اگر از بیمار كرونایی در منزل مراقبت می‌كنید، بدانید...

ایسنا/خراسان رضوی اگر به بیماری كروناویروس 2019 (كووید -19) مبتلا هستید و در خانه از خود و یا بیماری مبتلا به كووید-19 مراقبت می‌كنید ممكن است سئوالاتی ذهن شما را مشغول كند؛ اینكه چه زمان فرد بیمار نیاز به مراقبت‌های اورژانسی دارد؟

1400/06/28
|
11:10

چه مدت باید قرنطینه باشد؟ برای جلوگیری از انتشار ویروس چه كاری می‌توانید انجام دهید؟ چگونه می‌توانید از یك عزیز بیمار حمایت كنید و استرس خود را كنترل كنید؟ و دیگر موارد.

به نقل از نیوز، اكثر مبتلایان به كووید-19 فقط بیماری خفیفی را تجربه می‌كنند و در خانه نیز بهبود می‌یابند. علائم ممكن است چند روز طول بكشد و افرادی كه به این ویروس مبتلا هستند احتمالا در عرض یك هفته احساس بهتری خواهند داشت. با این حال، افراد مسن و افراد در هر سنی با شرایط پزشكی خاص باید به محض شروع علائم با پزشك خود تماس بگیرند. این عوامل افراد را بیشتر در معرض خطر جدی بیماری كووید -19 قرار می‌دهند.

درمان با هدف تسكین علائم شامل استراحت، مصرف مایعات و داروی مسكن است بنابراین توصیه‌های پزشك را در مورد مراقبت و قرنطینه شدن در منزل برای خود یا بیمار دنبال كنید و در صورت داشتن هرگونه سوال در مورد درمان با پزشك مشورت كنید. به فرد بیمار كمك كنید تا مواد غذایی و داروهای خود را به موقع دریافت كند.

همچنین مهم است كه در نظر بگیرید، چگونه مراقبت از یك فرد بیمار می‌تواند بر سلامت شما تاثیر بگذارد. اگر سن شما بالاست یا بیماری خاصی مانند بیماری قلبی یا ریوی یا دیابت دارید ممكن است در معرض خطر بیشتری از بیماری جدی ناشی از كووید- 19 باشید بنابراین در صورت امكان خود را از فرد بیمار جدا كرده و شخص دیگری را برای ارائه مراقبت در نظر بگیرید.
علائم هشداردهنده اضطراری

علائم بیمار را با دقت كنترل كنید. اگر به نظر می‌رسد علائم بدتر می‌شوند با پزشك تماس بگیرید. پزشك ممكن است استفاده از پالس‌ اكسیمتر خانگی را توصیه كند، به ویژه اگر فرد بیمار دارای عوامل خطر بیماری شدید و علائم كووید-19 شدید باشد. پالس اكسیمتر یك گیره پلاستیكی است كه به انگشت متصل می‌شود. این دستگاه می‌تواند با اندازه‌گیری میزان اكسیژن در خون به بررسی تنفس كمك كند. میزان اكسیژن كمتر از 92 ممكن است نیاز به بستری شدن را افزایش دهد. اگر پزشك پالس اكسیمتر را توصیه می‌كند، مطمئن شوید كه نحوه استفاده صحیح از دستگاه را فرا گرفتید و در هنگام خواندن میزان اكسیژن باید با پزشك تماس بگیرید.

اگر شما یا فرد مبتلا به كووید علائم هشداردهنده اضطراری را تجربه كردید به مراقبت‌های پزشكی فوری نیاز دارید. در صورت عدم بیدار شدن بیمار یا مشاهده علائم اضطراری با شماره اورژانس محلی خود تماس بگیرید. علائم شامل موارد ذیل است:

• مشكل در تنفس

• درد یا فشار مداوم قفسه سینه

• گیجی

• كبودی لب‌ها یا صورت

• ناتوانی در بیدار ماندن

• رنگ‌پریدگی، مشاهده رنگ خاكستری یا آبی در لب یا بستر ناخن (با توجه به رنگ پوست).
جلوگیری از آلوده كردن دیگران

اگر مبتلا به كووید-19هستید، می‌توانید از گسترش عفونت با ویروس كووید-19 جلوگیری كنید:

• از محل كار، مدرسه و اماكن عمومی دور باشید و در خانه بمانید مگر اینكه به دنبال مراقبت‌های پزشكی باشید؛

• استفاده از وسایل نقلیه عمومی، خدمات سواری اشتراك یا تاكسی خودداری كنید؛

• تا آنجا كه ممكن است در یك اتاق، دور از خانواده و افراد دیگر در قرنطینه بمانید كه این مورد شامل غذا خوردن در اتاق نیز می‌شود. پنجره‌ها را باز كنید تا هوا در گردش باشد همچنین در صورت امكان از حمام جداگانه استفاده كنید؛

