شیادی با كارت واكسن‌ جعلی/ وزارت بهداشت: دستكاری سامانه امكانپذیر نیست اما جعل ممكن است!

برخی سودجویان با سوء استفاده از نبود واكسن آسترازنكا، با دریافت مبالغی، كارت واكسن جعلی صادر می‌كنند.

1400/07/03
|
13:35

خبرگزاری فارس - گروه سلامت: چند روز قبل بود كه رئیس پلیس آگاهی تهران از دستگیری 2 باند جعل كننده كارت های واكسن تقلبی خبر داد. این افراد كارت های زیادی را جعل و در اختیار مردم قرار داده بودند. او با بیان اینكه از هموطنان تقاضا داریم واكسیناسیون را در مراكز معتبر وزارت بهداشت انجام دهند، افزود: هیچ چیزی را به اسم واكسن غیر از وجود آن در مراكز معتبر نباید پذیرفت. همه ماجرا از كمبود واكسن‌های وارداتی آسترازنكا و اسپوتنیك شروع شد، واكسن هایی كه برای سفر به كشورهای خارجی خصوصا كشورهای عربی مورد تایید هستند. همین موضوع باعث شد تا سودجویان در كمین نشسته از این فرصت استفاده كرده و از راه دلالی و جعل واكسن مبالغ هنگفتی را به جیب بزنند.

*صدور كارت جعلی واكسن

برخی سودجویان با سوء استفاده از نبود واكسن آسترازنكا، با دریافت مبالغی، كارت واكسن آسترازنكا صادر می‌كنند. هرچند كه مسوولان مسئولان وزارت بهداشت می‌گویند دستكاری در اطلاعات واكسن تخلف و جرم است. برخی از این افراد دز اول واكسن خود را دریافت كرده اند و برای دریافت دز دوم واكسن خود در مراكز بهداشتی و درمانی سرگردان شده اند و برخی دیگر نیز اصرار دارند كه واكسن آسترازكا دریافت كنند.

این اتفاق درحالی رخ می دهد كه در حال حاضر بیش از 90 درصد مراكز واكسیناسیون، واكسن چینی سینوفارم تزریق می‌كنند. حالا در این شرایط عده‌ای دست‌ به كار شده‌اند. گزارش های منتشر شده در رسانه ها حاكی از این موضوع است كه این افراد با گرفتن مبالی و با دسترسی به سامانه‌های وزارت بهداشت اطلاعات واكسن تزریق‌شده را پاك یا دستكاری می‌كنند و در اغلب موارد آن را به آسترازنیكا تغییر می‌دهند؛ موضوعی كه به گفته مسئولان وزارت بهداشت تخلف و جرم است.
پیگیری های خبرنگار فارس نشان می دهد كه به دلیل كمبود واكسن های اسپوتنیك و آسترازنكا باعث شده است معدود مراكزی كه این واكسن را موجود دارند به افراد متقاضی دز دوم تزریق كنند.این موضوع درحالی است كه تا كنون و بر اساس اعلام وزارت بهداشت آمار تزریق واكسن آسترازنكا در نوبت اول 4203968 دز و آمار تزریق واكسن آسترازنكا نوبت دوم به عدد 1592464 رسیده است. از سوی دیگر وعده مسوولان وزارت بهداشت برای تامین سبد متفاوت واكسن به دلایل گوناگون محقق نشد و مردم كشور برای تزریق واكسن انتخابی جز سینوفارم و بركت ندارند. با این حال اشخاصی كه می‌خواهند به كشوری سفر كنند كه سینوفارم را در جدول واكسن‌های مورد تأیید قرار نداده، در انتظار واردات آسترازنكا، واكسیناسیون‌شان را به تعویق می‌اندازند.

اما آشفته بازار صدور واكسن تنها به این موضوع ختم نمی شود و كسانی كه به‌ گفته خودشان تمایلی به تزریق واكسن ندارند نیز میتوانند با پرداخت مبالغی كارت واكسن دریافت كنند! برخی از این افراد اعلام می كنند كه با مراجعه به برخی پایگاه های بهداشت بدون تزریق واكسن كارت واكسن دریافت كرده اند!

