«اُمیكرون» طی چند ساعت آمارها را دو برابر می‌كند/تزریق دُز سوم را جدی بگیرید

معاون بهداشت ستاد مقابله با كرونای استان تهران با اشاره به قدرت سرایت بسیار بالای سویه اُمیكرون كرونا، گفت: در برخی كشورها ظرف چند ساعت آمارها دارد دوبرابر می‌شود.

1400/09/30
|
10:39

برای جلوگیری از این موضوع اكنون دنیا به این نتیجه رسیده است كه علاوه بر مراعات بهداشتی، فقط دز سوم می‌تواند جلوی ابتلا به این سویه را بگیرد.

دكتر علیرضا اولیایی منش در گفت‌وگو با ایسنا، درخصوص وضعیت كرونا در تهران، گفت: خوشبختانه از خرداد سال 1399 تاكنون از نظر مرگ و میر به جایی رسیدیم كه در كف هستیم و از خرداد سال قبل این موضوع تكرار نشده بود. اكنون در استان تهران هم به عنوان مثال در منطقه تحت پوشش دانشگاه علوم پزشكی تهران بعضی روزها شاهد هیچ مرگ و میر ناشی از كرونایی نیستیم و تعداد بستری هم كاهش یافته است و 99 درصد افراد تحت پوشش این دانشگاه علوم پزشكی یك دز واكسن و 74 درصد دو دز واكسن را دریافت كردند. در سطح كل استان نیز حدود 88 درصد دز اول و 73 درصد دز دوم واكسن را تزریق كردند.

او با تاكید بر شكننده بودن شرایط فعلی، اظهار كرد: مشابه این وضعیت در كشورهای دیگر رخ داده است كه به پایین پیك رسیده بودند اما با ورود سویه امیكرون الان درحال تجربه پیك دیگری هستند. نمونه بارز این موضوع اكنون كشور انگلستان است كه دو روز قبل یك روز فاجعه‌آمیز از نظر كرونا را تجربه كردند؛ زیرا بیش از 100 هزار نفر فرد آلوده به كرونا داشتند و مانند اوایل كرونا با كمبود پرسنل بهداشتی درمانی مواجه شدند؛ البته مرگ و میر پایین‌تر است و حدود 125 نفر مرگ‌ومیر در 100 هزار نفر داشتند.

اهمیت واكسیناسیون در مقابله با اُمیكرون
وی افزود: خوشبختانه با تلاش‌هایی كه دولت جدید انجام داد و واكسیناسیون به حد بالایی رسید اما نمی‌توان گفت با واكسیناسیون تنها می‌توانیم خیال راحتی داشته باشیم. آمارها می‌گوید دو دز واكسیناسیون بعد از شش ماه در مقابل سویه امیكرون 20 تا 25 درصد اثربخشی دارد و این یعنی حدود 70 درصد مردم به این سویه مبتلا می‌شوند. ورود كرونای امیكرون به كشورها با تمام اقدامات مقابله‌ای و حفاظتی اتفاق می‌افتد.

13 درصد تهرانی‌ها هنوز واكسن نزدند
اولیایی منش تاكید كرد: مردمی كه هنوز دز دوم واكسن را تزریق نكردند باید برای تزریق دز دوم سریعا اقدام كنند و كسانی هم كه هنوز دز اول را تزریق نكردند به سرعت به مراكز مراجعه كنند. تحقیقی در سطح شهر تهران انجام دادیم و مشخص شد حدود 13 درصد جمعیت تهران برای تزریق واكسن مراجعه نكردند و خیلی از مردم می‌گویند می‌ترسیم واكسن بزنیم در حالی كه از واكسن نزدن باید بترسند كه خدایی نكرده دچار ابتلا و مرگ ومیر كرونا شوند. از طرفی خیلی‌ها هم برای تزریق دز دوم واكسن تعلل می‌كنند كه این امر درست نیست. باید پوشش واكسیناسیون را به 99 یا 100 درصد برسانیم.

استفاده از ماسك همچنان ضروری است
او با اشاره به اهمیت تزریق دز سوم واكسن كرونا، تصریح كرد: اكنون دنیا به این نتیجه رسیده است كه علاوه بر مراعات بهداشتی، فقط دز سوم می‌تواند جلوی ابتلا به امیكرون را بگیرد. اكنون كشور ما در كف جایی قرار دارد كه كشورهای غربی قبلا در آن قرار داشتند و اكنون آنها شروع به پیك زدن كردند و تنها چیزی كه می‌تواند ضامن موفقیت ما باشد، واكسیناسیون است. از طرفی استفاده از ماسك در تجمعات و اماكن سرپوشیده بسیار ضروری است.

وی با بیان اینكه آمار تزریق دز سوم واكسن در استان تهران پایین است، اظهار كرد: از جمعیت 14 میلیونی استان میزان تزریق دز سوم تا 10 روز قبل 300 هزارنفر و اكنون حدود 500 هزارنفر است.

