توزیع واكسن در دنیاست كه موضوع دیگری است، اما در جامعه‌ای كه واكسن در دسترس است و دولت واكسن را رایگان به مردم می‌دهد، به نظر می‌رسد كه تزریق واكسن از سوی همه افراد واجد شرایط، رعایت حقوق دیگران است و باید انجام شود.

نقش مهم واكسیناسیون در كنترل كرونا
وی تاكید كرد: بنابراین واكسیناسیون علیه كرونا نقش مهمی در كنترل همه‌گیری در دنیا و در ایران داشته است. خوشبختانه واكسن‌ها تا حد زیادی ایمن و اثربخش هستند. بنابراین مردم نباید نگران باشند. بسیاری از استدلال‌هایی كه ضد واكسیناسیون ارائه می‌شود، ‌فاقد شواهد علمی و بر اساس حدس و گمان‌های غیر واقعی و دور از ذهن است كه درباره هر مداخله‌ای می‌توان آن‌ها را مطرح كرد. كسانی كه مردم را از تزریق واكسن منصرف می‌كنند، به نوعی مسئولیت جدی اخلاقی دارند.

اثربخشی مناسب واكسن‌های كرونایی كه در ایران تزریق شده‌اند
عضو كمیته علمی كشوری مقابله با كرونا با بیان اینكه واكسن‌های كرونایی كه در ایران در حال تزریق هستند، اثربخشی مناسبی دارند، گفت: اگر اثربخشی یك واكسن در مراحل كارآزمایی بالینی كمتر از آستانه‌ مشخصی باشد، اصولا آن واكسن مجوز دریافت نمی‌كند. بنابراین داده‌های همه واكسن‌های موجود در كشور، با دقت و وسواس در چندین نهاد كشور اعم از كمیته ملی اخلاق و سازمان غذا و دارو بررسی شده است و كسانیكه در این كمیته‌ها حضور دارند، بخشی از مردم هستند و خانواده‌هایشان در همین جامعه زندگی می‌كنند، بنابراین وقتی یك واكسن تایید می‌شود، ‌واقعا تایید شده است. كسانیكه در نهادهای كارشناسی مانند وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو كار می‌كنند، هرگز بر روی سلامت مردم مصالحه نمی‌كنند. بنابراین واكسن‌هایی كه تایید شده حتما قابل اطمینان است و مردم باید این را بدانند.

شمسی‌گوشكی همچنین گفت: در عین حال باید بدانیم كه میزان اثربخشی نیز بسته به سویه‌هایی كه ایجاد می‌شود، ‌ بالا و پایین دارد، اما به نظر می‌رسد كه در بسیاری از موارد اثربخشی واكسن‌هایی كه در ایران تولید شده، كمتر از واكسن‌های خارجی تزریق شده نیست.

میزان اثربخشی واكسن‌ها بر سویه اُمیكرون
وی درباره میزان اثربخشی واكسن‌های كرونا بر روی سویه اُمیكرون، گفت: هنوز درباره میزان اثربخشی واكسن‌های كرونا بر روی سویه اُمیكرون، اطلاعات زیادی در دنیا وجود ندارد، اما می‌توان گفت كه واكسن بر روی سویه اُمیكرون هم موثر است و این بسیار مهم است، اما میزان این اثر و اینكه با تزریق چند دز باشد، محل بحث است. آخرین داده‌ای كه به نظر می‌رسد كه در حال حاضر قابل توجه است، این است كه كسانیكه دز بوسترشان را تزریق كردند، سویه اُمیكرون كمتر آنها را آزار داده است.

"اكنون" می‌توانیم جلوی موج ششم را بگیریم
كنترل جریان كرونا به همكاری همه نیاز دارد

شمسی‌گوشكی گفت: بر این اساس توصیه‌ام به مردم این است كه كسانیكه بر اساس اعلام وزارت بهداشت، نوبت دز سوم یا دز بوسترشان است، حتما مراجعه كرده و واكسن‌شان را تزریق كنند. كسانی هم كه دز اول را تزریق كرده‌اند و اكنون موعد تزریق دز دوم‌شان رسیده، اگر به هر دلیلی هنوز برای تزریق دز دوم مراجعه نكرده‌اند، حتما مراجعه كنند و واكسن‌شان را تزریق كنند. اگر بخواهیم جلوی موج بعدی كرونا در كشور را بگیریم، اكنون زمانش است.

