مقامات بهداشتی و پزشكان هشدار دادند، اسپری بینی از ابتلا به كووید-19 پیشگیری یا آن را درمان نمیكند.
اسپریهای بینی موجود در بازار كاربردهای دیگری دارند، این محصولات فاقد مواد دارویی فعال هستند كه بهطور مستقیم بیماریها را از بین ببرند یا از آنها پیشگیری كنند. آنها نباید بهعنوان جایگزین داروها و واكسنها برای جلوگیری یا درمان عفونت كووید-19 مورد استفاده قرار گیرند.
محققان معتقدند، هر گونه اسپری كه با جلوگیری از چسبندگی ویروس به غشای بینی و با شستوشوی فیزیكی، ویروس را از بینی حذف كند احتمالا قابلیت مقابله با ویروس كرونا و حتی نوع دلتا را دارد.
ناتان جونز، مدیر اجرایی شركت Xlear، سازنده اسپری بینی همچنین مجموعهای از مراقبتهای دندانپزشكی مستقر در یوتا، امریكا توضیح میدهد كه ویروس و انواع آن در مرحله اول با چسبیدن به غشای بینی بهعنوان منبع اصلی عفونت، بیماران را آلوده میكنند.
این شركت اسپری بینی برای مقابله با ویروس مبتنی بر عصاره دانههای گریپفروت طراحی كرده است اما تاكنون سازمان غذا و داروی امریكا (FDA) و مراكز كنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC) در برابر این درخواستها مقاومت كردهاند.
به گفته جونز، این شركت مطالعات متعددی ارائه كرده است كه نشان میدهد، اسپری آن به نابودی ویروس كمك میكند.
ساندرا كشمن، دبیر اجرایی دفتر ستاد CDC، مطالعات مستقل در مورد اثربخشی اسپری بینی را كوچك میداند. در نظر وی، اثر اسپری بینی تنها در درمان علائم است و هیچ شواهد محكمی از نظر كاهش بار ویروسی ارائه نمیدهد.
البته نتایج تحقیقی كه در مجله پزشكی نیوانگلند منتشر شده است، نشان میدهد كه بار ویروسی در بینی و مجاری تنفسی متمركز شده است اما این موارد برای CDC كافی نبوده است و این شركت باید دادههای بیشتری در این زمینه ارائه شود.
شركت بیوتكنولوژی Sanotize مستقر در ونكوور كانادا نیز هنوز مرحله سوم آزمایشهای خود را در چندین كشور برای سنجش اثربخشی اسپری بینی در برابر دلتا آغاز كرده است. به گفته این شركت، آزمایشهای اولیه امیدواركننده بوده است و قبلا تایید موقت برای فروش از سوی سازمانهای بهداشت عمومی ازجمله نیوزیلند را دریافت كرده است. این شركت امیدوار است مرحله سوم آزمایشی تا انتهای سال به پایان برسد.
منابع
newsweek.com
newsinfo.inquirer.net