باورهای اشتباهی كه شما را از فواید واكسن كرونا محروم می‌كند

علی‌رغم این كه سازمان بهداشت جهانی، مجامع علمی و تقریبا همه متخصصان راهكار اصلی مقابله با كرونا و قطع زنجیره پاندمی را واكسیناسیون عمومی می‌دانند ولی همچنان بعضی از مردم برای واكسینه شدن مردد هستند و یا به طوركلی از اساس با آن مخالفند.

1400/07/07
|
11:56

به گزارش ایسنا و بنابر اعلام روابط عمومی دانشگاه علوم پزشكی شهیدبهشتی، آنچه كه درادامه می خوانید متدوال‌ترین دلایل برخی از مردم برای واكسن نزدن است كه دكتر شروین شكوهی رییس بخش عفونی بیمارستان امام حسین(ع) و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشكی شهیدبهشتی بی‌پایه و اساس بودن این باورها را از نظر علمی شرح می‌دهد.

بنابر اعلام روابط عمومی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، برخی باورهای اشتباه درباره واكسن‌ها و پاسخ دكتر شكوهی به آنها را در پی می‌خوانید:

1- صبر می‌كنم تا واكسن های باكیفیت تر در دسترس قرار گیرد.

تمام واكسن‌هایی كه مجوز استفاده دارند از نظر میزان كاهش مرگ و میر تفاوت چندانی باهم ندارند و تاثیرات مثبت تمامی این واكسن ها ثابت شده، چرا كه بیشترین كاری كه همه واكسن های موجود در دنیا انجام می دهند كاهش مرگ و میر است.

ضمن این كه به طور واضح و به صورت رسمی اعلام شده كه واكسن هایی هماننند فایزر در صورت وارد شدن به كشور صرفا برای چه گروه‌هایی مورد مصرف دارد. بنابراین هر واكسنی موجود بود استفاده كنید تا بتوانیم زودتر پاندمی را كنترل و از جهش های ویروس پیشگیری كنیم.

هر واكسنی در دسترس بود و هرچه زودتر استفاده شود به نفع همه مردم دنیاست.

2- از بی خطر بودن واكسن ها مطمئن نیستم؟

به گفته سازمان جهانی بهداشت (WHO) واكسن ها بسیار كم خطرند و سالانه جان دو تا سه میلیون نفر را در جهان نجات می دهند.

با این حال هیچ واكسنی هم كاملا بی‌خطر نیست، اما ریسكی كه از تزریق آن ها متحمل می شویم در مقابل منافعی كه به همراه دارند بسیار ناچیز است.

مثلا درد در ناحیه بازو از جمله عوارض جانبی تزریق واكسن است، ولی این درد معمولا شدید نیست. عوارض جدی‌تری هم ممكن است رخ بدهند، ولی احتمال بروز آنها بر اساس تخمین‌های سازمان جهانی بهداشت "بسیار نادر" است. به گفته این سازمان "احتمال آسیب دیدن فرد از خود بیماری بسیار بیشتر از آسیب دیدنش بر اثر تزریق واكسن بیماری است".

بیشتر واكسن‌هایی كه امروزه از آنها استفاده می‌كنیم، دهه‌هاست كه مورد استفاده هستند و جان میلیون‌ها نفر را نجات داده‌اند.

3- واكسن‌ها باعث جهش های سلولی در بدن می شوند.

واكسن ها به هیچ عنوان وارد ژن بدن انسان نمی شود و به طور كلی واكسن ها با تولید پروتئین ایمنی زایی ایجاد می كنند.

همچنین بیشتر واكسن های موجود ویروس‌های كشته شده هستند كه به ژن انسان و ایجاد تغییرات سلولی هیچ ارتباطی ندارد.

4- باعث ناباروری می‌شود.

به هیچ عنوان به شایعاتی كه در شبكه های اجتماعی وجود دارد توجه نكنید و تا به امروز تمام مطالبی كه مبنی بر تاثیر واكسن كرونا بر باروری منتشر شده، هیچ پایه و اساس علمی ندارد و تمام این شایعات از سوی افراد و یا شبكه های غیر علمی منتشر می شود.

5- واكسن‌های تولید داخل و یا وارداتی به ایران بسیار بی كیفیت هستند.

این موضوع ثابت شده كه واكسن كرونا در كاهش مرگ و میر اثر مستقیم دارد و تنها تفاوتی كه واكسن ها با هم دارند در كاهش ابتلا به كروناست كه این موضوع هم درصد های ناچیزی را شامل می شود.

