از واكسن تا سی‌تی‌اسكن؛ آنچه بیماران كرونا باید بدانند

یك فوق تخصص ریه با بیان اینكه ابتلای مجدد میان بیماران بهبودیافته كرونا به كرات مشاهده شده است، گفت: ایمنی فرد مبتلا به كرونا به میزان آنتی بادی و شدت بیماری بستگی دارد؛

1400/06/16
|
16:10

ممكن است میزان آنتی بادی در افرادی كه به نوع شدیدتر كرونا مبتلا شده‌اند بیشتر باشد كه ایمنی طولانی‌تری خواهند داشت.

دكتر حانیه راجی اظهار كرد: همه افراد باید واكسن كرونا را دریافت كنند و حتی كسانی كه به كرونا مبتلا شده‌اند نیز پس از بهبود باید واكسن را دریافت كنند.

فرد مبتلا به كرونا چه زمانی می‌تواند واكسن بزند؟

به گزارش ایسنا، وی با بیان اینكه زمان مناسب تزریق واكسن به شدت علائم و درمان بیمار مربوط می‌شود، افزود: در صورتی كه بیماران درمان آنتی بادی را دریافت كرده باشند، حداقل باید پس از گذشت سه ماه واكسن را تزریق كنند. البته اكنون درمان تجویز آنتی بادی به بیماران در دستور كار نیست و كمتر شده است.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی جندی شاپور اهواز گفت: در شرایط فعلی، افراد مبتلا پس از بهبودی كامل و پایان مدت زمان قرنطینه می‌توانند واكسن را دریافت كنند.

وی با بیان اینكه ابتلای مجدد میان بیماران بهبودیافته كرونا به كرات مشاهده شده است، افزود: ایمنی فرد مبتلا به كرونا به میزان آنتی بادی و شدت بیماری بستگی دارد. ممكن است میزان آنتی بادی در افرادی كه به نوع شدیدتر كرونا مبتلا شده‌اند بیشتر باشد كه ایمنی طولانی‌تری خواهند داشت. ایمنی در فرد مبتلا به كرونا از سه ماه به بالا خواهد بود اما نمی‌دانیم ایمنی تا چه مدت پس از سه ماه در بدن باقی می‌ماند بنابراین فرد مبتلا به كرونا در مدت یك و نیم تا سه ماه نسبت به ابتلای مجدد ایمن است.

كدام واكسن را دریافت كنیم مناسب‌تر است؟

این فوق تخصص ریه گفت: اكنون واكسن‌های بركت، سینوفارم و آسترازنكا در درسترس هستند و قبلا اسپوتنیك هم در دسترس بود. سینوفارم و بركت واكسن‌های تولید شده از ویروس كشته‌شده هستند.

وی افزود: بر اساس توصیه سازمان بهداشت جهانی هیچ كسی منتظر برند خاص واكسن نباشد و بهترین واكسن، در دسترس‌ترین واكسن است.

در صورت ابتلا به كرونا حتما باید سی تی اسكن انجام دهیم؟

راجی در خصوص زمان مناسب برای انجام سی تی اسكن، بیان كرد: ابتلا به كرونا مراحل مختلفی دارد؛ در مراحل اولیه یك سری علائم مانند تب، بدن درد، كوفتگی، بی‌اشتهایی و آبریزش بینی بروز می‌یابد و تا یك هفته هم ادامه پیدا می‌كند، پس از آن بیمار وارد فاز التهابی می‌شود و درگیری ریه در این فاز رخ می‌دهد اما همه افراد وارد فاز التهابی نمی‌شوند و ممكن است تنها علائم خفیف را تجربه كنند.

وی افزود: برخی مبتلایان علائم خفیفی دارند و علائم درگیری ریه در آن‌ها بروز پیدا نكرده است اما سی تی اسكن انجام می‌دهند و شاید در سیر بیماری سه تا چهار مرتبه سی تی اسكن انجام دهند در حالی كه چنین كاری نیاز نیست و اشعه سی تی اسكن هم عوارضی دارد.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی جندی شاپور اهواز گفت: گاهی اوقات سی تی اسكن لازم است اما نباید هر بیمار سی تی اسكن انجام دهد. مهم‌ترین معیار پایش بیماران، علائم و میزان اكسیژن خون آن‌ها است و در صورت نرمال بودن اكسیژن خون و شدید نبودن علائم، نیازی به سی تی اسكن نیست.

وی بیان كرد: برخی اوقات بیماران اصرار دارند یا برخی همكاران به انجام سی تی اسكن مصر هستند و پس از پایان دوره مصرف دارو مجددا از بیمار سی تی اسكن گرفته می‌شود در حالی كه زمان انجام سی تی اسكن برای بهبودی در این بازه زمانی نیست و با تاخیر یعنی حداقل یك تا یك و نیم ماه بعد ایجاد می‌شود.

راجی افزود: برای بررسی شدت بیماری در صورت شدیدتر شدن علائم بالینی و افت اكسیژن خون بیمار، باید سی تی اسكن انجام شود.

دسترسی سریع