لزوم برنامهریزی نظام سلامت كشور برای آمادگی مواجهه با پاندمیها، خطر بازگشت شدید كرونا تا دو سال، اهمیت تكمیل واكسیناسیون و تزریق دز سوم و ... از جمله مباحث مطرح در نشست خبری برگزاری اولین همایش علمی جامع كووید19 بود كه...
قرار است از سوی نظام پزشكی تهران بزرگ برگزار شود.
دكتر داوود یادگاری نیا_ دبیر علمی اولین همایش جامع كووید19 كه از سوی نظام پزشكی تهران بزرگ برگزار میشود، گفت: با تشكیل اتاق فكر در نظام پزشكی تهران بزرگ دستاوردهای خوبی شكل گرفت. اگر به عقب بازگردیم میبینیم كه بشر همواره درگیر بیماری عفونی بوده است یعنی بشر دائما در معرض خطر است. زمانی تصور میشد بیماریهای عفونی در حال از بین رفتن است كه این تصور غلطی بود.
وی افزود: تجربه كرونا نشان داد كه كشورهایی كه تجربه پاندمیهایی را داشتند، آمادگی نسبی مقابله داشتند و برخی كشورهای مترقی هم غافلگیر شدند. نیاز است در نظام سلامت كشور برنامه ریزی شود كه همیشه برای پاندمیها آماده باشیم و دچار كمبودهایی نظیر كمبود ماسك و مواد ضدعفونی كننده و... نشویم.
وی ادامه داد: با روندی كه اتفاق افتاد یعنی واكسیناسیون و موج امیكرون، ایمنی نسبی جمعی ایجاد شد. خیلی از افراد در سطح دنیا پیشبینی میكنند كه روند پاندمی میتواند رو به اتمام باشد اما بیماری به صورت اندمیك در میآید و اینكه تصور كنیم كووید19 در نقطهای كاملا از بین برود غلط است.
او تاكید كرد: در این راستا برنامه بازآموزی را درنظر گرفتیم تا از تجربیات این مدت استفاده كنیم و با كاهش بار بیماری، این كنفرانس حضوری برگزار خواهد شد.
دكتر حسین قناعتی_ رئیس دانشگاه علوم پزشكی تهران و همكار علمی این همایش، گفت: بحران كرونا بحرانی بود كه نشان داد اگر بشر از اصول عالی مدیریت كه در راس آن عدالت است، خارج شود، ممكن است چه ضربههایی بخورد. آمریكا در این بحران آسیب زیادی دید زیرا نگاه كلان به حوزه سلامت نداشتند. در كشور ما هم اگر توفیقی بوده است بر اساس برنامه ریزیهای صحیح قبلی مانند خانههای بهداشت بوده است. اگر ضربهای هم خوردیم به این علت بوده است كه نگاه درمان محور داشتیم.
او ادامه داد: بحران غیرقابل پیشبینی است. آقای تدروس در سه ماه اول كرونا گفتند كه فقط سطوح را تمیز كنید درحالی كه بعدا مشخص شد سطوح كمترین عامل انتقال ویروس بوده و شدت آلودگی از طریق تنفس بوده است و این عجیب نیست. دو نفر از مسئولین ارشد كنترل كرونا در كشور گفتند كه قرنطینه مربوط به قرون وسطی است و آنها هم نیتی نداشتند و آن زمان فكر میكردند درست میگویند.
قناعتی با اشاره به اینكه در مواجهه با بحرانها پایه علمی قوی نداریم، تصریح كرد: ما بر اساس تجربه صرف كار میكنیم و بعدتر اتاقهای فكر شكل گرفت تا میزان خطای تصمیمگیری مسئولین كاهش یابد. البته این گونه خطاها در همه كشورهای دنیا رخ داده است.
او بیان كرد: در بولتنی كه مركز تحقیقات وزارت بهداشت در سال 1398 ارائه داده است گفته شده است كه رمدسیویر، فاویپیراویر و كلروكین در بحران و تغییر مشی بحران اثر جدی ندارند. این داروها بیمارستانی هستند و فقط در بیماران خاصی استفاده میشوند و احتیاجی به استفاده فراگیر نیست. مسئولین اما به این گزارش توجه نكردند و 700 میلیون دلار پول كشور صرف این داروها شد؛ درحالی كه میشد هزینه واكسن شود تا زودتر در دسترس مردم باشد.
وی با اشاره به اینكه 5 درصد مقالات كووید19 مربوط به ایران است، گفت: این نشان دهنده فعالیت ما است ما از نظر كیفی عمده این مقالات حول درمان و دارو بوده است كه نشان میدهد نگاه استراتژیك ما در تحقیق، درمان محور است.
او ادامه داد: اكنون ثابت شده است كه هرگونه واكسنی كه استفاده میشده اثرات نهایی خیلی متفاوتی نداشته است بلكه مهم استفاده از واكسن بوده است.
وی افزود: ما آمادگی خود را از دست نخواهیم داد و این تلقی كه كرونا تمام شده باشد غلط است، بلكه پاندمی در حال تبدیل شدن به اپیدمی، اندمیك و... است. ما الان ظرفیت داریم به اندازه پیك پنجم بیمارستان ها را ساماندهی كنیم و باید از تجربیات پیشین استفاده كنیم.
وی گفت: در زمینه واكسیناسیون كار بزرگی انجام شد و در دانشگاه تهران 117 درصد از جمعیت تحت پوشش، واكسیناسیون شدند و از توان خود برای پوشش سایر مناطق هم استفاده كردیم. متاسفانه از دز سوم چندان استقبال نشد كه لازم است تشویق كافی مردم صورت گیرد تا نگاه آیندهنگر داشته باشند. تا دو سال خطر بازگشت شدید كرونا وجود دارد پس لازم است كه دستاوردهای خود را حفظ كنیم.
در ادامه نشست سید امیرپاشا طبائی_ معاون آموزشی نظام پزشكی تهران بزرگ، درباره این همایش، گفت: در راستای آموزش و نیاز جامعه پزشكی اولین همایش حضوری كووید19 قرار است، برگزار شود. این همایش رایگان است و همه جامعه هدف میتوانند در آن شركت كنند و از این امتیاز استفاده كنند. این همایش تحت حمایت دانشگاههای علوم پزشكی ایران، تهران و شهید بهشتی و بقیهالله است.
وی افزود: این همایش در قالب 14 پنل سخنرانی و در طی سه روز انجام میشود. در نظام پزشكی تهران بزرگ بیش از 40 اتاق فكر داریم كه اعضای هیئت علمی رشتههای مختلف در آن حضور دارند كه ایدههای علمی ارائه میدهند و در این همایش هم درگیر هستند. در كنار همایش، تقدیر از شهدای سلامت و مسابقه عكاسی و نقاشی هم برگزار میشود.