تمام واكسن هایی كه در داخل كشور تولید و یا استفاده می‌شود از استانداردهای قابل قبول كافی برخوردار هستند.

تمام واكسن‌هایی كه در ایران مصرف می شود تاییدیه معتبرترین سازمان‌های بهداشتی و علمی جهان را دارد و در تمام كشورهای پیشرفته مورد استفاده قرار گرفته است.

6- جوان و سالم هستم و نیازی به تزریق واكسن كرونا ندارم.

اگرچه اكثر افراد این بیماری را بدون مشكل طی می‌كنند، ولی همچنان خطر بیماری و احتمال بالای انتقال به سایر اعضای خانواده و همكاران و عوارض احتمالی ناشی از آن بسیار بالاتر از واكسن است و هیچ فردی در برابر ابتلا به نوع شدید بیماری مصون نیست.

7- یك یا چند بار به كرونا مبتلا شده ام و آنتی بادی طبیعی در بدنم ایجاد شده است.

ذات تمام ویروس‌ها از جمله كرونا، گریز از سیستم ایمنی بدن است در صورتی كه واكسن طراحی شده تا ایمنی بدن را تضمین كند، بنابراین باید توجه داشته باشیم كه باقی ماندن ایمنی به دنبال تزریق واكسن پایدارتر و ایمن تر در مقایسه با ایمنی طبیعی است.

اگر چنانچه یك یا چند بار به ویروس كرونا مبتلا شده‌اید و اكنون از واكسن علیه این بیماری هم استفاده كنید مطمئنا ایمنی بسیار باكفایت، مطمئن‌تر و قابل قبول‌تری در برابر جهش كرونا خواهید داشت.

بی‌تردید ایمنی‌زایی برای افرادی كه به كرونا مبتلاشده و واكسن هم دریافت كرده اند به مراتب بیشتر است.

8- خیلی از كسانیكه واكسن استفاده كرده اند دوباره به كرونا مبتلا شده‌اند، بنابراین واكسن‌ها بی‌اثر هستند.

اثرگذاری واكسن‌ها در كاهش مرگ و میر و پیشگیری از وخامت وضعیت بیماری تاثیر چشمگیر دارد ولی در عین حال درصد قابل قبولی هم از مبتلا شدن پیشگیری می‌كند، در عین حال علیرغم تزریق دو دوز واكسن كرونا دوباره مبتلا شدن به این ویروس موضوع عجیبی نیست؛ در حالی كه به میزان قابل توجهی در صورت ابتلا از مرگ و میر پیشگیری خواهد كرد.

9- از عوارض استفاده از واكسن مثل تشنج و لخته شدن خون می‌ترسم.

عوارض واكسن به مراتب كمتراز ابتلا به ویروس كروناست، یعنی این كه اگر به ویروس مبتلا شوید به مراتب عوارض بیشتری نسبت به تزریق واكسن دارد چه بسا كه ممكن است عارضه هایی كه در پی ابتلا به كرونا ایجاد می شود تا سالها با شما همراه باشد.

10- كرونا به ژنتیك بستگی دارد و ممكن نیست به این بیماری مبتلا شوم.

به طور طبیعی ویروس مدام دستخوش تغییرات و جهش‌های گوناگون می‌شود. بنابراین هیچ كسی در برابر ابتلا به كرونا مصون نیست ضمن این كه احتمال دارد برخی افراد به مدل های بدون علامت كرونا مبتلا شده باشند.

بر اساس آمار و داده‌ها 20 تا 30 درصد مبتلایان به كرونا ممكن است علامتی از ابتلا به ویروس نداشته باشند و بنابراین حتما در اولین فرصت نسبت به كرونا خود را واكسینه كنید؛ چرا كه هیچ تضمینی وجود ندارد كه دفعه بعد هم كه مبتلا شوید بدون علامت باشید و ممكن است با شرایط سخت كرونا روبه رو شوید.

11- واكسن ابزار جاسوسی و حقه‌ای برای فروش دارو توسط شركت‌های داروسازی است.

اگر حقه بازی برای شركت دارویی باشد این سوال مطرح می شود كه چرا كشورهایی كه بیشترین مرگ و میر كرونایی را داشته اند به محض واكسینه شدن در برابر این بیماری، در حال بازگشت به زندگی عادی هستند و مرگ و میرها صفر و یا به پایین ترین میزان خود رسیده است.

بی‌تردید واكسن‌ها نقش موثری در تضمین سلامت جامعه و كاهش آمار مبتلایان به كرونا دارد.

دسترسی سریع