• تا جایی كه ممكن است از حضور در فضای مشترك خانه خود اجتناب كنید. هنگام استفاده از فضاهای مشترك، حركات خود را محدود كنید. آشپزخانه و سایر فضاهای مشترك خود را به خوبی تهویه كنید. حداقل 6 فوت (2 متر) از اعضای خانواده خود فاصله بگیرید؛

• سطوح اغلب لمس شده در اتاق و حمام جداگانه خود مانند دستگیره درها، كلیدهای روشنایی و لوازم الكترونیكی را هر روز تمیز كنید؛

• از به اشتراك گذاشتن وسایل شخصی منزل مانند ظروف، حوله، ملحفه و لوازم الكترونیكی خودداری كنید؛

• در نزدیكی دیگران از ماسك استفاده كنید و ماسك صورت را هر روز عوض كنید؛

• اگر پوشیدن ماسك صورت امكان‌پذیر نیست، هنگام سرفه یا عطسه، دهان و بینی خود را با دستمال یا آرنج بپوشانید. سپس دستمال را دور بیندازید یا آن را بشویید،

• به‌طور مرتب دستان خود را حداقل 20 ثانیه با آب و صابون بشویید یا از ضدعفونی‌كننده‌های حاوی الكل استفاده كنید كه حداقل 60 درصد الكل دارند.
محافظت از خود در زمان مراقبت از بیمار مبتلا به كووید-19

مراكز كنترل و پیشگیری از بیماری‌های ایالات‌متحده (CDC) و سازمان بهداشت جهانی (WHO) برای محافظت از خود در زمان مراقبت از بیمار مبتلا به كووید-19 توصیه می‌كنند:

دستان خود را تمیز و دور از صورت نگه دارید

به‌طور مكرر دستان خود را حداقل 20 ثانیه با آب و صابون بشویید، به ویژه پس از تماس نزدیك با بیمار یا حضور در اتاق فرد بیمار. اگر آب و صابون در دسترس نیست از ضدعفونی‌كننده دست استفاده كنید كه حداقل 60 درصد الكل دارد. از دست زدن به چشم‌ها، بینی و دهان خودداری كنید.

از ماسك صورت استفاده كنید

اگر لازم است با فردی كه بیمار است در یك اتاق باشید و او قادر به استفاده از ماسك صورت نباشد، شما از ماسك صورت استفاده كنید. حداقل 6 فوت (2 متر) از فرد بیمار فاصله بگیرید. هنگام استفاده از ماسك به آن دست نزنید. اگر ماسك شما خیس یا كثیف شد آن را با ماسك خشك و تمیز جایگزین كنید. ماسك استفاده شده را دور انداخته و دستان خود را بشویید.

مرتب خانه خود را تمیز كنید

هر روز، از اسپری‌های تمیزكننده خانگی یا دستمال مرطوب برای تمیز كردن سطوحی كه اغلب لمس می‌شوند ازجمله پیشخوان، رومیزی و دستگیره درب استفاده كنید. از نظافت اتاق و حمام جداگانه بیمار خودداری كنید. ملحفه و ظروف بیمار را جدا بگذارید.

مراقب لباس‌های آلوده بیمار باشید

لباس‌های كثیف را تكان ندهید. از شوینده معمولی برای شستن لباس‌های فرد بیمار استفاده كنید. از گرم‌ترین حالت ممكن استفاده كرده و بعد از قرار دادن لباس در خشك‌كن دست‌های خود را بشویید. لباس‌ها را كاملا خشك كنید. اگر به لباس كثیف بیمار دست می‌زنید، دستكش‌ یكبار مصرف بپوشید و وسایل را از بدن خود دور كنید. بعد از برداشتن دستكش، دستان خود را بشویید. دستكش و ماسك‌های كثیف را در سطل زباله دربدار در اتاق فرد بیمار قرار دهید. لباس‌ها را تمیز و ضدعفونی كنید و بعد از آن دستان خود را بشویید.

مراقب ظروف باشید

هنگام دست زدن به ظروف، فنجان‌ها یا وسایلی كه شخص بیمار استفاده می‌كند، دستكش بپوشید. وسایل را با صابون و آب داغ یا در ماشین‌ظرفشویی بشویید. بعد از برداشتن دستكش یا دست زدن به وسایل استفاده شده، دستان خود را تمیز كنید.

از تماس مستقیم با مایعات بدن فرد بیمار خودداری كنید

هنگام ارائه مراقبت‌های دهانی و تنفسی و هنگام برخورد با مدفوع، ادرار یا سایر زباله‌ها از دستكش یكبار مصرف و ماسك صورت استفاده كنید. دستان خود را قبل و بعد از برداشتن دستكش و ماسك بشویید.

