جزئیاتی درباره واكسیناسیون كامل كرونا

دو هفته پس از دریافت دُز دوم واكسن كووید-19 اثر محافظتی آن در بالاترین حد خود خواهد بود.

1400/07/10
|
09:51

به گزارش ایسنا،‌ اگرچه بعد از واكسیناسیون كامل، خطر ابتلا به كووید-19 تا حد زیادی پایین است اما احتمال آن هرگز به صفر نمی‌رسد.

اگر بعد از این مدت بازهم به كووید-19 مبتلا شدید، در واقع دچار شكلی از بیماری شده اید كه اصطلاحا آن را "عفونت غیرمنتظره" یا "عفونت پیشرفته" (breakthrough infection) می نامند كه در افراد واكسینه شده به طور كامل رخ می‌دهد.

به‌ طور كلی عفونت‌های غیرمنتظره نیز شبیه عفونت‌های معمولی كووید-19 در افراد واكسینه نشده است اما برخی تفاوت‌ها بین این دو گونه وجود دارد.

برای مثال پنج علامت شایع در عفونت غیرمنتظره عبارت‌ از سردرد، آبریزش بینی، عطسه، گلودرد و از دست دادن حس بویایی هستند. برخی از این علائم همان نشانه‌هایی است كه افرادی كه واكسینه نشده‌اند با ابتلا به كووید، تجربه كرده‌اند.

با این حال اگر واكسینه نشده‌اید سه مورد از شایع‌ترین علائم ابتلا به كووید سردرد، گلودرد و آبریزش بینی است. هرچند دو علامت شایع دیگر در افراد واكسینه نشده تب و سرفه‌ مداوم است. این دو علامت «شایع» كووید -19 هنگامی‌كه هر دو دز واكسن را دریافت كرده‌اید بسیار كمتر دیده می‌شود.

چه عواملی خطر ابتلا را افزایش می‌دهد؟

بنابر گزارش روزنامه ایندیپندنت، در انگلیس تحقیقات نشان داده است كه 0.2 از جمعیت یا یك نفر از هر 500 نفر پس از واكسیناسیون كامل دچار عفونت غیرمنتظره كووید می‌شود اما همه در معرض خطر یكسانی نیستند. به نظر می‌رسد برخی عوامل بر میزان محافظت واكسن از شما در برابر این ویروس اثرگذار هستند.

به گفته متخصصان،‌ یكی از این عوامل مدت زمان گذشته از واكسیناسیون است. ثابت شده كه مدت‌زمان سپری‌شده پس از واكسیناسیون نیز عامل مهمی است و یكی از دلایلی است كه این روزها بحث را بر سر افزایش ایمنی پس از دریافت دز تقویتی (بوستر یا دز سوم) افزایش داده است.

تحقیقات اولیه نشان می‌دهد كه محافظت واكسن فایزر در طول شش ماه پس از واكسیناسیون كاهش می‌یابد. هنوز برای دانستن اینكه پس از شش ماه برای تأثیر محافظتی دو دز واكسیناسیون چه اتفاقی می‌افتد بسیار زود است اما به‌ احتمال‌ زیاد اثر آن بیشتر كاهش می‌یابد.

به گزارش ایسنا، با این حال برخی از متخصصان بیماری های عفونی در آمریكا معتقدند كه حتی اگر میزان پادتن ناشی از تزریق واكسن پس از مدتی در بدن كاهش یابد اما بدن دیگر می تواند پادتن تولید كند و بنابراین در افراد سالم كه سالمند و مبتلا به بیماری خاص نیستند تزریق دز تقویتی ضرورتی ندارد هرچند هنوز اختلاف نظرهایی در این باره وجود دارد.

عامل مهم دیگر نوع ویروسی است كه با آن روبرو هستید. كاهش ریسك ابتلا تا حد زیادی با آزمایش واكسن‌ها در برابر نوع اولیه‌ ویروس كرونا محاسبه شد.

اما هنگام مواجهه با نوع آلفا، داده‌های بهداشت عمومی انگلیس نشان می‌دهد كه دو دز واكسن فایزر محافظت كمتری دارد و خطر ابتلا به كووید-19 با علائم را تنها تا 93 درصد كاهش می‌دهد. در برابر نوع دلتا نیز سطح حفاظت حتی كمتر می‌شود و به 88 درصد می‌رسد. واكسن استرازنكا نیز به همین ترتیب تحت تأثیر قرار می‌گیرد.

از سوی دیگر باید به خاطر داشته باشید كه ارقام فوق به متوسط كاهش ریسك ابتلا در افراد اشاره دارد. خطر ابتلای شما به میزان ایمنی شما و سایر عوامل خاص شخصی مانند اینكه چقدر در معرض ویروس قرار دارید، بستگی دارد.

ایمنی معمولا با افزایش سن كاهش می‌یابد. مشكلات پزشكی طولانی‌مدت نیز ممكن است واكنش ما به واكسیناسیون را تحت تأثیر قرار دهد. بنابراین افراد مسن یا افرادی كه دارای سیستم ایمنی ضعیفی هستند ممكن است سطوح كمتری از محافظت واكسن در برابر كووید-19 داشته باشند یا ممكن است تأثیر واكسن در بدن آنها سریع‌تر كاهش یابد.

نوع واكسن نیز می تواند اثرگذار باشد. همانگونه كه شركت‌های تولیدكننده این واكسن‌ها در آزمایشات بالینی خود اعلام كرده‌اند، نوع واكسنی كه دریافت كرده‌اید نیز در كاهش نسبی احتمال ابتلا تاثیر دارد. «كاهش نسبی ریسك» معیاری است كه نشان می‌دهد واكسن چقدر خطر ابتلا به كووید-19 را در مقایسه با فردی كه واكسینه نشده كاهش می‌دهد. با این حال متخصصان و محققان حوزه پزشكی در كشورهای مختلف از ابتدای شروع واكسیناسیون همواره تاكید كرده‌اند كه تزریق هر نوع واكسن تایید شده‌ای توصیه می‌شود و به عدم واكسیناسیون ترجیح دارد.

مراقبت‌های معمول در برابر ویروس كرونا را ادامه دهید

همچنین پیشنهاد مقامات بهداشتی این است كه مراقبت‌های معمول درباره ویروس كرونا را تا جایی كه می‌توانید ادامه دهید تا هم از خود و هم از افرادی كه امكان دریافت واكسن را نداشته‌اند، محافظت كنید.

یك مطالعه نشان داده است افرادی كه پس از واكسیناسیون به كووید-19 مبتلا شدند در مقایسه با افراد واكسینه نشده 58 درصد كمتر در معرض تب هستند و علائم برای بسیاری از افراد مانند سرماخوردگی توصیف‌شده است.

همچنین افراد واكسینه شده كمتر از افراد واكسینه نشده در صورت ابتلا به كووید-19 در بیمارستان بستری می‌شوند. آن‌ها همچنین علائم كمتری در مراحل اولیه بیماری دارند و كمتر احتمال دارد به كووید طولانی مبتلا شوند.

دسترسی سریع