روزهای آرام كرونایی در ایران

كرونا در ایران در شرایط كنترل است؛ بعد از گذراندن روزهای سیاه مرگ‌های 500‌تایی و 700 تایی ناشی از این بیماری، حالا شاهد تك‌رقمی شدن فوتی‌ها در كشورمان هستیم؛ هرچند كه حتی یك مرگ نیز زیاد است و با همین آمارهای كنترل شده امروز هم...

1401/02/26
|
09:30

خانواده‌های زیادی روزانه عزادار می‌شوند، اما باید پرسید چه شد كه كرونا در ایران كنترل شد و در عین حال چه باید كرد تا پاندمی قرن برای همیشه مهار شود؟.

به گزارش ایسنا، تاكنون شمار مبتلایان به كووید-19 در جهان به 520 میلیون و 406 هزار و 100 نفر رسیده است. مرگ شش میلیون و 286 هزار و 734 نفر بر اثر این بیماری تأیید شده و 474 میلیون و 971 هزار و 858 نفر از مبتلایان نیز بهبود یافته‌اند.

3 كشور صدرنشین كرونایی
در عین حال بر اساس آمارهای رسمیِ همه‌گیری كرونا، آمریكا با بیش از 84.1 میلیون مبتلا و بیش از یك میلیون قربانی همچنان در صدر فهرست كشورهای درگیر با این بیماری قرار دارد و هند نیز با آمار بیش از 43.1 میلیون مبتلا پس از آمریكا در رتبه دوم جهانی به لحاظ میزان ابتلا قرار گرفته است. همچنین آمار مبتلایان به كووید-19 در برزیل هم از 30.6 میلیون نفر فراتر رفته و در حال حاضر سومین كشور جهان به لحاظ بالاترین شمار مبتلایان است.

در اروپا نیز فرانسه با ثبت بیش از 29.1 میلیون مبتلا هم اكنون ركورددار ابتلا در قاره سبز و چهارمین كشور با بیشترین آمار بیمار كرونایی در جهان است. همچنین روسیه با گذشتن از آمار 377 هزار قربانی، هم اكنون بالاترین رقم مرگ و میر كرونایی را در بین كشورهای این منطقه دارد و در جهان نیز چهارمین كشور با بالاترین نرخ فوتی‌های این بیماری است.

شهر "پر خطر" كرونایی در ایران نداریم
این درحالی است كه در ایران وزارت بهداشتی‌ها و متخصصان حوزه سلامت از مدیریت و كنترل كرونا سخن می‌گویند؛ گفته‌ای كه البته خلوتی مراكز درمانی و بیمارستان‌ها، كاهش آمار شناسایی روزانه مبتلایان، بیماران بستری و كاهش مرگ‌ومیر و همچنین تعطیلی بخش‌های كرونا در برخیی از بیمارستان‌ها، شاهد آن است.

بر همین اساس هم آخرین نقشه رنگ‌بندی كرونایی كشور كه از سوی وزارت بهداشت منتشر شده است، هم اكنون هیچ شهری در وضعیت قرمز و نارنجی قرار نداشته و 259 شهر در وضعیت زرد و 189 شهر در وضعیت آبی كرونایی قرار دارند. بنابراین با توجه به نقشه رنگ‌بندی كرونایی در كشور، اكنون هیچ شهر پرخطری از نظر شیوع و بروز كرونا نداریم و می‌توان اعلام كرد كه پاندمی قرن فعلا در ایران كنترل شده است.
مرگِ صفر كرونا در بسیاری از استان‌ها
به هر حال به نظر می‌رسد كه ایران بعد از گذراندن سه سال سخت كرونایی، توانست با اتكا بر واكسیناسیون گسترده و همگانی، علیه كرونا قد علم كند و نمودارهای ابتلا، بستری و مرگ ناشی از ویروس تاج‌دار را به شدت كاهش دهد. به طوری كه بعد از مرگ‌های تلخ 600 تایی و 700 تایی كه در بهار و تابستان سال گذشته تجربه كردیم، اكنون شاهدیم كه شناسایی روزانه و مبتلایان به كووید 19 و همچنین مرگ ناشی از آن به شدت كاهش یافته و حتی طی هفته‌های متوالی برخی استان‌هایمان مرگ صفر كرونایی را گزارش كرده‌اند.

سیل واكسن و روزهای آرام كرونایی
بر این اساس اكنون ایران روزهای آرامی را از نظر بروز، شیوع و مرگ ناشی از كرونا می‌گذراند، اما باید پرسید چه شد كه ایران از قله‌ها و پیك‌های 235 فوتی ناشی از كرونا در هفتم مرداد ماه 1399، 482 فوتی ناشی از كرونا در ششم آذر ماه 1399 و 709 فوتی ناشی از كرونا در روز دوم شهریور ماه 1400، به سه فوتی در 20 اردیبهشت 1401 رسید؟

