طولانی شدن دوران پیك پنجم كرونا كه به واسطه سویه دلتا اتفاق افتاده است، باعث شده این شائبه قوت بگیرد كه احتمالا ورود به پیك ششم، همراه با سویههای «دلتا» و «لامبدا» خواهد بود.
به گزارش خبرنگار مهر، پیك پنجم بیش از اندازه طولانی شده است و در نتیجه آن همچنان آمار مبتلایان و مرگهای روزانه در اثر ابتلا به ویروس دلتا، بالا است. این در حالی است كه پیش بینی میشود با ورود سویه لامبدا به كشور، پیك ششم اتفاق بیافتد.
در همین حال، این نگرانی وجود دارد كه هیچ فاصلهای بین پیك پنجم و ششم ایجاد نشود و سویه لامبدا باعث ورود به پیك ششم شود. در این صورت، تركیبی از دو ویروس جهش یافته را با هم خواهیم داشت كه میتواند نگران كننده باشد.
بررسی آمارهای وزارت بهداشت از وضعیت كرونا در كشور، نشان میدهد در نواحی جنوبی كشور از جمله استانهای بوشهر، هرمزگان، سیستان و بلوچستان، كرمان و نوار شمالی از جمله اردبیل، مازندران، گیلان و گلستان و استانهای قم، تهران، سمنان و تا حدودی یزد، از نظر تعداد بستریهای جدید، قله پیك پنجم را پشت سر گذاشتیم و در مرحله گذر هستیم، اما در استانهای غرب و شمال غرب كشور، هنوز آماری از كاهش نمیبینیم.
در پیك سوم، تعداد فوتیها به ازای هر یك میلیون نفر، حدود 6 نفر و در پیك چهارم، این رقم كمتر شد و در پیك پنجم به حدود هفت نفر در یك میلیون نفر رسید. همچنین، موارد ابتلاء به ازای هر یك میلیون نفر جمعیت در پیك چهارم، تقریباً دو برابر پیك سوم و در پیك پنجم، تقریباً دو برابر پیك چهارم بوده است. یعنی كشندگی پیك پنجم بیشتر از كشندگی پیك های قبلی نیست و حتی كمتر از پیك سوم است، اما موارد ابتلا در پیك پنجم خیلی بالا رفته است.
مسعود یونسیان اپیدمیولوژیست و استاد دانشگاه علوم پزشكی تهران، در واكنش به این موضوع كه آیا وارد پیك ششم خواهیم شد یا خیر، گفت: اگر نتوانیم خیلی زود 50 تا 70 درصد جمعیت كشورمان را در مقابل كرونا واكسینه كنیم، باید نگران پیك ششم باشیم.
پیام طبرسی رئیس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری با عنوان این مطلب كه ممكن است پیك ششم را با جهش لامبدا شاهد باشیم، گفت: احتیاج به مقررات بهداشتی قوی در كشور داریم و تا چنین مقرراتی جاری نشود، هر چقدر هم واكسن تزریق كنیم و دارو در كشور باشد، باز هم كرونا در كشور كنترل نخواهد شد.
وی در ارتباط با ورود سویه لامبدا به كشور، افزود: در برخی كشورهایی كه جهش لامبدا مشاهده شده مانند آمریكا بازهم جهش دلتا بر آن غلبه كرده است اما در برخی كشورهای آسیای جنوب شرقی لامبدا بر دلتا غلبه كرده است.
طبرسی گفت: با ورود جهش لامبدا به كشور پیك بعدی كرونا با درگیری بالاتری آغاز خواهد شد. این جهش واكسن گریزی بیشتری دارد و سن ابتلا را هم كاهش میدهد.
به نظر میرسد ویروس غالب در پیك پنجم، قصد ندارد برود تا شرایط كرونایی كشور قدری آرام بگیرد. زیرا با گذشت بیش از 70 روز از ورود سویه دلتا به كشور، همچنان شاهد آمار بالای ابتلا و مرگ و میر ناشی از این ویروس هستیم.
محمدعلی محسنی بندپی عضو كمیسیون بهداشت و درمان مجلس، با عنوان این مطلب كه گلایه مردم از كند بودن روند واكسیناسیون قابل قبول است، گفت: سیاست ما در مقابل كرونا انفعالی بوده، یعنی بعد از آنكه با پیك اول كرونا مواجه شدیم فكر اساسی صورت نگرفت كه وارد پیكهای بعدی نشویم.
وی افزود: ورود به پیك ششم دور از ذهن نیست و باید به فكر سرعت بخشیدن به روند واكسیناسیون در كشور باشیم.
اگر فرض كنیم كه سویه لامبدا وارد مرزهای جغرافیایی كشور شود كه خیلی هم دور از ذهن نیست، آنگاه باید نگران دلتا هم باشیم كه همچنان باقی مانده باشد. در این شرایط، كار كنترل بیماری به مراتب سختتر خواهد شد و اگر هر چه زودتر پیك پنجم به پایان نرسد، با روزهای تلختر از پیك پنجم مواجه خواهیم شد. این در حالی است كه مردم و كادر درمان، از وضعیت موجود خسته اند و انتظار روزهای آرام كرونایی را دارند.
در این بین، كادر بهداشت و درمان كه از زمان شیوع كرونا در كشور فرصت استراحت نداشته است، در دوران پیك پنجم، خیلی خستهتر شده است. اشغال تمامی تختهای بیمارستانی توسط بیماران كرونایی و مشكلاتی كه در مسیر تامین دارو، اكسیژن و…، برای بیمارستانها و مراكز درمانی رقم خورد، دست به دست هم داد تا كادر درمان در این پیك، به شدت خسته شود تا جایی كه بعضاً از شرایط موجود، ابراز ناامیدی میكنند.
به نظر میرسد برای مصون ماندن از تركشهای پیك ششم، وزارت بهداشت با همراهی سایر دستگاهها و وزارتخانههای دیگر، باید به گونهای اقدام كند كه اولاً روند واكسیناسیون سرعت بیشتری بگیرد. و ثانیاً، برنامههای كنترلی شدیدی را، اجرا كند تا بتوانیم قبل از درگیر شدن با پیك ششم، برنامه واكسیناسیون عمومی را به پایان برسانیم.