تزریق واكسن كرونا در زمان روزه داری/شرایط روزه داری در زمان كرونا

در پاسخ به ابهامات احتمالی در خصوص همزمانی شیوع كووید-19 با ایام روزه داری باید گفت، براساس گزارش اخیر سازمان جهانی بهداشت هیچ مطالعه ای مبنی بر افزایش خطر ابتلا به بیماری كووید -19 در دوران روزه داری دیده نشده است.

1401/01/16
|
09:04

روزه داری ماه مبارك رمضان یكی از اركان پنجگانه اسلام است كه با قصد قربت و بندگی آفریدگار برای تكامل انسان فریضه واجب برای تمام مسلمانان است.

در پاسخ به ابهامات احتمالی در خصوص همزمانی شیوع كووید-19 با ایام روزه داری باید گفت، براساس گزارش اخیر سازمان جهانی بهداشت هیچ مطالعه ای مبنی بر افزایش خطر ابتلا به بیماری كووید -19 در دوران روزه داری دیده نشده است.

چه كسانی می توانند روزه بگیرند؟

با رعایت شرایط ویژه تغذیه سالم در ایام روزه داری، نه تنها عارضه ای در افراد سالم ایجاد نمی شود، بلكه سبب تقویت ایمنی بدن، كاهش پاسخ های التهابی زیان بار و بهبود پاسخگویی بدن به واكسن كرونا می شود. لذا كلیه افراد سالم كمتر از 65 سال با رعایت نكات بهداشتی – تغذیه ای می توانند روزه بگیرند.

در چه مواردی باید احتیاط شود؟

بیمارانی كه پیوند اعضاء شده اند نباید روزه بگیرند. روزه برای بیماران پیوند قرنیه بلامانع است.

در بیمارانی كه مبتلا به سایر بیماری‌ها هستند و قبلا روزه داری برای آنها منعی نداشته است، روزه داری در شرایط بحران ویروس كرونا متفاوت از سال های دیگر نیست و در موارد خاص با نظر پزشك متخصص می توانند اقدام به روزه داری كنند.

در مورد بیمارانی كه مبتلا به كووید-19 شده و بهبود یافته اند توصیه می شود حداقل تا 6 هفته پس از بیماری اقدام به روزه داری نكنند.

افراد مبتلا به بیماری های زمینه‌ای نظیر فشار خون بالا، بیماری قلبی- عروقی ، سرطان و دیابت بیش از دیگران در معرض ابتلا به وضعیت شدید بیماری كووید- 19 هستند. به منظور پیشگیری از ابتلا به این بیماری، افرادی كه مطمئن نیستند روزه داری برای آنها ضرر دارد یا خیر احتیاطا" از انجام این فریضه الهی پرهیز نموده و آن را پس از اطمینان از اتمام همه گیری بیماری كووید- 19 قضا نمایند، مگر اینكه با نظر پزشك متخصص، از بی ضرر بودن روزه برای آنها اطمینان حاصل شود.

با توجه به تداوم برنامه واكسیناسیون كرونا در ایام ماه مبارك رمضان، از نظر لزوم انجام واكسیناسیون لازم به یادآوری است كه رهبر معظم انقلاب و مراجع تقلید، واكسیناسیون كرونا را با منطق لزوم حفظ سلامت در تأكیدات و توصیه‌های روایات و احادیث تایید نموده اند. از طرف دیگر روزه داری خود سبب سم زدایی در بدن می شود و بر اساس فتوای علمای دینی، واكسیناسیون مغایرتی با روزه داری ندارد.

با توجه به احتمال بروز برخی عوارض ناشی از واكسیناسیون و بروز واكنش‌های ازدیاد حساسیت سریع مانند سردرد، افت فشار و مشكلات نادر خونی ناشی از برخی واكسن های محافظت كننده بر علیه كرونا، توصیه می‌شود برای پیشگیری از هرگونه عارضه ای، روزه داران به نكات زیر توجه كنند:

مصرف غذاهای چرب، پرادویه و پرنمك در وعده سحری و افطار یا شام، علاوه بر ایجاد تشنگی، موجب تضعیف سیستم ایمنی شده و عملكرد طبیعی بدن را در مقابله با كرونا و واكسن مختل می كند.

در خوردن مواد قندی و بسیار شیرین مانند زولوبیا و بامیه، حلوا، شله زرد و شیرینی ها در وعده سحری و افطار زیاده روی نكنید تا سیستم ایمنی بدن پاسخ مناسبی به واكسن بدهد.

در روز موعد واكسیناسیون، حتما وعده سحری و مایعات كافی مصرف شود. لازم است در وعده سحری از غذاهای آبكی مثل انواع سوپ ، آش سبك ، انواع خورش ها، میوه ها و سبزی های حاوی آب فراوان (مانند مركبات، كاهو، خیار، گوجه فرنگی و ...) میل كنید.

در شب قبل از واكسیناسیون، مایعات فراوان (آب، چای كمرنگ، شیر كم چرب، دوغ كم نمك و بدون گاز، آب میوه طبیعی، عرقیات و شربت های خانگی كم شیرین) مصرف كنید.

با توجه به خاصیت مدر بودن چای پررنگ، قهوه و نسكافه كه موجب از دست دادن آب بدن می شود، در وعده سحر و ترجیحا" شب قبل از واكسیناسیون بجای این نوشیدنی ها از چای كمرنگ استفاده كنید.

در صورت ایجاد سرگیجه و تهوع پس از واكسیناسیون، بلافاصله دراز كشیده و مدتی استراحت كنید.

شب قبل از واكسیناسیون استراحت كافی داشته باشید.

از دارو‌های هورمونی (دارو‌های ضد بارداری خوراكی، دارو‌های استروژنی، استروئید‌های آنابولیك و ...) خودسرانه استفاده نكنید.

دسترسی سریع