رییس انستیتوپاستور ایران ضمن تشریح ویژگیهای واكسن پاستوكووك تولید مشترك ایران و كوبا، با بیانا ینكه 91.7 درصد از افرادی كه با این واكسن واكسینه می شوند به فرم شدید بیماری مبتلا نشده و نیاز به بستری پیدا نمیكنند، گفت:
همچنین 70 درصد از افراد هم واجد بیماری علامتدار نخواهند بود كه نهتنها در داخل كشور، بلكه در سطح واكسن های دنیا هم از نتایج بسیار مهم تلقی میشود.
به گزارش ایسنا، دكتر علیرضا بیگلری در حاشیه جلسه كمیته علمی كووید19، گفت: تشخیص، یكی از مهمترین مراحل كنترل بیماریها به ویژه بیماریهای واگیر است. در بحران كووید19 هم با توجه به اینكه كشور با شروعی ناگهانی مواجه شد، اما خوشبختانه انستیتو پاستور ایران توانست شبكه ملی تشخیص آزمایشگاهی راهاندازی كند. اكنون باتوجه به اینكه نزدیك 500 آزمایشگاه تشخیصی كووید در سراسر كشور داریم، نیاز است كه پروتكلهای تشخیصی و همچنین نتایجی كه تاكنون گرفتیم، مجددا ارزیابی كنیم تا كشور آمادگی بیشتری داشته باشد كه اگر وارد پیك بعدی شدیم، سیاستها و استراتژیهای از پیش تعیین شده در دسترس باشد تا با كمترین مشكل بتوانیم از پیكها عبور كنیم.
وی افزود: موضوعی كه اكنون مطرح است، مساله بازنگری پروتكلها و روشهای آزمایشگاهی است. باتوجه به اینكه خوشبختانه سطح واكسیناسیون در كشور دارد به سطح مطلوبی نزدیك میشود، مسلما در روند اینكه چطور از آزمایشهای تشخیصی استفاده كنیم، تغییری ایجاد میكنیم تا بتوانیم مشكلات ناشی از پیكها را در كشور تغییر دهیم.
وی در پاسخ با سوال ایسنا، درباره میزان تست های تشخیصی روزانه، گفت: یادم است كه در آغاز بحران به جز انستیتو پاستور ایران فقط دو آزمایشگاه بود كه میتوانست كووید را تشخیص دهد، اما وقتیكه محوریت و مدیریت راهاندازی شبكه تشخیص آزمایشگاهی كووید19 به انستیتو پاستور ایران سپرده شد، در همان روزهای اول از تمام بیمارستان های كشور نمونه ها از سراسر كشور، به انستیتو پاستور میآمد و كار بسیار سختی بود كه باید نمونه های كل كشور را بررسی میكردیم. به تدریج تعداد آزمایشگاه ها افزوده شد و اكنون بیش از 480 آزمایشگاه داریم كه در شبكه و با یك پروتكل كار می كنند. بدون اینكه هیچ دستگاهی از خارج از كشور وارد شود.
امكان تشخیص 250 هزار آزمایش روزانه كرونا در كشور
بیگلری ادامه داد: در ساخت كیت هم كه ابتدا مشكل داشتیم، اما در اوج تحریمها توانستیم برای تمام تهدیدها شبكه آزمایشگاهی كارا باشد. اكنون امكان و ظرفیت تشخیص 250 هزار آزمایش روزانه در كشور فراهم است كه اگر نیاز باشد، میتوانیم به سرعت این ظرفیت را با مقدار بالاتر هم برسانیم.
بیگلری درباره وضعیت واكسن پاستوكووك نیز گفت: انستیتو پاستور ایران به عنوان قدیمیترین موسسه تولید واكسن در كشور و منطقه افتخار دارد كه واكسنی كه شایسته نام و اعتماد یكصد ساله مردم به این انستیتو پاستور است، به نام واكسن پاستوكووك تقدیم ملت ایران كند.
ویژگیهای واكسن پاستوكووك
وی گفت: در دنیا تعداد كشورهایی كه موفق به تولید واكسن كووید شدند، از انگشتان یك دست و از 10 كشور كمتر است. انستیتو پاستور ایران هم با همكاری انستیتو فینلای كوبا موفق شد واكسن مشتركی را كه در ایران به نام پاستوكووك تولید و مصرف میشود و در كوبا با نام سوبرانا تولید و عرضه میشود، تقدیم مردم ایران كند. این واكسن ویژگی های منحصربه فردی دارد؛ چراكه یك واكسن پروتئینی است و از فناوری كنژوگه در آن استفاده شده است. بر همین اساس عوارض آن بسیار كم بوده و كارایی بسیاری بالایی دارد. همچنین این واكسن از ویژگی ممتازی برخوردار است كه یادآور مخصوص این واكسن هم تولید شده است. همه واكسنهای دنیا وقتی نیاز به دز یادآور پیدا میكنند، از همان دز اصلی استفاده میكنند، اما خوشبختانه در طراحی این واكسن از قبل پیشبینی شد و واكسن واجد دز یادآور هم هست كه این دز یادآور هم برای خود واكسن و هم برای سایر واكسن ها میتواند مورد استفاده قرار گیرد.
