سوغات مسافران جمعه سیاه تركیه امیكرون خواهد بود؟

تسهیل در سفر به كشور‌های خارجی و عدم كنترل لازم مسافران ورودی و خروجی به كشور می‌تواند سبب ظهور سریعتر امیكرون به كشور شود.

1400/09/13
|
09:48

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، چند روزی است كه خبر‌هایی از انتشار سویه جدید كرونا با نام امیكرون در جهان در حال انتشار است. ویروسی كه از در بوتساوانا در آفریقای جنوبی شناسایی شده و به نظر می‌آید در این كشور، به ویژه در استان شمالی گائوتنگ" با دو كلانشهر پرتوریا و ژوهانسبورگ، شیوع یافته است.

در هنگ‌كنگ این سویه ویروس در كسانی شناسایی شده است كه از آفریقای جنوبی به این كشور سفر كرده بودند. یك نفر نیز در رژیم صهیونیستی به این ویروس آلوده شده است كه از سفر به "مالاوی"، كشوری واقع در جنوب شرقی آفریقا، بازگشته بود.

نگرانی‌ها از شیوع این سویه جهش یافته در ایران نیز وجود دارد. بهرام عین اللهی وزیر بهداشت در تاریخ 7 آذر سال جاری درباره این ویروس اظهار كرد: با همه مراقبت‌ها احتمال ورود ویروس جدید به كشور وجود دارد و باید رعایت كنیم البته در آفریقای جنوبی درصد كمی از مردم واكسینه شده بودند و این در جهش ویروس موثر بوده است، با این حال ما باید واكسیناسیون را افزایش دهیم.

اوافزود: ستاد كرونا ورود از 6 كشور را به ایران ممنوع كرد. باید بر مبادی ورودی كشور نظارت كنیم و دیشب بازدیدی از فرودگاه امام خمینی داشتیم و تمهیدات لازم دیده شد و نظم و ترتیب و اقدامات خوب بود و توصیه‌های لازم را اعلام كردم، اما مهم این است كه مردم باید مراقبت كنند تا گرفتار بیماری نشویم چرا كه ما وضعیت خوب و پایداری از نظر بیماری كرونا داریم و باید توجه داشت كه در آفریقای جنوبی ٢6 درصد مردم واكسینه شده اند و اثر واكسن‌ها بر سویه جدید اعلام نشده است و هنوز برای اعلام آن زود است و ما مراقبت‌های خودمان را انجام می‌دهیم و توصیه ما این است كه واكسن نزده‌ها واكسن تزریق كنند.
این در حالی است كه آمار قابل توجهی از خروج مسافران از مرز ایران به تركیه در فضای مجازی منتشر شده است. در بازه زمانی 11 روزه از 27 آبان ماه تا 8 آذر ماه 16 هزار و 759 نفر ایرانی از مرز‌های زمینی وارد تركیه شدند كه در همین ایام 16 هزار و 629 نفر به كشور برگشتند.

هفته گذشته جمعه سیاه كه فرصتی برای خرید با تخفیف‌های چند ده درصدی است با استقبال عجیب ایرانی‌ها از مراكز خرید تركیه مواجه شد. هزاران ایرانی از مرز‌های زمینی و هوایی برای خرید در این ایام ویژه خود را به مقاصد مختلف رساندند و مراكز تجاری وان در تركیه بسیار پر ازدحام بودند و جمعیت قابل توجهی از ایرانی‌ها از مرز رازی خود را به مراكز خرید وان رساندند.

مرز‌های زمینی برای مسافران هشت كشور آفریقایی بسته شد، علاوه بر آن تعدادی از مرز‌های هوایی نیز به دلیل این سویه جدید مسدود شده است.

یك مقام مسئول در وزارت بهداشت عربستان سعودی، ظهر روز (چهارشنبه)، خبر داد كه یك مورد مبتلا به سویه جدید ویروس كرونا در این كشور شناسایی شده است. به گفته این این مقام سعودی، فرد یادشده یكی از شهروندان این كشور بوده كه به شمال آفریقا سفر كرده و پس از بازگشت به عربستان ابتلای او به سویه جدید تأیید می‌شود.

او اضافه كرد: این فرد و افرادی كه با او در ارتباط بوده‌اند، قرنطینه شده‌اند و اقدامات بهداشتی لازم در این خصوص اتخاذ خواهد شد.

وزارت كشور عربستان سعودی پیش از این تمام پرواز‌ها از مبدأ مالاوی، زامبیا، ماداگاسكار، آنگولا، سیشل، جمهوری موریس و جزایر كومور به عربستان و همچنین سفر به این كشور‌ها را به علت نگرانی از شیوع كووید-19 لغو كرده بود.

