لامبدا ویروس جهش یافته و جدیدترین سویه ویروس كرونا كه این روزها كل دنیا را نگران كرده است.
به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، لامبدا جدیدترین سویه ویروس كووید-19 كه این روزها باعث تهدیدی جدید برای كل جهان شده است، این ویروس برای اولین بار در دسامبر سال 2020 در پرو شناسایی شد. سویه لامبدا با انتقال و مقاومت بالاتر در برابر آنتیبادیها معرفی شده، اما متخصصان بهداشت میگویند كه برای اثبات این واقعیت به اطلاعات بیشتری نیاز است.
قدرت انتقال كرونا لامبدا چقدر است؟
یكی از جهشهای شناسایی شده در كرونا لامبدا را دانشمندان T859N نامیدهاند و در نوع موسوم به "Iota" یافت میشود كه در حال حاضر در شهر نیویورك در حال گسترش است. یك جهش دیگر، در L452Q، شبیه جهش گزارش شده در انواع دلتا و اپسیلون گزارش شده است كه اعتقاد بر این است كه بر حساسیت آن به آنتی بادیها تأثیر میگذارد.
بیشتر بخوانید: افزایش ابتلا به كرونا با سویه لامبدا/ گونه جدید هنوز به ایران نرسیده است
هنوز مشخص نیست آیا این نوع جدید قابلیت انتقال بیشتری دارد یا خیر، دانشمندان میگویند كه گونه لامبدا دارای تعدادی جهش است كه به طور بالقوه میتواند منجر به افزایش قابلیت انتقال یا افزایش مقاومت در برابر آنتی بادیهای ناشی از واكسیناسیون كرونا یا ابتلای قبلی شود.
از آنجایی كه در حال حاضر شواهد كمی وجود دارد كه نشان دهد تفاوت نوع لامبدا با سایر گونهها دقیقاً چیست، دانشمندان میگویند قبل از اینكه بتوانیم میزان كامل اثرات این سویه را درك كنیم به مطالعات بیشتر و قویتری نیاز است.
چه كسانی بیشتر در معرض ابتلای كرونا لامبدا هستند؟
بر اساس گفته متخصصان لامبدا جوانان را بیشتر از قبل درگیر میكند، كارشناسان اعلام كردهاند تاكنون گزارش موثقی در خصوص ورود ویروس لامبدا به كشور نداشتیم.
به اعتقاد دانشمندان، عملكرد سیستم ایمنی بدن نقش مهمی در پیشگیری از بیماریهای تنفسی از جمله بیماری كووید -19 دارد كه با تغذیه مناسب تقویت میشود و یكی از عوامل افزایش میزان ابتلا به كرونای لامبدا، وجود بیماریهای زمینهای مانند دیابت و بیماریهای ریوی، قلبی، سوء تغذیه و نداشتن تغذیه صحیح است.
ایرج حریرچی معاون كل وزارت بهداشت روز گذشته درباره ویروس لامبدا در كشور، گفت: لامبدا هنوز در كشور ما مشاهده نشده است؛ بیش از آن نگران سایر جهشهای ویروس دلتا هستیم، البته كل دنیا نگران این موضوع هستند.
چه واكسنی در مقابل كرونا لامبدا مؤثر است؟
اگرچه بهطور كلی لامبدا مانند همه جهشهای ویروس كرونا نگرانكننده است، اما در حال حاضر دلیلی وجود ندارد كه باور كنیم لامبدا بهطور خاص آسیب بیشتری خواهد رساند. علاوه بر لامبدا سه جهش دیگر ویروس كرونا با نامهای اتا (در چندین كشور شناسایی شده است)، آیوتا (در ایالات متحده آمریكا شناسایی شده است) و كاپا (هند) نیز در فهرست جهشهای قابل توجه دستهبندی شدهاند.
محققان دریافتند كه واكسنهای mRNA در برابر نوع لامبدا مؤثر است. هر دو واكسن كرونا فایزر و مدرنا كه در آمریكا تولید میشوند mRNA هستند به این معنی كه حاوی مواد ژنتیكی هستند كه به سلولهای بدن دستور میدهد تا كرونا ویروس تولید كنند كه پس از آن واكنش ایمنی بدن را برمیانگیزد. نتایج نشان میدهد كه واكسنهای مورد استفاده فعلی در برابر نوع لامبدا محافظت ایجاد میكنند.
لامبدا دارای جهشهایی بود كه توانایی فرار از خنثی سازی آنتی بادیهای ایجاد شده توسط CoronaVac را داشت. CoronaVac یك واكسن است كه در چندین كشور آسیایی مورد استفاده قرار میگیرد و با تزریق نسخه غیر فعال ویروس كرونا عمل میكند كه سپس باعث واكنش ایمنی میشود محققان تأكید كردهاند كه برای تأیید اثربخشی واكسنها مطالعات بیشتری لازم است.
روشهای پیشگیری از ابتلای به كرونا لامبدا چیست؟
به گفته متخصصان، كمبود دریافت مواد غذایی و كمبود ویتامینهایی مانند ویتامین C و A و D و تضعیف سیستم ایمنی بدن احتمال ابتلا به بیماریها را افزایش میدهد؛ بنابراین مصرف روزانه منابع غذایی دارای ویتامین C مانند سبزی و سالاد همراه با غذا میتواند مقاومت بدن را در مقابل انواع بیماریها از جمله كرونا افزایش دهد.
همچنین میوههایی مانند پرتقال، نارنگی، لیموشیرین، كیوی و سبزیهایی مانند انواع كلم، گلكلم، شلغم، فلفل سبز، فلفل دلمهای، جعفری، پیازچه، شاهی، گوجهفرنگی از منابع غذایی دارای ویتامین C محسوب میشوند. هویج، كدو حلوایی و سبزیهای سبز تیره مانند اسفناج، برگچغندر و برگهای تیره رنگ كاهو نیز از منابع خوب ویتامین A هستند؛ بنابراین اگر مردم فاصلهگذاری اجتماعی را رعایت نكنند، باعث میشود تا ابتلای یكی از اعضا، همه افراد خانواده را درگیر كند، افراد تا قبل از انجام واكسیناسیون در هنگام خروج از منزل و حضور در مراكز شلوغ باید از ماسك استفاده كنند و به هیچوجه شستن دستها با آب و صابون را فراموش نكنند. مردم باید از برگزاری دورهمیهای خانوادگی بپرهیزند تا زنجیره انتقال بیماری كرونا قطع شود.