فرصت طلایی واكسیناسیون رو به پایان است/ كاهش سرعت تزریق واكسن

فرصت طلایی رسیدن به نقطه ایمنی جمعی علیه پاندمی كووید 19، رو به پایان است و هنوز تعداد زیادی از جمعیت هدف كشور دوز دوم واكسن كرونا را دریافت نكرده اند.

1400/08/29
|
09:37

به گزارش خبرنگار مهر، به رغم اینكه ركورد 100 میلیون دوز تزریق واكسن كرونا را پشت سر گذاشته‌ایم، اما هنوز با رسیدن به نقطه ایمنی جمعی در كشور فاصله داریم. آمارهای روزانه وزارت بهداشت نشان می‌دهد كه تا كنون 44 میلیون نفر در كشور 2 دوز واكسن كرونا دریافت كرده‌اند و برای رسیدن به برنامه كشوری واكسیناسیون، حداقل 35 میلیون نفر دیگر می‌بایست دوز دوم واكسن را بزنند. این در حالی است كه پیش بینی می‌شد تا پایان آبان 1400 به نقطه ایمنی جمعی برسیم.

تا كنون 56 میلیون و 383 هزار و 179 نفر دوز اول، 44 میلیون و 51 هزار و 743 نفر دوز دوم و 705 هزار و 196 نفر، دوز سوم واكسن كرونا را تزریق كرده‌اند.

مجموع واكسن‌های تزریق شده در كشور به 101 میلیون و 140 هزار و 118 دوز رسید.

این در حالی است كه مشكل كمبود واكسن و كمبود تعداد مراكز واكسیناسیون در كشور، حل شده و از این بابت هیچ گونه مشكلی وجود ندارد. اما، روند تزریق واكسن از سرعت افتاده و در اغلب روزهای آبان، تعداد واكسن‌های تزریق شده در مرز 500 هزار دوز و كمتر بوده است.

در همین حال، با ورود به ماه سوم فصل پاییز و شدت گرفتن روزهای سرد سال، نگرانی از بابت شیوع آنفلوانزا نیز تشدید شده و همچنین، روند رعایت پروتكل‌های بهداشتی هم نزولی شده است.

بر اساس اعلام معاونت بهداشت وزارت بهداشت، میانگین رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی و سایر شیوه نامه‌های بهداشتی در كشور 47.43 درصد بوده است.

نتیجه یك پژوهش جهانی نشان داده كه استفاده از ماسك تنها اقدام منحصر به فرد و مؤثر در بین اقدامات بهداشتی عمومی برای مقابله با كووید 19 است كه می‌تواند ابتلاء به این بیماری را تا 53 درصد كاهش دهد.

بنا بر اعلام معاونت بهداشت وزارت بهداشت، میانگین استفاده از ماسك در اماكن عمومی طی یك هفته گذشته 48.36 درصد بوده است.

تحقیقات نظام مند تحلیلی از مداخلات غیر دارویی در مقابله با كرونا برای اولین بار نشان داده است استفاده از ماسك، حفظ فاصله اجتماعی و شستن دست‌ها همگی شیوه‌های مؤثری هستند اما ماسك بیشترین تأثیر را دارد.

واكسن‌ها ایمن و مؤثر هستند و نقش بسزایی در جلوگیری از مرگ و میر انسان‌ها در سراسر جهان داشته‌اند اما ایمنی آنها 100 درصدی نیست و همه كشورها نیز همه جمعیت خود را واكسینه نكرده‌اند و هنوز به طور دقیق مشخص نیست كه آیا تزریق واكسن‌ها می‌تواند با پیدایش سویه های ویروس كرونا از انتقال این ویروس جلوگیری كند یا نه، اما زدن ماسك می‌تواند جلوی انتقال این بیماری را به یكدیگر بگیرد.

بررسی‌های كارشناسی نشان می‌دهد كه بهترین زمان برای رسیدن به نقطه ایمنی جمعی در كشور، قبل از شروع پیك ششم است. اگر ما بتوانیم جمعیت هدف را به طور كامل واكسینه كنیم، نگرانی زیادی از بابت شروع پیك جدید كرونا نخواهیم داشت.

علی شریفی زارچی سرپرست مركز مدیریت آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت، در خصوص پیش‌بینی پیك ششم كرونا، گفت: پیش بینی زمان شروع یك پیك جدید، پیچیده و سخت است و محتمل‌ترین شرایط در شكل گیری یك موج می‌تواند ناشی از ورود یك سویه جدید به كشور باشد.

وی افزود: هنوز شواهدی از ورود سویه جدید به كشور گزارش نشده و اكنون روند بستری در اكثر استان‌ها به جز خراسان جنوبی، نزولی و در شهرستان‌های قرمز هم روند بستری صعودی است و همچنان باید نكات بهداشتی را رعایت كنیم.

در این بین، باید به مهم‌ترین چالش پیش رو در مسیر رسیدن به نقطه ایمنی جمعی توجه كرد و آن، رها شدن پروتكل‌ها و عادی انگاری شرایط كرونایی كشور است كه می‌تواند زنگ خطری برای خطرناك شدن پیك جدید بیماری باشد. زیرا، قرار است از اول آذر 1400، اعمال محدودیت‌های هوشمند جایگزین روش‌های قبلی شود. اما، به صرف واكسن زدن، نباید ماسك‌ها را از صورت برداشت و اجازه داشت بدون هیچ نگرانی از كرونا، بار سفر بست. زیرا، عادی انگاری در شرایطی كه هنوز به نقطه ایمنی جمعی نرسیده‌ایم، می‌تواند حاصل ماه‌ها تلاش برای رسیدن به نقطه ایمنی جمعی را از بین ببرد.

به نظر می‌رسد وزارت بهداشت باید با روش‌های ابداعی، سرعت واكسیناسیون را دوباره بالا ببرد تا هر چه زودتر به ایمنی جمعی برسیم.

دسترسی سریع