یك اپیدمیولوژیست با تاكید بر اینكه باید بازگشاییها را به شكل مرحله بندی شده انجام دهیم، مشروط بر اینكه بخش اعظم كشور واكسن تزریق كرده باشند، گفت: از روزی كه دز اول واكسن را به اكثریت افراد جامعه تزریق كنیم،
پنج هفته بعد میتوانیم بگوییم كه این اكثریت مصون شدهاند. ما هنوز تا رسیدن به این نقطه فاصله زیادی داریم و شاید هنوز قضاوت درباره بازگشت به شرایط عادی زود باشد.
دكتر مسعود یونسیان در گفتوگو با ایسنا، درباره وضعیت كووید 19 در كشور، گفت: آغاز و ورود پیك پنجم در كل كشور به صورت یكسان نبوده است و بنابراین خروج از پیك هم در تمام كشور الزاما یكسان نخواهد بود. همانطور كه پیك پنجم از استان سیستان و بلوچستان، هرمزگان و بوشهر آغاز شد، بعد یكسری استانهای دیگر وارد شدند و طبیعی است كه خروج هم همزمان نباشد.
طبق آمار كلی كشور پیك پنجم را پشت سر گذاشته ایم
وی افزود: با توجه به اینكه اغلب استانهای كشور از جمله استان تهران پیك را پشت سر گذاشتهاند، در آمار كلی كشور شاهدیم كه پیك پنجم را پشت سر گذاشتهایم، اما ممكن است كه هنوز در تمام استانها به قله پیك نرسیده باشیم و بنابراین اگر بخواهیم دقیقتر صحبت كنیم باید به صورت استانی اظهارنظر كنیم. حتی شاید واحدهای كوچكتر از استان هم دقیقتر باشد، اما از آنجایی كه دادههایی كه منتشر میشوند، در سطح استانی است، در نتیجه در سطح استان میتوان ارزیابی كرد كه بر اساس دادهها خوشبختانه اغلب استانهای ما پیكشان را از نظر تعداد موارد جدید ابتلا پشت سر گذاشتند.
چرایی ادامه مرگهای 3 رقمی در كشور
یونسیان درباره چرایی ادامه مرگهای سه رقمی، گفت: البته انتظار ما این بود كه تا پایان هفته قبل كاهشی بیش از چیزی كه اتفاق افتاد را شاهد باشیم، اما باید توجه كرد كه ابتدا مراجعات سرپایی كاهش پیدا میكند، بعد از آن با فاصله چند روز بستریها و بعد هم با فاصله حدود دو تا چهار هفته یا حتی بیشتر مرگها كاهش پیدا میكنند. بر این اساس تعداد مرگهایی كه اكنون شاهدیم، مربوط به بستریهای هفتههای گذشته است. بنابراین طبیعی است كه مرگها با مقداری تاخیر كاهش پیدا كنند. البته شاید این سوال ایجاد شود كه چرا سرعت كاهش مرگها در حد انتظار نبود؟، این موضوع به جابجاییها و تماسهایی كه در هفته تعطیلات دهه اول محرم داشتیم، بازمیگردد؛ اعم از افرادی كه مسافرت رفتند یا افرادی كه بدون رعایت نكات بهداشتی در عزاداریها حضور پیدا كردند كه هر دو این موارد نیز كم نبوده است. اگر این اتفاقات رخ نمیداد، انتظار داشتیم كه سریعتر شاهد كاهش موارد مرگ باشیم. البته كاهش مرگها را بیش از این هم شاهد خواهیم بود، اما زمان آن را نمیتوان پیشبینی كرد.
واكسن ها چه زمانی مصونیت ایجاد می كنند؟
وی با بیان اینكه افزایش دسترسی به واكسن كرونا و همچنین افزایش سرعت واكسیناسیون در كشور، خبر بسیار خوشایندی است، گفت: با این حال باید حواسمان باشد كه تا زمانیكه واكسن دپو شده و تزریق نشده باشد، تاثیری نخواهد داشت. باید دز دوم واكسنها هم تزریق شود و از هفته دوم بعد از تزریق دز دوم واكسن، عمدتا افراد را مصون تلقی میكنیم و اگر بپذیریم كه بین تزریق دز اول و دز دوم سه هفته فاصله وجود دارد، بنابراین از روزی كه دز اول واكسن را به اكثریت افراد جامعه تزریق كنیم، پنج هفته بعد میتوانیم بگوییم كه این اكثریت مصون شدهاند. ما هنوز تا رسیدن به این نقطه فاصله زیادی داریم و شاید هنوز قضاوت درباره بازگشت به شرایط عادی زود باشد.
