تغذیه یكی از موارد مهم قبل و بعد از واكسیناسیون علیه كروناست كه باید آن را مورد توجه قرار داد و پرسید قبل و بعد از تزریق واكسن كرونا چه مواد غذایی را مصرف كنیم؟
به گزارش ایسنا و بنابر اعلام دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، یكی از موارد تغذیه ای كه قبل و بعد از واكسیناسیون علیه كرونا باید رعایت كنید، مصرف آب و مایعات فراوان است. مقدار زیادی آب و مایعات بنوشید. تامین آب بدن به میزان كافی قبل و بعد از تزریق واكسن كووید- 19 بسیار مهم است. مصرف مایعات كافی نه تنها سبب عملكرد بهتر بدن در شرایط واكسیناسیون می شود، بلكه از افت فشار خون در افرادی كه معمولا ترس از آمپول و یا واكسن دارند نیز جلوگیری می كند.
افرادی كه مبتلا به بیماری های قلبی- عروقی، فشار خون بالا یا بیماری های ریوی هستند در خصوص میزان مصرف مایعات باید با پزشك خود مشورت كنند. مواد غذایی آبدار مانند میوه ها، سبزی ها، انواع سوپ و آبگوشت علاوه بركمك به تامین آب بدن، سیستم ایمنی بدن را نیز تقویت می كنند. به ویژه در صورت ایجاد تب بعد از واكسیناسیون، توصیه می شود مایعات و غذاهای آبدار به میزان فراوان نوشیده و میل شود.
توجه كنید كه نوشیدنی های شیرین مانند آب میوه هایی كه دارای قند افزوده هستند و شربت های خیلی شیرین، نوشابه های گازدار و بطور كلی همه نوشیدنی های خیلی شیرین موجب تضعیف سیستم ایمنی و اختلال در عملكرد آن می شوند. بهترین نوشیدنی آب است. مصرف آب میوه تازه و طبیعی، دوغ كم نمك و بدون گاز، شربت های خانگی كم شیرین نیز برای تامین آب بدن مناسب هستند.
دوم، مواد غذایی ضد التهاب است؛ رعایت طولانی مدت یك رژیم غذایی سالم، پاسخ ایمنی بدن را بهبود می بخشد و به ما كمك كند تا علاوه بر مبارزه بهتر با عفونت ها، پاسخ ایمنی قوی تری به واكسیناسیون داشته باشیم. مصرف بیشتر غذاهای تازه و طبیعی مانند میوه ها، سبزی ها، ماهی های چرب، آجیل و مغز دانه ها به كاركرد بهتر سیستم ایمنی كمك می كند. زیرا التهاب كمتری در بدن ایجاد می كند. مصرف غذاهای ضد التهاب قبل و پس از تزریق واكسن می تواند كمك كننده باشد.
اضافه كردن چاشنی هایی مثل زنجبیل، نعناع فلفلی، دارچین، فلفل، زرد چوبه، سیر و پیاز در تهیه غذا به دلیل خاصیت ضد التهابی توصیه می شود. زردچوبه را می توان به چای نیز اضافه كرد. همچنین ماهی نوعی غذای ضد التهاب محسوب می شود. ماهی های چرب مانند ماهی آزاد، ساردین، شاه ماهی، قزل آلا، كپور و روغن كبد ماهی بیشترین امگا 3 را بعنوان عامل ضد التهابی دارند.
همچنین آجیل و انوع مغزها و دانه ها مانند بادام، گردو، پسته، فندق، بادام زمینی و كنجد، روغن كنجد و روغن زیتون نیز از مواد غذایی ضد التهاب محسوب می شوند.
سوم، مصرف بیشتر سبزی ها و میوه ها است. بطور كلی مصرف روزانه سه تا پنج واحد از گروه سبزی ها و 2 تا چهار واحد از گروه میوه ها، آنتی اكسیدان ها شامل روی، سلنیم، ویتامین A و ویتامین C را كه برای عملكرد بهتر سیستم ایمنی لازم هستند را تامین می كند. مصرف كافی سبزی، سالاد و میوه قبل و پس از واكسیناسیون همراه با وعده های غذایی و در میان وعده ها توصیه می شود.
چهارم، مصرف منابع غذایی پروتئینی مصرف روزانه مقادیر كافی از منابع غذایی پروتئین و جایگزین های آن شامل انواع حبوبات، تخم مرغ، انواع گوشت بویژه گوشت سفید مرغ، ماهی نیز برای عملكرد طبیعی سیستم ایمنی بدن توصیه می شود. منابع غذایی پروتئینی حاوی ریز مغذی هایی مانند روی و سلنیوم هستند كه با خاصیت آنتی اكسیدانی به تقویت سیستم ایمنی بدن كمك می كنند.
همچنین شیر و لبنیات شامل ماست، پنیر و كشك نیز علاوه بر تامین كلسیم و فسفر، از منابع تامین پروتئین نیز می باشند.
پنجم، مكمل ویتامین D؛ ویتامین D تنها ویتامینی است كه به مقدار لازم از منابع غذایی تامین نمی شود و براساس دستورالعمل های وزارت بهداشت، لازم است ماهانه یك عدد مكمل 50 هزارواحدی برای تقویت سیستم ایمنی بدن، به جز در مادران باردار كه دوز روزانه 1000 واحدی دریافت می كنند مصرف شود. سایر ویتامین ها و املاح معدنی مورد نیاز بدن با رعایت تعادل و تنوع در برنامه غذایی و استفاده از گروه های غذایی اصلی شامل گروه نان و غلات، بویژه سبوس دار، گروه میوه ها، گروه سبزی ها، گروه شیر و لبنیات، گروه گوشت و تخم مرغ و حبوبات تامین می شود و نیازی به استفاده از مكمل های ویتامینی نیست.