وی ادامه داد: این واكسن در مقابل دو واریانت بسیار واكسنگریز كووید19 در ایران بر روی 24 هزار نفر در هشت دانشگاه علوم پزشكی مورد آزمایش قرار گرفت. مطالعات نشان داد كه 98.9 درصد از افراد كه واكسن را دریافت میكنند، در بدنشان انتیبادی تولید میشود و 91.7 درصد از افرادی كه با این واكسن واكسینه میشوند به فرم شدید بیماری مبتلا نشده و نیاز به بستری پیدا نمیكنند كه بسیار ارزشمند است. همچنین 70 درصد از افراد هم واجد بیماری علامتدار نخواهند بود كه نهتنها در داخل كشور، بلكه در سطح واكسن های دنیا هم از نتایج بسیار مهم تلقی میشود.
مجوز مصرف پاستوكووك برای كودكان 2 تا 18 سال
بیگلری افزود: در كوبا هم این واكسن بر روی واریانت واكسنگریز بتا مورد مطالعه قرار گرفت و آنجا هم نتایج بسیار امیدبخش بود. باتوجه به كارایی بسیار بالا و اطمینان بسیار زیادی كه به این واكسن است، این واكسن بر روی كودكان دو تا 18 سال هم مورد مطالعه قرار گرفت كه خوشبختانه مجوز مصرف را در كودكان در هر دو كشور ایران و كوبا صادر شده است. در ایران بنابر سیاست ها از 12 سال به بالا فعلا استفاده میشود. اگر نیاز باشد كه برای كودكان زیر 12 سال هم استفاده شود، این واكسن میتواند مورد استفاده قرار گرفته و نقطه امیدی برای كشور است. در كشور كوبا هم این واكسن از دو سال تا 18 سال استفاده شده و بیش از یك میلیون و 800 هزار كودك كوبایی با این واكسن واكسینه شدند. این واكسن علاوه بر مورد مصرف برای بزرگسالان اكنون برای كودكان هم در سبد واكسیناسیون كشور قرار دارد و واكسن مطمئنی برای مردم است كه به نام و سابقه انستیتو پاستور ایران اعتماد طولانی یكصد ساله دارند.
وی در پاسخ با سوال ایسنا، مبنی بر تعداد دزهای تزریقی پاستوكووك برای كوكان، گفت: در كارآزمایی مشخص شد كه در مقابل واریانت های واكسنگریز مانند بتا و دلتا برای بزرگسالان علاوه بر دو دز بهتر است كه دز یادآور هم تزریق شود. اما برای كودكان نشان داد شد كه دو دز كافی است و فعلا در كودكان به دز یادآور نیازی نیست.
تحویل بیش از یك میلیون و 300هزار دُز واكسن اصلی پاستوكووك به وزارت بهداشت
درخواست وزارت بهداشت برای تولید دُز یادآور پاستوكووك
بیگلری در پاسخ به سوال دیگر ایسنا، درباره وضعیت تولید پاستوكووك، گفت: تاكنون بیش از یك میلیون و 300 هزار دز از واكسن اصلی تحویل شد. البته تولید واكسن اصلی و واكسن یادآور متفاوت است. زیرا دو طراحی متفاوت است و به همین دلیل فعلا در بچ اولیه واكسن اصلی تولید و عرضه شد و اكنون بنا به درخواست وزارت بهداشت مبنی بر تامین دز یادآور، فعلا خط تولید در تامین واكسن یادآور كار میكند و واكسن یادآور هم در حد بیش از یك میلیون دز فعلا تولید شده و مراحل تست خود را میگذراند كه بعد از پایان تستها تقدیم میشود كه برای دز یادآور سایر واكسنها نیز استفاده شود.
برنامه ریزی تحویل هشت میلیون دُز پاستوكووك تا آخر آبان ماه
وی ادامه داد: مسلما بعد از تولید این مقدار دز یادآور مجددا چرخه تولید وارد تولید واكسن اصلی میشود و تا انتهای آبان ماه هم باز از واكسن اصلی تحویل میشود. نسبت اینكه چه مقدار واكسن اصلی و واكسن یادآور تولید شود، به نوع مصرف و نیاز وزارت بهداشت بستگی دارد. مجموعا در ماههای مهر و آبان برای تحویل حدود هشت میلیون دز واكسن برنامهریزی شده و در ماههای بعد هم بر اعلام نیازی كا از سوی وزارت بهداشت میشود، مبتنی خواهد بود كه میتوان مقدار تولید را مدیریت كرد.
وی در پایان گفت: كووید دردی مشترك است و نیاز به درمان مشترك دارد. مسلما ما دو شاهد داریم كه نشان میداد واكسن موثر است، یكی كشورهایی كه واكسن زدند و توانستند بیماری را كنترل كنند و دوم اینكه اگر اكنون پرونده بستری ها را بررسی كنید، اكثر افرادی كه مبتلا شدند و فرم شدید بیماری را گرفتند و گرفتار ای سی یو هستند، افرادی هستند كه واكسن تزریق نكردند.