وی تاكید كرد: وقتی نقشه كرونایی كشور قرمز می‌شود، دیگر كاری نمی‌شود انجام داد و با بستری زیاد در بیمارستان‌ها و آی‌سی‌یو و تعداد بالایی مرگ‌ومیر مواجه می‌شویم. بنابراین زمان پیشگیری از موج بعدی الان است. بنابراین در شب یلدا باید واقعا دورهمی‌ها را محدود كنیم و بدانیم كه اگر می‌خواهیم جریان كرونا را كنترل كنیم، نیاز به همكاری همه دارد. ماسك بزنیم، واكسن‌مان را سروقت بزنیم، اگر در خانواده و اطرافیان‌مان كسی وجود دارد كه واكسن نمی‌زند، با اون صحبت كنیم و او را به تزریق واكسن تشویق كنیم. اگر كسی خودش تردید دارد، با پزشكش صحبت كند. برای پزشك ایمنی بیمار از همه چیز مهم‌تر است و اگر واكسن بد باشد، هیچ پزشكی نمی‌گوید كه واكسن تزریق كنید. مساله واكسن برای موقعیت كنونی نیست، 100 سال است كه بشر دارد واكسن تزریق می‌كند و در این 100 سال واكسیناسیون جواب داده است. اگر امروز بچه‌های ما به فلج اطفال مبتلا نمی‌شوند، به دلیل واكسیناسیون است. در حال حاضر در پاكستان و افغانستان كماكان موارد ابتلا به فلج اطفال را شاهدیم؛ چراكه مردم واكسن نداشتند كه تزریق كنند. بنابراین واكسن جواب خودش را پس داده است. عقلای عالم طی دهه‌های گذشته تلاش كردند و مردم باید به این تلاش اعتماد كنند. وقتی دانشمندان این موضوع را مطرح می‌كنند و خودشان پیشگام هستند، باید اعتماد كنیم.

شمسی‌گوشكی با بیان اینكه افتخار می‌كنم كه درصد واكسیناسیون ایران بسیار بالاست، گفت: درصد بالای واكسیناسیون علیه كرونا در كشور نشان می‌دهد كه ما جامعه فهیمی داریم. آن گروه كوچكی هم كه به هر دلیلی تردید دارند، تردیدشان را با پزشكان مطرح كرده و مساله را حل كنند. تزریق واكسن یك تكلیف اخلاقی است و باید انجام شود.

آخرین اطلاعات درباره تزریق تركیبی واكسن‌ها
خود و مملكت‌مان را از موج بعدی كرونا نجات دهیم

وی درباره مطالعات انجام شده درباره تزریق تركیبی واكسن‌ها برای دز سوم، گفت: این موارد به واكسن‌هایی كه در اختیار داریم و سایر جنبه‌ها وابسته است، اما بر اساس آنچه كه وزارت بهداشت اعلام كرده است، از واكسن‌های موجودی كه قبلا تزریق كرده‌ایم، می‌توانیم به عنوان دز سوم استفاده كنیم. همه این‌ها سطوحی از عدم قطعیت دارد و هنوز به طور جامع و كامل مورد بررسی قرار نگرفته است. در یك جایی مطالعه‌ای انجام می‌شود و ممكن است نتایج آن با مطالعاتی كه در جای دیگری انجام شده، یكسری تفاوت‌ها داشته باشد. آنچه مهم است این است كه تزریق دز سوم از واكسن‌های موجود اولا ایمن است و دوما اثربخش است و مردم آن را تزریق كنند. اخبار در حوزه واكسن زیاد است، اما اگر از روی واقعیت صحبت كنیم باید ببینیم كه چه واكسن‌هایی و به چه میزان در دسترس داریم و نحوه تولید و واردات‌مان به چه صورت است. با این حال آخرین چیزی كه به مردم اعلام می‌شود، قطعا ایمنی مردم و اثربخشی واكسن در آن در نظر گرفته می‌شود. بنابراین دز سوم بر اساس مطالعاتی كه وجود دارد و واكسن‌هایی كه وزارت بهداشت در اختیار دارد، كاملا موثر است و باید خودمان و مملكت‌مان را از موج بعدی نجات دهیم.

دسترسی سریع