آمار 43 درصدی رعایت پروتكل‌های بهداشتی در تهران
معاون بهداشت ستاد كرونای استان تهران در خصوص وضعیت رعایت پروتكل‌های بهداشتی در پایتخت، بیان كرد: براساس آخرین آمار رعایت پروتكل‌ها در كشور حدود 48 درصد و در تهران حدود 43 درصد است. اینكه آمار ما از میانگین كشوری پایین‌تر است، خوب نیست؛ زیرا پایتخت باید الگوی كشور باشد.

احتمال پیك دوباره كرونا بعد از شب یلدا
وی درباره شیوع امیكرون در ایران، گفت: تجربه جهانی می‌گوید هیچ كشوری نمی تواند خود را از سویه‌های جدید كرونا دور كند و قطعا به آن دچار می‌شود. سرعت انتقال امیكرون چندین برابر سویه دلتا است و آمارها می‌گوید سرعت انتقالی بیشتر و بین 2 تا 10 برابر دلتا دارد؛ به همین دلیل در برخی كشورها ظرف چند ساعت آمارها دارد دوبرابر می‌شود. چون فرصت كافی نیست كه تزریق دز سوم را به سرعت به عدد بالایی برسانیم، بیشترین كاری كه در مورد امیكرون می‌توان كرد این است كه پروتكل‌ها را رعایت كنیم. در آستانه شب یلدا هستیم و ترجیحا بهتر است مهمانی برگزار نشود و یا خانواده‌ها در فضای باز كنار هم باشند و اجازه دهیم هوا در تردد باشد. ما یك پیك با شب یلدا خواهیم داشت بویژه آنكه امیكرون را داشته باشیم كه سرعت انتقال بسیار بالایی دارد.

وی افزود: چیزی كه از كشورهای غربی و اروپایی می‌دانیم این است كه علی‌رغم بازگشایی‌هایی كه انجام داده بودند مجددا برخی محدودیت‌ها را بازگردانند؛ مثلا كانادا از چند روز قبل لاك داون مدارس را آغاز كرده است؛ یعنی مواجهه با یك وضعیت جدید خواهیم داشت و بدون تعارف ممكن است خیلی از محدودیت‌ها به كشور ما هم بازگردد. با چرخش امیكرون در كشور احتمالا برای حضوری شدن مدارس و دانشگاه‌ها تجدید نظر شود چون سویه خطرناكی پیش روی ما است.

به رعایت موازین بهداشتی عادت كنیم
او تاكید كرد: پیش‌تر تصور می‌شد كه سویه امیكرون كشندگی پایینی دارد اما اكنون می‌گویند ممكن است چنین نباشد. آماری از یكی از كشورها دیدم كه نشان دهنده كشندگی پایین نبود البته فراموش نكنید مرگ و میر در واكسن زده‌ها پایین است؛ اما در افرادی كه واكسن نزدند حتی بدتر از سویه دلتا عمل می‌كند. با وجود كرونا و سویه‌های جدید از آن باید به رعایت موازین بهداشتی عادت كنیم و با آنها زندگی كنیم.

او با اشاره به قدرت سرایت بالای كرونای امیكرون، ‌ ادامه داد: كشوری مانند انگلستان با NHS بسیار قوی و تعداد بالای تخت و پرسنل چند روز قبل اعلام كرد كه كمبود نیروی بهداشتی درمانی پیدا كرده است و این نشان می‌دهد شیوع امیكرون در كشور ما می‌تواند مشكلات زیادی برایمان به همراه داشته باشد و باید رعایت‌ها را جدی گرفت.

وی درخصوص آمادگی پایتخت برای مقابله با امیكرون، اظهار كرد: بخش بهداشت و درمان در این دو سال شیوع كرونا همیشه در آماده باش بودند و پرسنل بهداشتی عمدتا كارهای معمول خود را رها كردند و واكسیناسیون انجام می‌دهند. ممكن است امیكرون موضوع متفاوتی باشد و اگر تعداد ابتلا آنقدر زیاد باشد كه از دوره‌های قبل زیادتر شود، دچار مشكل می‌شویم و این درحالی است كه این اتفاق در انگلستان رخ داده است. در انگلستان هیچ وقت آمار روزانه ابتلا 100 هزار نفر نبود و این درحالی است كه این آمار مجددا تكرار می‌شود و سیستم به شدت شكننده می‌شود.

وی تاكید كرد: خواهش می‌كنم مردم پروتكل‌ها را جدی بگیرند. اگر اتفاقی مشابه آنچه كه در انگلستان رخ داد در ایران رخ دهد ما آمادگی مقابله در این حجم بیمار را نخواهیم داشت چون فراتر از ظرفیت سیستم درمانی است.

دسترسی سریع