فرمانده عملیات مقابله اب كرونا در كلانشهر تهران با اشاره به وضعیت اثربخشی واكسیناسیون در كاهش ابتلا و مرگ ناشی از كرونا، گفت:
طبق مطالعات تقریبا میزان افرادی كه فاقد دریافت واكسن بودند، نسبت به افرادی كه واكسن را دریافت كردند، حدود 9 برابر شانسشان برای مرگ و میر و بستری در ICU بیشتر بوده است.
دكتر علیرضا زالی در گفتوگو با ایسنا، درباره وضعیت رعایت پروتكلهای بهداشتی در تهران گفت: یكی از مهمترین شاخصهایی كه همیشه مانند اكثر مراكز استان، در تهران هم نقش مهمی دارد، این است كه یك ارتباط مستقیم و پیوستهای بین كاهش میزان رعایت شیوهنامههای بهداشتی و شكلگیری امواج بیماری وجود دارد. تقریبا در هر پنج موج قبلی كرونا در تهران، به اثبات رسیده شده كه كاملا این مساله وجود دارد.
رعایت 48 درصدی پروتكلهای بهداشتی در تهران
وی افزود: گرچه در روزهای اخیر رعایت شیوهنامههای بهداشتی در تهران به میزان مختصری نسبت به هفته قبل افزایش را نشان میدهد، اما هنوز به حد مطلوبی كه مورد نظر ما است، نرسیده است. به طور عمومی در مجموعهای كه برای تهران پیشبینی كردند، میزان رعایت شیوهنامههای بهداشتی 48درصد است و در برخی مناطق در مطالعات میدانی حتی این رعایت تا 66 درصد هم افزایش نشان داده است.
سادهانگاری درباره كرونا خطرناك است
وی ادامه داد: بنابراین مهمترین فاكتوری كه اكنون باید به صورت توامان به عنوان یك استراتژی موثر كه مطالعات جهانی هم آن را تایید میكند، انجام شود، این است كه رعایت شیوهنامههای بهداشتی همچنان باید مورد تاكید قرار گیرد. مهمترین آفتی كه در این زمینه وجود دارد، بحث سادهانگاری است كه افراد فكر كنند، مساله منتفی شده است. این بسیار خطرناك است. زیرا در رفتار اجتماعی و مدنی و عمومی افراد میتواند تاثیرات منفی اینجاد كند.
شانس 9 برابری واكسننزدهها در بستری و مرگ ناشی از كرونا
زالی گفت: مساله دیگر هم بحث سرعت بخشیدن به واكسیناسیون است. زیرا بالاخره مطالعات كامل شده ما كه در حال تكمیل در پایان موج پنجم است، باز هم حاكی از این است كه به صورت چشمگیر درصد فوتی، درصد بستری در بخش مراقبتهای ویژه و درصد ابتلای شدید، در تهران در بین افرادی كه واكسینه نشده بودند، نسبت به افرادی كه هر دو دز واكسن را دریافت كردند، به صورت چشمگیر تغییر نشان داده كه نشان میدهد اثربخشی واكسن در كاهش مرگ و میر قطعی است و حداقل آمار ما در خیز پیك پنجم در تهران این موضوع را اثبات میكند. تقریبا میزان افرادیكه فاقد دریافت واكسن بودند، نسبت به افرادی كه واكسن را دریافت كردند، حدود 9 برابر شانسشان برای مرگ و میر و بستری در ICU بیشتر بوده است.
در تهران چقدر واكسن كرونا تزریق شده است؟
وی درباره میزان افرادی كه در تهران دو دز واكسن كرونا را دریافت كردهاند، گفت: سرعت واكسیناسیون در تهران نسبتا خوب است. اكنون در تهران به پوشش 78 درصدی واكسیناسیون علیه كرونا رسیدیم و تقریبا حدود 51 درصد هم به واكسیناسیون دو دز در تهران رسیدهایم. در حال حاضر در استان تهران بیش از 15 میلیون و 400 هزار نفر واكسن دریافت كردند. اكنون در تهران مراجعینمان برای واكسیناسیون به گونهای است كه حدود 60 درصد مراجعین ما را دز دومیها و 40 درصد را دز اولیها تشكیل میدهند.
بازگشاییها تدریجی و انعطافپذیر باشد
زالی با اشاره به وضعیت بازگشاییها در شرایط فعلی، گفت: بازگشاییها باید به صورت تدریجی و انعطافپذیر باشد. طبیعتا بهترین مدل این است كه بازگشاییها متناسب با شرایط بیماری، به خصوص عدد مولد پایه كه در اكثر شهرها قابلیت پیگیری دارد و میزان حدت بیماری را نشان میدهد و شاخص خوبی است، انجام شود. در عین حال رعایت شیوهنامههای بهداشتی، تغییر در الگوی بیماری، وضعیت رعایت شیوهنامهها از سوی بخشهای مختلف و دوایری كه در حال بازگشایی هستند، میزان پوشش واكسیناسیون در جایی كه قرار است تصمیم به بازگشایی گرفته شود، شاخصهای مختلفی است. با این حال مهمترین نكته در بازگشاییها كه باید مورد توجه قرار گیرد، انعطافپذیری است. به این معنا كه اگر به نوعی مشخص شود كه مثلا اگر عدد مولد پایه در حال تغییر است، باید با یك تحفظی نسبت به بازگشاییها انجام شود.
بروز پیك ششم؛ آری یا خیر؟
وی درباره احتمال بروز پیك ششم در شرایط فعلی نیز گفت: پارامترهای مختلفی در بروز پیك ششم موثرند؛ مهمترین پارامتر در شكلگیری یا عدم شكلگیری یا بروز و عدم و ظهور موج ششم، بحث مسائل مربوط به رعایت شیوهنامههای بهداشتی است كه بسیار موثر است. دوم در زمینه رعایت فاصلهگذاری اجتماعی است كه موثر است. همچنین میزان پوشش واكسیناسیون به ویژه كسانیكه هر دو دز واكسن را دریافت كردند، مهم است. بنابراین عوامل مختلفی میتواند در بروز یا عدم بروز موج ششم اثر داشته باشد.
زالی گفت: با این حال پیش بینی ما این است كه باتوجه به اثربخشی واكسیناسیون، امیدواریم كه اولا پیك ششم شكل نگیرد، دوما اگر خدایی نكرده شكل گرفت، دامنهاش در زمینه میزان ابتلای شدید و مرگومیر به حداقل ممكن برسد.
وی درباره برنامهریزی برای قرنطینهسازی هوشمند در تهران، اظهار كرد: قرنطینهسازی هوشمند طرح مهمی است كه در ستاد ملی كرونا در حال پیگیری است و عمده این طرح هم از سوی كمیتههای مختلفی بین وزارت بهداشت و وزارت كشور، در حال انجام است. كمیته امنیتی، انتظامی و اجتماعی وزارت كشور و ستاد ملی مسئولیت این كار را به صورت مستقیم برعهده گرفتند كه تقریبا بر اساس شكلگیری مكانیزمهای نرمافزاری و سامانهای است. این اقدام در سه استان از جمله قزوین در حال انجام است و بعد از اجرای پایلوت در این سه استان، قرار است نتایج آن در ستاد ملی مورد بحث قرار گرفته و بعدا به سایر استانها تسری یابد.