*ثبت اشتباهی واكسن كرونا

از سوی دیگر با آغاز به كار سامانه سماح برای ثبت نام زائران اربعین حسینی و اجباری شدن دریافت كارت الكترونیكی واكسن برخی از زوار حسینی متوجه شدند كه علی رغم تزریق واكسن كرونا نام آنها در سامانه وزارت بهداشت ثبت نشده است كه همین موضوع باعث ایجاد نگرانی و آشفتگی آنها شد و این افراد مجبور شدند برای ثبت نام مجدد خود به پایگاه های بهداشت مراجعه كنند.

اما این هم تمام ماجرا نیست و برخی دیگر از هموطنان اعلام كردند علی رغم اینكه نوبت اول یا دوم واكسن دریافتی آنها متقاضی واكسن بركت یا سینوفارم بوده اند و به آنها اعلام شده كه واكسن مورد نظرشان برای آنها تزریق شده است اما در سامانه های وزارت بهداشت نام واكسن دریافتی آنها اشتباه ثبت شده كه این موضوع نیز باعث ایجاد نگرانی و سردرگمی آنها شده است.

*تقلب و جرم در صدور كارت واكسن

مسئولان وزارت بهداشت امكان تغییر در اطلاعات ثبت‌شده برای واكسیناسیون را رد نمی‌كنند اما تاكید می‌كنند كه این اقدام تنها برای رفع خطاهای رخ‌داده در تزریق میلیون‌ها واكسن است و تغییر نوع و برند واكسن تزریق‌شده برای صدور كارت‌های بین‌المللی تخلف و جرم به شمار می‌رود. محمدمهدی گویا، رئیس مركز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت، درباره درآمدزایی با تغییر اطلاعات واكسن و سودجویی عده‌ای گفت: چنین موضوعی به ما گزارش نشده اما اگر به هر دلیلی این مسئله صورت گرفته باشد، تقلب و جرم از سوی كارشناس مربوطه و شهروندی است كه در این عمل نقش داشته‌اند. چنین مواردی به‌شدت از سوی وزارت بهداشت و دستگاه قضایی پیگیری خواهد شد.

*رد ادعای فروش كارت واكسن كرونا

سید حیدر محمدی مدیركل دارو و مواد تحت كنترل سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت با رد ادعای فروش كارت واكسن كرونا و فروش آن به مبلغ 2 تا 5 میلیون تومان برای واكسن آسترازنكا و دستكاری سامانه وزارت بهداشت برای ثبت آن گفت: سامانه ما امنیت بالایی دارد و تا به امروز اتفاقی برای این سامانه رخ نداده است. به عنوان مثال مواد مخدر ممنوع است اما آیا همكاران ما در ناجا مواد مخدر كشف نمی كنند؟ تنها سامانه معتبر سامانه وزارت بهداشت است. این خبر را نمی توان كاملا رد كرد چون ممكن است عده ای سودجو این كار را انجام دهند.

وی تاكید كرد: تمامی اطلاعات واكسن از قبیل تاریخ و زمان تزریق واكسن، نام تجاری واكسن، شماره پچ واكسن و شماره اختصاصی و تاریخ تولید و انقضای واكسن در سامانه واكسن وزارت بهداشت ذكر شده و از سامانه ای گرفته می‌شود كه تاریخ و زمان دقیق تزریق واكسن ذكر شده است. تمامی سامانه های ما به هم متصل هستند. قطعا می‌گویم دستكاری در این سامانه امكانپذیر نیست، اما برخی می‌توانند كارت جعلی واكسیناسیون را بفروشند. به راحتی می توان فردی كه واكسن زده و نزده را با ورود كدملی در این سامانه راستی آزمایی كرد. فقط نام افرادی كه واكسن زده باشند در این سامانه قید شده است.

با توجه به ادامه روند خوب و قابل قبول واكسیناسیون در كشور باید دید مسوولان وزارت بهداشت برای رفع مشكلات واكسیناسیون و جلوگیری از سودجویی این عده چه تمهیداتی را خواهد اندیشید.

دسترسی سریع