از پذیرش بازدیدكنندگان غیرضروری در خانه خودداری كنید

تا زمانی كه شخص بیمار به‌طور كامل بهبود نیافته و علائم یا نشانه‌هایی از بیماری كووید-19 نداشته باشد به بازدیدكنندگان اجازه ورود ندهید.
پایان دادن قرنطینه

برای جدا كردن فرد مبتلا به ویروس كووید-19 از افرادی كه بیمار نیستند از قرنطینه و انزوا استفاده می‌شود. در صورت ضعف سیستم ایمنی، در مورد زمان پایان دادن به انزوای خانگی با پزشك مشورت كنید. اگر فكر می‌كنید یا می‌دانید كه مبتلا به كووید-19 هستید و علائم آن را دارید، CDC توصیه می‌كند به این موارد دقت كنید:

• حداقل 10 روز از شروع علائم شما گذشته باشد؛

• حداقل 24 ساعت بدون استفاده از داروهای كاهنده تب بدون هیچ تبی سپری شده باشد؛

• علائم دیگر در حال بهبود باشند (از دست دادن حس چشایی و بویایی ممكن است هفته‌ها یا ماه‌ها پس از بهبودی ادامه یابد اما نباید به این دلیل پایان قرنطینه را به تاخیر انداخت).

اكثر مردم برای تصمیم‌گیری در مورد اینكه چه زمانی می‌توانند در اطراف دیگران باشند، نیازی به آزمایش ندارند.
اگر به‌طور كامل واكسینه نشده‌اید و از فرد بیمار مراقبت می‌كنید

اگر از شخصی كه مبتلا به كووید-19 است مراقبت می‌كنید و كاملا واكسینه نشده‌اید، CDC توصیه می كند كه بعد از آخرین تماس خود با فرد بیمار به مدت 14 روز قرنطینه شده و مراقب علائم كووید-19 باشید. سعی كنید از افراد خانواده خود دوری كنید. در صورت بروز علائم نیز قرنطینه شوید. سایر گزینه‌ها ممكن است شامل پایان قرنطینه پس از 10 روز در صورت عدم وجود علائم و آزمایش نشدن یا پایان قرنطینه پس از هفت روز در صورت دریافت نتیجه منفی آزمایش باشد.

به مدت 14 روز به دنبال علائم باشید

14 روز علائم كووید-19 را بررسی كنید البته اگر موارد ذیل در مورد شما صادق باشد نیازی به قرنطینه ندارید:

• كاملا واكسینه شده‌اید و هیچ علامتی از كووید-19 ندارید

• در سه ماه گذشته مبتلا به كووید-19 شدید و بهبود یافته‌اید و بدون علائم كووید-19 هستید.

در صورت واكسیناسیون كامل، حتی اگر علائمی ندارید سه تا پنج روز پس از قرار گرفتن در معرض بیمار تحت آزمایش قرار بگیرید همچنین توصیه می‌شود كه به مدت 14 روز پس از قرار گرفتن در معرض بیمار تا زمانی كه به نتیجه آزمایش منفی نرسیده‌اید، از ماسك در مكان‌های عمومی استفاده كنید.
كنار آمدن با استرس مراقبت

با بهبودی شما یا بیمار تحت مراقبت شما، به دنبال حمایت عاطفی باشید. از طریق پیامك، تماس تلفنی یا ویدئو كنفرانس با دیگران در ارتباط باشید. نگرانی‌های خود را به اشتراك بگذارید و بیش از اندازه اخبار مربوط به كووید-19 را دنبال نكنید. استراحت كنید و بر فعالیت‌های لذت‌بخش مانند مطالعه، تماشای فیلم یا بازی‌های آنلاین تمركز كنید.

وقتی از یك عزیز كه به بیماری كووید -19 مبتلا است، مراقبت می‌كنید، ممكن است شما نیز دچار استرس شوید. ممكن است نگران سلامتی خود و شخص بیمار باشید و این می‌تواند بر توانایی خوردن، خوابیدن و تمركز شما تاثیر بگذارد و مشكلات مزمن سلامتی را بدتر كند.

اگر بیماری روانی مانند اضطراب یا افسردگی دارید، به درمان خود ادامه دهید. اگر وضعیت شما بدتر شد با پزشك یا متخصص بهداشت روانی خود تماس بگیرید.

برای مراقبت از خود، مراحل زیر را دنبال كنید:

• یك برنامه روزانه ازجمله دوش گرفتن و تعویض لباس را رعایت كنید؛

• از اخبار كووید-19 ازجمله رسانه‌های اجتماعی، فاصله بگیرید؛

• غذاهای سالم بخورید و آب بدن خود را حفظ كنید؛

•ورزش كنید؛

•به اندازه كافی بخوابید؛

• تمرین كششی، تنفس عمیق یا مدیتیشن داشته باشید؛

• بر فعالیت‌های لذت‌بخش تمركز كنید؛

• با دیگران ارتباط برقرار كرده و احساس خود را به اشتراك بگذارید.

مراقبت از خود می‌تواند به شما در مقابله با استرس كمك كند. همچنین به شما كمك می‌كند تا بتوانید از بهبودی شخص مورد علاقه خود حمایت كنید.

دسترسی سریع