اما سوالی كه ایجاد می‌شود این است كه آیا سفر به كشور‌های همسایه یا برگزاری تور‌های گردشگری به خارج از كشور، چون تفلیس، تایلند، آنتالیا، دبی و ... باعث ورود سریعتر امیكرون به كشور نمی‌شود؟

احتمال ورود امیكرون به كشور وجود دارد

مسعود یونسیان رئیس كمیته پژوهش و اپیدمیلوژی كمیته علمی كرونا در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان درباره ورود امیكرون به ایران بیان كرد: تضمینی وجود ندارد كه امیكرون به ایران وارد نشده باشد و احتمال ورود آن به ایران وجود دارد كشور آمریكا كه به طور مداوم سویه‌های ویروس را رصد می‌كند وارد نشدن امیكرون را رد نكرده است.

وی ادامه داد: ما باید فرض كنیم كه امیكرون وارد ایران شده است و بدون اینكه جو و هراس ایجاد كنیم، مراقبت های لازم را داشته باشیم و باید دانست كه نمی‌توان كل جامعه را محدود كرد بلكه با طرحی مانند محدودیت هوشمند افراد واكسن نزده محدود می‌شوند و وضعیت سامان بهتری پیدا می‌كند.

رئیس كمیته پژوهش و اپیدمیلوژی كمیته علمی كرونا بیان كرد: ما حتی وقتی در اوج بیماری هم هستیم به جای تعطیلی‌ و اعمال محدودیت‌هایی كه به درستی اجرایی نمی‌شود بهتر است به افرادی كه كمتر خطر ایجاد می‌كنند اجازه فعالیت بدهیم .

یونسیان یادآوری كرد: جلوی ورود و خروج از كشور را نمی‌توان گرفت و ویروس ممكن است در برخی كشورها در حال گردش بوده و هنوز شناسایی نشده باشد به همین دلیل بستن مرزهای كشور و قطع رابطه با سایرین نمی‌تواند جلوی ورود ویروس را بگیرد.

رئیس كمیته پژوهش و اپیدمیلوژی كمیته علمی كرونا تاكید كرد: باید واكسیناسیون را افزایش دهیم و با محدودیت هوشمند از فعالیت افراد واكسینه نشده جلوگیری كنیم، چرا كه نمی‌توان مرزهای كشور را به روی سایر كشورها بست اما می‌توان مراقبت‌ها را تشدید كرد. ‌
محمدرضا محبوب فر عضو انجمن علمی آموزش بهداشت وارتقا سلامت ایران در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، در این باره اظهار كرد: بنده معتقد هستم به دلیل اینكه سرعت انتشار و انتقال ویروس امیكرون چندین برابر دلتاست، این ویروس نیز همچون سایر ویروس‌های جهش یافته قابلیت این را دارد كه وارد ایران شود.

او افزود: حتی ممكن است این ویروس تا كنون وارد ایران شده باشد؛ اما هنوز قابل تشخیص نیست. تردد بین ایران و كشور‌های مختلف شدت گرفته است و همین موضوع می‌تواند احتمال شیوع امیكرون را افزایش دهد.

محبوب فر با اشاره به اینكه دربرنامه قرنطینه‌های مرزی باید تجدید نظر شود، گفت: برای كنترل این ویروس اعلام شده كه مسافران ورودی و خروجی به كشور باید مورد آزمایش‌های تشخیص كرونا قرار بگیرند، اما این به تنهایی كافی نیست.

عضو انجمن علمی آموزش بهداشت عنوان كرد: مسافرانی كه از كشور خارج یا وارد كشور می‌شوند باید حتما 10 روز قرنطینه شوند تا مشكل انتقال این ویروس كنترل شود. سفر به خارج از كشور به ویژه تركیه و عراق تسهیل شده است و همین مسئله به نظر من باعث نگرانی می‌شود.

او با اشاره به اینكه در عادی سازی‌ها باید تجدید نظر شود، گفت: باید برای مدارس ودانشگاه‌ها محدودیت‌هایی در نظرگرفته شود، حضوری بودن مدارس ودانشگاه‌ها درست نیست.

محبوب فر عنوان كرد: امیكرون یك ویروس ناشناخته‌ای كه تنها سرعت انتقالش شناسایی شده است. ورودی و خروجی مرز‌ها باید به صورت جدی كنترل شود و باید آزمایش‌های لازم بر روی مسافرانی كه از كشور خارج شدند انجام شود.

آنچه تاكنون باعث وحشت مقامات بهداشتی جهان شده است، تعداد بالای جهش‌های رخ داده در این ویروس است كه بالغ بر 50 مورد می‌شود. این جهش‌ها به صورت اتفاقی باعث تغییر ساختار ژنتیكی ویروس نشده است.

اصلی‌ترین مایه نگرانی در این باره شدت مسری شدن ویروس، تاثیر جهش بر میزان مرگ و میر و نیز مقاومت ویروس در برابر واكسن‌های موجود است. متخصصان می‌گویند جهش‌ها می‌توانند تغییراتی در ویروس در جهت قوی‌تر شدن یا ضعیف‌تر شدن آن ایجاد كنند.

دسترسی سریع