آخرین وضعیت بروز قارچ سیاه در بیماران كرونا/ روند تامین دارو و راهكارهایی برای پیشگیری

عضو كمیته علمی كشوری كنترل و مقابله با ویروس كووید19، با اشاره به علل بروز قارچ سیاه در مبتلایان به كرونا، گفت: در افراد مبتلا به كرونا، بروز قارچ سیاه می‌تواند اوضاع را وخیم‌تر كند.

1400/07/10
|
09:36

بنابراین برای پیشگیری از بروز آن باید نكاتی را مورد توجه قرار داد.

دكتر محمدرضا صالحی در گفت‌وگو با ایسنا، درباره وضعیت بیماری قارچ سیاه در بیماران مبتلا به كرونا، گفت: در زمینه قارچ سیاه افزایش مجددی نداشته‌ایم و همان روند ابتلایی كه وجود داشت، همچنان ادامه دارد.

علل بروز قارچ سیاه
وی درباره علت بروز قارچ سیاه، گفت: در این باره چند تئوری وجود دارد؛ اول اینكه بسیاری معتقدند سویه یا واریانت دلتا سطوحی از نقص ایمنی و تغییراتی در ایمنی بدن ایجاد می‌كند كه ممكن است افراد را نسبت به ابتلا به این قارچ مستعد كند. به هر حال پیك آخر ما هم با واریانت دلتا بود و در كشورهایی مانند هندوستان و ایران كه واریانت دلتا غالب شد، شاهد بروز قارچ سیاه هم بودیم.

وی ادامه داد: مورد دیگر، بروز قارچ سیاه در افراد دیابتی است. در هندوستان و ایران هم دیابت به میزان زیادی وجود دارد. به ویژه اگر دیابت به خوبی كنترل نشود، مشكل‌ساز است كه متاسفانه تعداد زیادی از هموطنان ما به دیابت مبتلا هستند كه این دیابت هم به خوبی كنترل نشده است كه ممكن است منجر به بروز قارچ سیاه شود. در عین حال ممكن است بروز قارچ سیاه ناشی از عدم رعایت رژیم غذایی مناسب از سوی بیماران در زمانی باشد كه به كرونا مبتلا می‌شوند كه ممكن است از غذاهای شیرین استفاده كنند.

وی ادامه داد: علت دیگری كه بعضاً برای بروز قارچ سیاه اعلام می‌شود، ‌ این است كه ممكن است این بیماری ناشی از اكسیژن‌درمانی بروز پیدا كند. این اكسیژن‌درمانی حتی می‌تواند منجر به تخریب سیستم مخاطی بیماران شود و حتی سویه دلتا هم این كار را می‌كند. در نهایت هم علت دیگر استفاده از داروهای سركوب‌كننده سیستم ایمنی است.

وی افزود: با توجه به اینكه واریانت دلتا این قدرت را داشت كه میزان زیادی از بیماران را دچار درگیری ریوی و وخامت حال كند و با این وخامت بیماری، پزشكان مجبورند كه از داروهای سركوب كننده سیستم ایمنی از جمله كورتون استفاده كنند و این نكته هم می‌تواند باعث شود كه فرد مبتلا به كرونا، با این داروها هم به بیماری قارچ سیاه مبتلا شود.

عامل بیماری‌زای قارچ سیاه در كجا وجود دارد؟
قارچ سیاه مسری نیست
صالحی با بیان اینكه این قارچ همه جا وجود دارد و در خاك، كود، مواد گندیدنی و مواد كپك زده منتقل می‌شود، اما از فرد به فرد سرایت نمی‌كند، گفت: میزان شیوع دقیق بیماری قارچ سیاه مشخص نیست. در هندوستان گزارشاتی وجود دارد كه از بیماران كرونایی شدید و بستری در بیمارستان حدود یك تا دو در هر 1000 بیمار مبتلا می‌شوند.

وی گفت: مشكل دارویی بیماران مبتلا به قارچ سیاه طی یكی دو هفته گذشته مرتفع شد و اكنون مشكلی نداریم. در حال حاضر در بیمارستان امام بیش از 120 بیمار كرونای مبتلا به قارچ سیاه داریم كه اقدامات درمانی آنها با كمك تیم‌های تخصصی و فوق تخصصی پیش می‌رود. در عین حال حدود 380 بیمار مبتلا به كرونا در بیمارستان امام (ره) تهران بستری هستند.

قارچ سیاه می‌تواند اوضاع كرونایی‌ها را وخیم‌تر كند
صالحی با اشاره به درصد مرگ و میر در میان بیماران مبتلا به قارچ سیاه، گفت: به طور كلی در بهترین مراكز درمانی دنیا درصد مرگ و میر مبتلایان به بیماری قارچ سیاه، حدود 45 تا 50 درصد است. حال در افراد مبتلا به كرونا هم بروز قارچ سیاه می‌تواند اوضاع را وخیم‌تر كند. برخی مطالعات میزان مرگ افراد مبتلا به كرونایی كه به قارچ سیاه هم مبتلا شده‌اند، ‌ تا 60 یا 70 درصد هم نشان داده‌اند.

چگونه از بروز قارچ سیاه پیشگیری كنیم؟
وی درباره نحوه پیشگیری از بروز قارچ سیاه، گفت: چند نكته بسیار حائز اهمیت است؛ اول تزریق واكسن كروناست كه بسیار موثر است. نكته دیگر كنترل قند خون در افراد دیابتی است كه هم باعث می‌شود به انواع شدید بیماری دچار نشوند و به تبع آن نیاز به اكسیژن‌درمانی و درمان با داروهای سركوب‌كننده سیستم ایمنی نداشته و در نهایت به قارچ سیاه مبتلا نشوند. نكته مهم سوم بحث رعایت رژیم غذایی است. افراد در زمان ابتلا به كرونا سعی كنند كه قندشان كنترل شود، در دوره بیماری غذاهای شیرین، شكلات و پرخوری در مصرف مواد شیرین نداشته باشند. در عین حال پزشكان هم باید حواس‌شان به كنترل قند بیمار و همچنین میزان مصرف داروهای سركوب‌كننده سیستم ایمنی در درمان كرونا باشد. افراد مبتلا به كرونا هم بعد از ترخیص تا مدتی ترجیحا با موادی مانند خاك، كود، مواد غذایی فاسد شده و... مواجهه نداشته باشند. اگر علائم خفیفی از بیماری قارچ سیاه را دیدند، مانند درد دور چشم، سوزش یا گز گز گونه، سردردهای یك‌طرفه شدید و... ابتدا به پزشك مراجعه كنند تا معاینه شوند و اگر مبتلا هستند اقدامات لازم برایشان انجام شود.

صالحی گفت: معمولا قارچ سیاه در بیماران مبتلا به كرونا سینوس و چشم را درگیر می‌كند كه معمولا با گزگز ناحیه گونه، سردردها یا تاری دید یك‌طرفه، ‌چشم درد، بیرون زدگی چشم یا افتادن پلك، لكه‌های سیاه اطراف چشم، در ناحیه دهان یا در حفره بینی ببیند. اگر چنین علائمی وجود داشت فرد برای بررسی بیشتر مراجعه كند.

دسترسی سریع