تغذیه قبل و بعد از واكسیناسیون/ ناشتا واكسن نزنید

رئیس گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی با اشاره به اهمیت تغذیه در تقویت سیستم ایمنی بدن، در خصوص تغذیه مناسب قبل و بعد از واكسیناسیون كووید 19 توصیه‌هایی ارائه داد.

1400/05/01
|
15:56

به گزارش خبرگزاری مهر، فرشته فزونی گفت: با رعایت برخی نكات تغذیه‌ای و پرهیز از مصرف برخی مواد غذایی می‌توانیم باعث ارتقای سلامت و افزایش كارایی سیستم ایمنی بدن در زمان واكسیناسیون شویم و بروز علائم و عوارض احتمالی ناشی از واكسیناسیون را به حداقل رسانده و سیستم ایمنی خود را تقویت كنیم.

وی افزود: زمان واكسیناسیون نباید ناشتا باشید. زیرا ممكن است هنگام تزریق واكسن دچار سرگیجه یا افت فشار شوید. برای جلوگیری از بروز این عوارض باید پیش از واكسن زدن صبحانه یا میان‌وعده ساده‌ای مصرف كنید و شب قبل از واكسیناسیون نیز غذای سبك مانند سوپ حاوی مرغ، سبزی‌های سبز تیره تازه نظیر اسفناج، جعفری و كلم بروكلی استفاده كنید.

فزونی گفت: این موضوع به ویژه در مورد افرادی كه ترس از تزریق آمپول دارند باید رعایت شود.

وی مصرف شیر، میوه، تخم مرغ، لقمه نان و پنیر و.... به عنوان صبحانه یا میان وعده قبل از تزریق واكسن توصیه كرد.

فزونی با تاكید بر خواب كافی و استراحت در شب قبل از واكسیناسیون افزود: خواب كافی و آرام یكی از رازهای سلامت و طول عمر انسان همراه با زندگی با نشاط است و نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن دارد.

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت امور بهداشتی توصیه كرد: از كار كردن با هرگونه دستگاه الكترونیكی همچون گوشی همراه و كامپیوتر و تماشای طولانی مدت تلویزیون حداقل یك ساعت قبل از خواب تا حد امكان پرهیز كنید. مصرف غذاهای ساده و سبك می‌تواند زمینه ساز یك خواب خوب باشد.

وی تاكید كرد: سعی كنید بین مصرف شام و زمان خواب حدود دو ساعت فاصله باشد. هم چنین مصرف یك لیوان شیر گرم به داشتن یك خواب راحت كمك می‌كند.

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت امور بهداشتی در ادامه توصیه كرد: مقدار زیادی آب و مایعات بنوشید. تأمین آب بدن به میزان كافی قبل و بعد از تزریق واكسن كووید- 19 بسیار مهم است.

وی افزود: مصرف مایعات كافی نه تنها سبب عملكرد بهتر بدن در شرایط واكسیناسیون می‌شود، بلكه باعث جلوگیری از افت فشار خون در افرادی می‌شود كه معمولاً ترس از آمپول و یا واكسن دارند.

فزونی خاطرنشان كرد: افرادی كه مبتلا به بیماری‌های قلبی- عروقی، فشار خون بالا یا بیماری‌های ریوی هستند در خصوص میزان مصرف مایعات حتماً باید با پزشك خود مشورت كنند.

به گفته وی، مواد غذایی آبدار مانند میوه‌ها، سبزی‌ها، انواع سوپ علاوه بر كمك به تأمین آب بدن، سیستم ایمنی بدن را نیز تقویت می‌كنند. به ویژه در صورت بروز تب بعد از واكسیناسیون، باید مایعات و غذاهای آبدار به میزان فراوان نوشیده و میل شود.

