تغذیه صحیح، نگرانی از تضعیف سیستم ایمنی و ابتلا به كووید19 در روزه‌داری را كاهش می‌دهد.

معاونت بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی در توصیه به روزه داران درباره رعایت اصول تغذیه ای صحیح در ماه رمضان همزمان با شیوع كرونا تاكید كرده است:

1401/01/15
|
09:50

رعایت اصول بهداشتی به منظور پیشگیری از ابتلا به ویروس كرونا از جمله شست وشوی كامل دست ها با آب و صابون، رعایت فاصله با دیگران، ماندن در خانه و استفاده از ماسك در خارج از خانه در ماه مبارك رمضان باید بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.

با تغذیه صحیح و مصرف منابع غذایی حاوی ویتامین A ،D ،E ، C، آهن، روی و سلنیم كه برای سیستم ایمنی مفید هستند، نگرانی از تضعیف سیستم ایمنی و ابتلا به كووید در روزه داری كاهش می یابد. همچنین در صورت داشتن مشكلات مرتبط با سلامت، برای اطمینان از بی ضرر بودن روزه با پزشك خود مشورت كنید.

از برگزاری مراسم افطاری بپرهیزید و نذورات خود را در قالب بسته های حمایتی در اختیار نیازمندان قرار دهید؛ در سال جاری كه ساعت روزه داری طولانی است، گرسنگی و حذف وعده های غذایی به ویژه سحری باعث كاهش سیستم ایمنی بدن شده و احتمال ابتلا به كووید را افزایش می دهد.

با توجه به نقش ویتامین A در تقویت سیستم ایمنی بدن در وعده های سحر و افطار از منابع غذایی ویتامین A شامل انواع سبزی ها و میوه های زرد و نارنجی مانند هویج، كدوحلوایی و انواع مركبات و زرده تخم مرغ، شیر و لبنیات استفاده كنید؛ برای افزایش سیستم ایمنی بدن منابع غذایی ویتامین D لبنیات، زرده تخم مرغ و ماهی های چرب مصرف كنید.

ویتامین E آنتی اكسیدان بوده و به افزایش سیستم ایمنی بدن كمك می كند؛ برای تامین ویتامین E در طبخ غذا از روغن های مایع مانند كانولا، آفتابگردان و ذرت استفاده كنید. همچنین از سبزی هایی مانند اسفناج، كلم پیچ، سویا و سیب زمینی در سحر و افطار و از انواع آجیل مانند فندق، بادام، گردو در فاصله افطار تا شام مصرف كنید.

معاون بهداشت وزارت در این پیام آموزشی ضمن تاكید بر اینكه از منابع غذایی حاوی ویتامین C شامل انواع میوه ها و سبزی ها از جمله سبزی های برگ سبز مانند سبزی خوردن و انواع كلم و گوجه فرنگی، جوانه های گندم، ماش و شبدر، انواع مركبات مانند لیمو ترش، لیمو شیرین، پرتقال، نارنگی، نارنج و كیوی در افطار، شام و سحر مصرف كنید، توصیه كرده است: برای ارتقای سیستم ایمنی بدن در ماه رمضان، منابع غذایی ویتامین های گروه B مانند انواع سبزی برگ سبز و میوه، شیر و لبنیات، انواع گوشت، زرده تخم مرغ، غلات سبوس دار، حبوبات مانند نخود، انواع لوبیا، عدس، باقلا، لپه و ماش، مغزها (پسته، گردو، بادام و فندق) را مصرف كنید.

براساس این پیام برای پیشگیری از عفونت های ویروسی و تامین ویتامین12 B از گوشت قرمز، ماهی، تخم مرغ و لبنیات استفاده كنید؛ دریافت آهن كافی از منابع غذایی برای تقویت سیستم ایمنی بدن در ایام روزه داری توصیه می شود؛ برای دریافت آهن، گوشت قرمز، مرغ و ماهی، انواع سبزی ها، حبوبات، میوه های تازه و خشك شده و غلات كامل مصرف كنید. اگر منابع غذایی آهن به همراه غذاهای حاوی ویتامین c مصرف شوند، جذب آهن افزایش می یابد.