هیچ كجای دنیا هنوز به شرایط عادی بازنگشته است
بازگشایی ها مرحله ای باشد
یونسیان با بیان اینكه اصولا باید حواسمان باشد كه در هیچ كجای دنیا هنوز به شرایط عادی بازنگشتند، ادامه داد: در هر كشوری هم كه سعی كردند به شرایط عادی بازگردند، با مشكلاتی مواجه شدند. بنابراین فعلا باید شرایط نزدیك به شرایط عادی را مدنظرمان داشته باشیم و همواره باید احتیاطهای بهداشتی را مانند رعایت در تماسها، رعایت بهداشت تنفسی، تهویه، حداقل حضور در فضای بسته و ... داشته باشیم، اما میتوانیم بازگشاییها را به شكل مرحله بندی شده انجام دهیم، مشروط بر اینكه بخش اعظم كشور واكسن تزریق كرده باشند.
توصیه ها و شروط بازگشایی مدارس و دانشگاه ها
وی درباره بازگشایی مدارس و دانشگاهها، گفت: برای بازگشایی مدارس و دانشگاهها نیز باید به صورت مرحلهبندی شده عمل كرد و نمیتوان با یك قانون كلی بگوییم همه سر كلاس روند یا همه آموزش مجازی داشته باشند. به نظر میرسد كه كلاسهای كم جمعیتتر مانند تحصیلات تكمیلی را میتوان زودتر بازگشایی كرد. در عین حال از آنجایی كه عمدتا كلاسها در فضای بسته تشكیل میشوند، میتوان كلاسهای پر جمعیتتر را به شكل مجازی یا به صورت توامان مجازی و برگزاری حضوری بخشهای عملی داشته باشیم كه میزان تماس از نظر زمانی كوتاهتر شود. درباره مدارس هم به نظر میرسد كه تا زمانیكه والدین و معلمان واكسینه نشدهاند، مضراتش ممكن است قابل ملاحظه باشد.
این اپیدمیولوژیست تاكید كرد: البته به طور كلی بازگشاییها جنبههای بسیار زیادی دارد و به صرف یك ابلاغ و قانون نمیتوان بازگشایی را انجام داد. یكی از جنبههای بازگشایی این است كه درصد ایمنی جامعه چقدر است، جنبه دوم این است كه آموزش و پرورش ما برای مقابله با این شرایط چه تمهیداتی از نظر افزایش فضاهای فیزیكی، افزایش تهویه، كاهش تراكم در كلاسها، افزایش شرایط شستوشوی دست و رعایت بهداشت تنفسی، فراهم كردن ماسك برای دانش آموزان به اندازه كافی و... اندیشیده است. در عین حال جنبه دیگر بازگشایی مدارس این است كه مطالعات عمیقی باید انجام شود و فواید و مضرات بازگشایی و تعطیلی مدارس در برابر هم قرار داده شده و تصمیمی كه كمترین ضرر و زیان را دارد، اتخاذ شود. باید توجه كرد كه هم بستن مدارس و هم بازگشایی آنها، منافع و مضراتی دارد. اینطور نیست كه با تصمیم سادهای مواجه باشیم كه یك سمت آن زیان باشد و سمت دیگرش منفعت و انتظار داشته باشیم كه به سادگی تصمیمگیری كنیم. عامل بعدی بحث تعامل است. به این معنا كه چقدر با مسئولان آموزش و پرورش، مسئولان مدارس، اولیای دانشآموزان و خود دانشآموزان، با شهرداریها كه باید تمهیداتی را برای اولیا فراهم كنند كه بتوانند با وسیله شخصیشان دانشآموزان را به مدرسه برسانند و... تعامل داشتیم.