لزوم تغییر معیارهای رنگ‌بندی كرونایی شهرها / ماجرای "اولین قرص مقابله با كرونا"

رییس مركز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی با تاكید بر لزوم تغییر معیار رنگ‌بندی‌های كرونایی در كشور، گفت:

1400/07/21
|
10:36

اكنون معیار رنگ‌بندی در كشور وضعیت بیمارستان‌ها است، اما اگر بخواهیم روند اپیدمی را پیش‌بینی كنیم، باید به مولفه‌هایی مانند موارد مثبت روزانه، مراجعات سرپایی و پایش‌های ژنتیكی كووید و... توجه كرد.

دكتر علیرضا ناجی - ویروس شناس، در گفت‌وگو با ایسنا، درباره معیارهای رنگ‌بندی كرونا در كشور، گفت: اكنون معیار رنگ‌بندی در كشور وضعیت بیمارستان‌ها است؛ یعنی تعداد و موارد مثبت بستری. این موضوع به این معناست كه شاید نزدیك دو هفته تا یك ماه از بروز و پیش‌بینی اپیدمی كووید می‌توانیم عقب باشیم.

وی افزود: باید توجه كرد كه موارد مثبت روزانه، مراجعات سرپایی و پایش‌های ژنتیكی كووید، مواردی است كه در رنگ‌بندی موثر بوده و حتی شاید مهم‌تر باشند. بنابراین اگر بخواهیم روند اپیدمی را پیش‌بینی كنیم، باید این مولفه‌ها را داشته باشیم. این موضوع چندین بار در كمیته‌های علمی كووید مطرح شده كه معیارهایمان را تغییر داده، بروز موارد بیماری را هم در تعیین رنگ‌بندی وارد كرده و رنگ‌بندی را بر اساس موارد بروز و واریانت‌های موجود و در گردش مشخص كنیم. این موارد باید وارد شود و بر اساس این موارد است كه می‌توانیم پیش‌بینی زودهنگام كرده و زودتر اقدام كنیم و در این صورت بتوانیم بر اساس اطلاعات درست به مبارزه با كووید بپردازیم.

گاهی اطلاعات بیماری را داریم، اما اقدام نمی‌كنیم
وزارت بهداشت به عنوان مغز متفكر كنترل كووید مورد قبول دولتی‌ها باشد
ناجی تاكید كرد: البته هرچند گاهی در ایران دیده می‌شود كه ممكن است این اطلاعات را تا حدودی هم داشته باشیم و ببینیم، اما اقدام نمی‌كنیم. امیدوارم در دوره جدید، وزارت بهداشت آنقدر قدرت داشته باشد كه بتواند دیگران را مجاب كند كه كارها و نظرات كارشناسی را قبول كنند و اجرا شود. در دوره قبلی اقدامات كارشناسی تا حدودی انجام می‌شد، اما اجرا نمی‌شد و وزارت بهداشت را به عنوان مغز متفكر قبول نمی‌كردند. امیدوارم در دولت جدید به این مغز متفكر اهمیت داده شود. بنابراین معیارهای رنگ‌بندی و در دسترس بودن اطلاعات و دخیل كردن افراد فنی و علمی بسیار مهم است و می‌تواند در كنترل كووید به ما كمك كند.

از واریانت‌های جدید كرونا چه خبر؟
وی درباره وضعیت واریانت‌های جدید، گفت: واریانت‌ مختلف دیده می‌شود و در گوشه‌گوشه دنیا وجود دارند، اما تاكنون هیچ واریانتی نتوانسته است بر واریانت دلتا غالب شود. البته هیچكس هم نمی‌تواند گارانتی بدهد كه از این به بعد، این اتفاق نیفتد. باید توجه كرد كه وقتی واریانت‌های مختلف در كنار هم می‌چرخند، ممكن است كه واریانت‌های جدیدی حاصل از ممزوج شدن آن‌ها ایجاد شود. بر همین اساس اصرار داریم كه ابتدا باید با اقدامات درمانی و واكسیناسیون بیماری را تا حدی كنترل كنیم تا گردش ویرس كاهش یابد تا احتمال وقوع واریانت‌های جدید كمتر شود.

همه چیز درباره "اولین قرص مقابله با كرونا"
ناجی در ادامه صحبت‌هایش درباره قرص ضد ویروس مولنوپیراویر كه از سوی یك شركت داروسازی در آزمایشات بالینی برای مقابله با كرونا سودمند اعلام شده است، گفت: یكی از بهترین داروهایی كه تاكنون به دست آمده و بر ضد كووید ساخته شده، همین دارو است. این دارو اختصاصا برای كووید ساخته شده است و در مطالعات اثربخشی بسیار بالایی را هم در زمینه درمان و هم در زمینه پیشگیری نشان داده است. این دارو اختصاصا برای كووید ساخته شده و نتایج بسیار خوبی داشته و حتی روی واریانت های مختلف هم اعم از مو، دلتا و... كار كردند و روی آنها هم تاثیر زیادی داشته است.

وی افزود: امیدواریم با ورود این دارو به لیست داروهای ایران و واردات آن بتوانیم عملكرد مناسبی در این زمینه داشته باشیم. در عین حال شنیده‌ام كه شركت‌های داروسازی داخلی هم اقداماتی انجام دادند تا بتوانند مواد اولیه این دارو را تهیه كنند و دارو ساخته شود. در هر صورت ساخت این دارو یكی از موفقیت‌های بزرگ است. نتایج مطالعه انجام شده برای این دارو، اینطور بوده كه در 50 درصد از مواردی كه مورد استفاده قرار گرفته از بستری شدن و بیماری وخیم جلوگیری كرده است كه عدد بالا و نویدبخشی است. به نظر می رسد كه FDA آمریكا آن را تایید كند و در این صورت همه كشورها به دنبال آن خواهند بود و ما هم از هم اكنون باید برای واردات یا تولید این دارو در داخل برنامه‌ریزی كنیم.

دسترسی سریع