مصرف غذاهای غنی از روی شامل گوشت قرمز، مرغ، ماهی، غلات كامل، حبوبات و تخم مرغ برای تقویت سیستم ایمنی در سحر، افطار و شام در ماه رمضان توصیه می شود؛ از مصرف زیاد زولبیا و بامیه كه حاوی مقادیر زیادی قند و چربی هستند، خودداری كنید؛ روزه داری نه تنها در افراد سالم عارضه ای ایجاد نمی كند، بلكه سبب تقویت ایمنی بدن، كاهش پاسخ های التهابی زیان بار و بهبود واكنش بدن در موارد استرس می شود؛ افراد سالم كمتر از 65 سال می توانند با رعایت موازین بهداشتی و تغذیه ای روزه بگیرند؛ افراد مبتلا به بیماری و یا دارای مشكلات سلامتی باید در مورد روزه داری با پزشك مشورت كنند.

معاونت بهداشت وزارت بهداشت در این پیام توصیه ای، با اشاره به اینكه افرادی كه به كروناویروس مبتلا شده و بهبود یافته اند، حداقل تا 6 هفته پس از بیماری روزه نگیرند، تاكید كرده است: مبتلایان به فشارخون بالا، قلبی، سرطان و دیابت بیشتر در معرض ابتلا به وضعیت شدید كووید 19 هستند، این افراد در مورد روزه داری با پزشك مشورت كنند.

همچنین از آنجایی كه تغذیه صحیح تاثیر مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن برای مقابله با عفونت ها به خصوص كووید 19 دارد، با رعایت تعادل و تنوع در برنامه غذایی روزانه و با استفاده از همه گروه های غذایی و جایگزین های آنها، انرژی، پروتئین و ریزمغذی های مورد نیاز بدن برای بهبود عملكرد سیستم دفاعی بدن تامین می شود.

به یاد داشته باشید؛ رعایت تعادل و تنوع در برنامه غذایی روزانه با استفاده از همه گروه های غذایی و جایگزین های آنها، باعث بهبود عملكرد سیستم دفاعی بدن می شود؛ در ماه مبارك رمضان نیز مانند همیشه پیروی از برنامه غذایی متنوع و متعادل یعنی تامین انواع مختلفی از مواد غذایی به تناسب با یكدیگر و مقادیر كافی از مواد مورد نیاز برای حفظ سلامت همراه با محدود كردن غذاهای دارای چربی، كلسترول، قند، نمك و تركیبات افزودنی توصیه می شود.

براساس این توصیه ها در ماه مبارك رمضان نیز مانند همیشه پیروی از برنامه غذایی متنوع و متعادل یعنی مصرف انواع مختلف مواد غذایی همراه با محدود كردن غذاهای دارای چربی، كلسترول، قند، نمك و تركیبات افزودنی فراموش نشود؛ استفاده از همه گروه های غذایی برای برطرف كردن نیازهای بدن فرد روزه دار توصیه می شود.

6 گروه غذایی اصلی شامل نان و غلات، گوشت و تخم مرغ، حبوبات و مغز دانه ها، میوه ها، سبزی ها و شیر و لبنیات می شود. مصرف میوه و سبزی در ایام روزه داری به تقویت سیستم ایمنی بدن كمك می كند؛ لبنیات كم چرب (كمتر از 2.5 درصد) مصرف كنیم. در ایام روزه داری مصرف پروتئین اعم از حیوانی و یا گیاهی كه برای عملكرد طبیعی سیستم ایمنی بدن برای پیشگیری از كووید 19 لازم هستند، باید توجه شود. در ایام روزه داری برای پیشگیری از كووید 19 پروتئین های حیوانی و یا گیاهی مصرف كنید.

انواع حبوبات منبع پروتئین هستند و وقتی همراه با غلات مصرف می شوند، به عنوان جایگزین گوشت، مرغ و ماهی می توانند یك پروتئین خوب و با كیفیت را برای بدن تامین كنند؛ از مصرف زیاد زولبیا و بامیه كه حاوی مقادیر زیادی قند، چربی، اسید های چرب اشباع و ترانس است و موجب چاقی، دیابت و اختلالات چربی خون می شود خودداری كنید.

دسترسی سریع