باید توجه كرد كه بعد از دستیابی كشورهای جهان به واكسن كرونا، یكی از مهم‌ترین چالش‌ها در ایران عدم دسترسی و كندی واردات واكسن بود؛ به طوری كه از بهمن 1399 تا مرداد 1400، واردات واكسن روند كندی داشت، اما از شهریور و مهر ماه 1400، واردات واكسن شتاب قابل توجهی گرفت و از شهریور تا اسفند 1400 بیش از 130 میلیون دز واكسن وارد كشور شد.
قاعدتا همزمان با این جهش قابل توجه در تامین واكسن، آمار تزریق واكسن نیز در ایران ركوردهای بالایی را ثبت كرد؛ به طوری كه طبق اطلاعاتی كه ازسوی وزارت بهداشت منتشر شده، این روند تا جایی پیش رفت كه در پایان سال 1400، آمار مجموع دزهای تزریقی واكسن كرونا در كشور به 145 میلیون دز رسید .
كاهش مرگ‌های كرونایی در ایران
بر این اساس جهش قابل توجه در ساماندهی مراكز تزریق واكسن، كاهش صف‌های بلند تزریق واكسن، واردات واكسن و اضافه شدن واكسن‌های ایرانی به سبد واكسیناسیون كشور، یك اتفاق مهم را برای ایران رقم زد كه آن هم "كاهش مرگ‌ومیر ناشی از كرونا" در كشورمان بود
همچنین به صورت همزمان تعداد مبتلایان به كرونا با ایمنی جمعی واكسیناسیون، مدیریت انجام شده و البته همراهی مردم، روند كاهشی قابل ملاحظه‌ای داشت
بنابراین با چهار عامل تسریع واردات واكسن، تولید واكسن ملی، مدیریت هوشمند كرونا و همراهی مردم، مجموعه دزهای تزریقی اكنون به حدود 150 میلیون دز رسیده و در نتیجه آمار مبتلایان و مرگ‌ومیر كرونا در كشور كاهش قابل توجهی یافت تا روزهای آرام كرونایی در ایران رقم بخورد و آمار مرگ‌ومیر ناشی از كرونا در 20 اردیبهشت ماه 1401 بعداز 821 روز به عدد سه برسد.

مقایسه وضعیت كرونا در ایران با جهان
باید توجه كرد كه ماجرا به اینجا ختم نمی‌شود و وزارت بهداشت نیز اعلام كرده است كه آمارهای بین‌المللی نیز موفقیت ایران را در مدیریت هوشمند كرونا طی هشت ماه اخیر نشان می‌دهند. به عنوان مثال در شاخص مرگ‌ومیر كرونایی ایران در مرداد و شهریور 1400 متوسط مرگ و میری بالاتر از آمریكا، مجموعه كشورهای اروپایی و متوسط جهانی را داشت، اما از مهر ماه 1400 به بعد همزمان با جهش در واردات واكسن و تزریق قابل توجه آن، به تدریج میزان مرگ‌ومیر ایران روند كاهشی گرفت تا جایی كه به تایید وب سایت معتبر world in data وابسته به دانشگاه آكسفورد، ایران در اردیبهشت 1401 آمار مرگ‌ومیر به مراتب پایین‌تری از آمریكا، مجموعه كشورهای اروپایی و متوسط جهانی را ثبت كرده است.

تاكید ستاد ملی كرونا بر لزوم پیگیری واكسیناسیون و رعایت پروتكل‌های بهداشتی در كشور
البته باید توجه كرد كه هرچند در حال حاضر وضعیت كرونا در كشور كنترل شده، اما هنوز ویروس كرونا در ایران و جهان در گردش است و هر آن ممكن است جهشی عجیب و غریب و شدید را از آن شاهد باشیم. بر همین اساس هم روز گذشته، ستاد ملی مقابله با كرونا با اعلام اینكه اكنون شاهد كنترل بیماری كرونا در كشور هستیم، بر لزوم پیشگیری از طریق واكسیناسیون و نظارت بر رعایت جدی‌تر شیوه نامه‌های بهداشتی تاكید كرد.

فرصت طلایی برای مهار كرونا
باید توجه كرد كه در حال حاضر طبق آخرین اطلاعات منتشر شده از سوی وزارت بهداشت درباره روند رعایت پروتكل‌های بهداشتی در كشور، شاهدیم كه میزان رعایت پروتكل‌های بهداشتی در كشور در هفته منتهی به 24 اردیبهشت ماه 1401 (از 17 تا 24 اردیبهشت ماه)، همچنان پایین و بالغ بر 51.66 درصد بوده است. در عین حال میانگین استفاده از ماسك و رعایت پروتكل فاصله‌گذاری در كشور 48 درصد و میانگین رعایت تهویه مناسب نیز در كشورمان 54 درصد بوده است؛ اعداد و ارقامی كه نمی‌توانند در صورت پیكی دوباره از كرونا حتی با وجود واكسیناسیون، ایمنی جمعی را حفظ كنند.

در مجموع باید تاكید كرد كه كرونا هنوز تمام نشده است و در بسیاری از كشورها از جمله كشورهای با آمار واكسیناسیون پایین، مشكل‌ساز است و تا زمانی كه بیماری در تمام كشورها مهار نشود، همچنان برای سایر كشورها نیز خطری جدی است. در هر حال كنترل بیماری در شرایط فعلی، فرصتی طلایی برای كشورمان ایجاد كرده تا بتوانیم به مدیریت پایدار كووید 19 برسیم و به تدریج پاندمی قرن را كه جان میلیون‌ها نفر را در جهان گرفته است، با ادامه روند واكسیناسیون و رعایت جدی‌تر پروتكل‌های بهداشتی، مهار كنیم.

دسترسی سریع