رئیس دانشگاه علوم پزشكی تهران، ضمن ارائه توصیههای پزشكی برای سفرهای نوروزی از تأثیر واكسیناسیون در ایران بر تعداد مرگومیر در موج ششم كرونا گفت.
حسین قناعتی، با اشاره به تأثیر واكسیناسیون بر سویه اومیكرون، گفت: در كسانی كه واكسن نزدند حدوداً 9 برابر مرگومیر بیشتر از كسانی است كه واكسن زدهاند و كسانی كه واكسن زدهاند میزان مرگومیر بهشدت پایینی دارند. این كاری بود كه در دولت سیزدهم انجام شد و در یك ماه اولی كه به دانشگاه آمدیم تقریباً تمام وقتمان را برای واكسن گذاشتیم. میتوانیم بگوییم كه 100 درصد مردم جنوب شهر تهران دوز اول و نزدیك به 80 درصد دوز دوم را تزریق كردهاند و همین مسئله باعث شد كه موج اومیكرون انقدر سریع بالا رفته و سریعاً پایین بیاید.
وی با مقایسه فراگیری اومیكرون و مرگ میر توسط موج ششم در ایران و آمریكا، ابراز داشت: معادل همین اومیكرون در آمریكا دیده میشود كه 50 و خردهای درصد از مردم واكسن زدهاند چراكه در آنجا خرافات بسیار بیشتر از ایران است و بسیاری از افراد تزریق نكردند مخصوصاً در بخش مركزی كه خرافات بیشتر است، همانطور كه میبینید اومیكرون در این كشور زودتر از ایران شروع شد و آمار و ارقام مرگومیر همچنان بالا است. این توفیق كه ما در مهار موج ششم كرونا داشتیم به مسئله واكسیناسیون برمیگردد.
رئیس دانشگاه علوم پزشكی تهران با توجه به اهمیت تكرار دوزهای واكسن در مهار كرونا، مطرح كرد: در زمینه كرونا كه یك پدیده عجیبی است مجبور شدیم برخی از قواعد پزشكی را تغییر دهیم؛ تولید یك واكسن و یك دارو حداقل 8 یا 9 سال زمان میبرد اما در اینجا مجوز اضطراری داده شد و همینطور كه به پیش میرویم تحقیقات نیز انجام میشود و شاید بتوان گفت تابهحال صدها هزار مقاله در رابطه با كرونا نوشته شده است.
وی ادامه داد: میتوان گفت بر اساس تحقیقاتی كه در داخل توسط دانشمندان بسیار ارزشمند در دانشكده بهداشت انجام شده است و شبانهروز كار كرده و مسائل مربوط به كرونا را رصد میكنند، هر چه جلوتر میرویم این قضیه شفافتر میشود كه واكسن اثر مفیدی دارد و تكرار دوزهای متفاوت كمك میكند تا مشكل حل شود.
قناعتی با اشاره به احتمال تبدیل اومیكرون به آخرین موج كرونا، عنوان كرد: امیدوار هستیم اگر تغییرات و جهشهای دیگری رخ ندهد به این سمت برویم كه از پاندمی كرونا عبور كنیم و به طرف اپیدمی و آندمی برویم كه البته نیازمند همكاری مردم است؛ هرچه مردم دنیا و همچنین مردم ایران همكاری و رعایت كنند احتمال جهش كمتر خواهد شد، اگر ویروس در حجم زیادی از مردم تكثیر شود احتمال جهشهای جدید وجود خواهد داشت اما اگر تعداد تكثیر ویروس كمتر شود امید است كه این بیماری مهار شود.
به گفته وی احتمال این زیاد است كه اومیكرون آخرین جهش كرونا باشد؛ تعدادی مقالات پشتیبان این صحبت است كه امید دارند اگر تغییر غیرمنتظره و جدیدی رخ ندهد این موج ششم آخرین موج باشد و از این به بعد پیكهای خیلی كوتاه خواهیم داشت و به مرور محو خواهد شد.
رئیس دانشگاه علوم پزشكی تهران درباره نكات مورد نظر برای سفرهای نوروزی، اظهار داشت: رعایت اصول بهداشتی اولین مورد است كه البته افرادی كه واكسن نزدهاند نیز توسط نیروی انتظامی جریمه خواهند شد. افرادی كه واكسن نزدهاند سعی كنند مراقب باشند چراكه همین اومیكرون تلفاتی داشته است. توصیه میكنیم افرادی كه واكسن نزدند تا زمانی كه فرصت وجود دارد، واكسن بزنند تا بتوانند به راحتی سفر كنند و این را بدانند كه این همه افراد واكسن زدند و اتفاقی نیفتاده است، عارضه واكسن بسیار انگشتشمار بوده و نسبت به فایدهای كه برای جامعه ایجاد كرده است، قابل طرح نیست. هر دارویی عارضه دارد، حتی داروهای سنتی نیز اینگونه میباشند اما ما میگوئیم اثربخشی، فوقالعاده بالا بوده است؛ نمونهاش همین است كه موج بسیار عظیمی كه در برخی از كشورها تلفات زیادی داشته اما این موج را در كشورمان به راحتی گذراندیم.