فزونی یادآور شد: نوشیدنی‌های شیرین مانند آب میوه‌هایی كه دارای قند افزوده هستند و شربت‌های خیلی شیرین، نوشابه‌های گازدار و به طور كلی همه نوشیدنی‌های خیلی شیرین موجب تضعیف سیستم ایمنی و اختلال در عملكرد آن می‌شوند.

به گفته رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت امور بهداشتی بهترین نوشیدنی آب است. مصرف آب میوه تازه و طبیعی، دوغ كم نمك و بدون گاز، شربت‌های خانگی كم شیرین نیز برای تأمین آب بدن مناسب هستند.

وی مصرف غذاهای تازه و طبیعی مانند میوه‌ها، سبزی‌ها، ماهی‌های چرب، آجیل و مغز دانه‌ها به تقویت سیستم ایمنی كمك می‌كند زیرا التهاب كمتری در بدن ایجاد می‌كند. مصرف غذاهای ضد التهاب قبل و پس از تزریق واكسن می‌تواند كمك كننده باشد.

فزونی، اضافه كردن چاشنی‌هایی مثل زنجبیل، نعناع فلفلی، دارچین، فلفل، زردچوبه، سیر و پیاز در تهیه غذا را به دلیل خاصیت ضد التهابی توصیه كرد.

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت امور بهداشتی با بیان اینكه مصرف روزانه 5-3و احد از گروه سبزی‌ها و 4-2 واحد از گروه میوه‌ها، آنتی اكسیدان های مورد نیاز بدن مانند سلنیوم، ویتامین Aو ویتامین C را تأمین می‌كند، گفت: مصرف كافی سبزی، سالاد و میوه قبل و پس از واكسیناسیون در وعده‌های غذایی و میان وعده‌ها توصیه می‌شود.

از دیگر توصیه‌های رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت امور بهداشتی برای تقویت سیستم ایمنی مصرف روزانه مقادیر كافی از منابع غذایی پروتئین و جایگزین‌های آن است كه شامل انواع حبوبات، تخم مرغ، انواع گوشت سفید (مرغ، ماهی) است.

وی افزود: منابع غذایی پروتئینی حاوی ریز مغذی‌هایی مانند روی و سلنیوم هستند كه با خاصیت آنتی اكسیدانی به تقویت سیستم ایمنی بدن كمك می‌كنند. شیر و لبنیات كم چرب نظیر ماست، پنیر و كشك نیز ضمن تأمین كلسیم و فسفر، از منابع تأمین پروتئین هستند.

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت امور بهداشتی با اشاره به اینكه ویتامین Dبه مقدار لازم از منابع غذایی تأمین نمی‌شود گفت: بر اساس دستورالعمل وزارت بهداشت، لازم است ماهانه یك عدد مكمل 50 هزار واحدی برای تقویت سیستم ایمنی بدن (در مادران باردار دوز روزانه 1000و احد) مصرف شود.

به گفته وی، سایر ویتامین‌ها و املاح معدنی مورد نیاز بدن با رعایت تعادل و تنوع در برنامه غذایی و استفاده از گروه‌های غذایی اصلی شامل گروه نان و غلات سبوس دار، گروه میوه‌ها، گروه سبزی‌ها، گروه شیر و لبنیات، گروه گوشت و تخم مرغ و حبوبات تأمین می‌شود و نیازی به استفاده از مكمل‌های ویتامینی نیست.

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت امور بهداشتی مصرف فست‌فودها، غذاهای چرب، سنگین، پرنمك و تنقلات شور و نوشیدنی‌های خیلی شیرین را موجب تضعیف سیستم ایمنی برشمرد كه زمینه را برای ابتلاء به بیماری‌ها از جمله كرونا فراهم می‌كند و همواره باید از مصرف بی رویه آنها اجتناب شود.

فزونی توصیه كرد كه برای عملكرد بهتر سیستم ایمنی بدن، قبل و پس از واكسیناسیون از مصرف غذاهای مذكور خودداری كنید.

دسترسی سریع