«التهاب» عامل از دست دادن حس بویایی در بیماران كرونایی

یك مطالعه جدید نشان می دهد التهاب ناشی از سیستم ایمنی دلیل احتمالی از دست دادن حس بویایی در بیماران كرونایی است.

1401/01/27
|
09:08

سرپرست تیم تحقیق می‌گوید: «به‌عنوان یك متخصص نوروپاتولوژی، تعجب كردم كه چرا از دست دادن حس بویایی یك علامت بسیار شایع در كووید 19 است اما در سایر بیماری‌های تنفسی نه.»

وی گفت: «ما تصمیم گرفتیم مكانیك بویایی را عمیقاً بررسی كنیم تا ببینیم وقتی كروناویروس به بدن حمله می‌كند، واقعاً در سطح سلولی چه اتفاقی می‌افتد.»

برای این مطالعه، تیم او بافت پیاز بویایی 37 نفر را كه به دلایل مختلف فوت كردند، تجزیه و تحلیل كردند. پیاز بویایی كه در پایه مغز قرار دارد، تكانه‌های عصبی را كه حامل اطلاعات مربوط به بوهاست، منتقل می‌كند.

این بافت از 23 نفر كه بر اثر كووید 19 جان باختند و یك گروه كنترل متشكل از 14 نفر كه در زمان مرگشان كروناویروس قابل تشخیص نداشتند، تهیه شد.

سه نفر از 23 بیمار كرونایی، حس بویایی خود را از دست داده بودند؛ در چهار نفر توانایی بویایی كاهش یافته بود؛ و دو نفر حس بویایی و چشایی شأن را همزمان از دست داده بودند. هیچیك از 14 بیمار گروه كنترل حس بویایی و چشایی خود را از دست ندادند.

زمانی كه بافت‌های بیماران بدون كووید 19 با بافت‌های افرادی كه به كروناویروس آلوده شده بودند مقایسه شد، محققان متوجه شدند كه گروه مبتلا به كووید دچار آسیب عروقی شدیدتری شده بودند و آكسون های بسیار كمتری [سلول‌های مغزی از رشته‌های عصبی كه برای انتقال سیگنال‌ها استفاده می‌شوند] در پیاز بویایی داشتند.

هو گفت: «یافته‌های جدید نشان می‌دهد كه عفونت كووید 19 غشاهای پوشاننده بینی منجر به التهاب می‌شود كه به نوبه خود به نورون‌ها آسیب می‌رساند، تعداد آكسون‌های موجود برای سیگنال‌دهی به مغز را كاهش می‌دهد و پیاز بویایی را ناكارآمد می‌كند.»

به گفته محققان، گام بعدی آنالیز بافت‌های بیمارانی است كه بر اثر سویه های دلتا و اومیكرون جان خود را از دست داده‌اند.

دسترسی سریع